12. mája 2024

BLÍŽI SA NAJVÄČŠIE CVIČENIE NATO AIR DEFENDER. CHYSTÁ SA NATO ZAÚTOČIŤ NA RUSKO?

0

USA/EÚ: V utorok 16. mája som sa objavil v tejto relácii a mnohých divákov zaujímala odpoveď na otázku, či sa NATO teraz pripravuje na útok na Rusko v súvislosti s najväčším cvičením Air Defender v histórii. Preto sa v dnešnej analýze dozviete, že:

  1. Bez indického leteckého paliva a nafty rafinovanej z ruskej ropy a dodávanej do Európy sa NATO nepohne proti Rusku!
  2. Česko u nás veľký nárast cien stavebných materiálov!
  3. O koľko lacnejší by bol liter nafty na pumpe, keby Brusel nesankcionoval ruské dodávky

Neviem, čo sa odohráva v hlavách rôznych bláznivých generálov, ale z posledného sporu medzi Bruselom a Indiou som sa jasne poučil, že NATO nemôže v najbližších rokoch viesť žiadnu vojnu s Ruskom z európskeho územia, pretože v Európe nie je dostatok kapacít na vedenie vojny proti Rusku! V prípade vojny s Ruskom by muselo byť v pohybe takmer milión vojenských vozidiel, od tankov, samohybných zbraní, obrnených vozidiel až po nákladné autá a niekoľko tisíc lietadiel a vrtuľníkov. To predstavuje takú obrovskú spotrebu pozemného a leteckého paliva, že útočná vojna aliancie NATO proti Rusku v Európe bude v najbližších rokoch prakticky nemožná.

Európa je tento rok na 20 % závislá od dovozu rafinovanej nafty! 8% všetkej nafty, ktorá sa v súčasnosti používa v Európe, pochádza z ruskej ropy!!!! Jediný rozdiel oproti minulému roku je v tom, že vďaka sankciám sa ropa už v Rusku nerafinuje, ale rafinuje sa v Indii z ruskej ropy!!!! Pre letecké palivá platí to isté, pozri graf na tomto odkaze.

Predvčerom stroskotali obchodné rokovania medzi EÚ a Indiou v Bruseli. Obchodná dohoda s Indiou sa považuje za záchranné lano pre európsky priemysel. Brusel si myslel, že celé rokovania prebehnú podľa starých koloniálnych pravidiel a EÚ vydá príkazy a India ich podpíše. India však tvrdo dupla v Bruseli a odmietla podpísať materiály pripravené eurokratmi! Indický minister zahraničných vecí Jaishankar otvorene oznámil svoje podmienky:

  1. Na ruskú ropu rafinovanú v Indii nebudú žiadne sankcie, alebo uvidíte! India zarába 1,61 Kč z každého litra ruskej ropy plus zisk z jej rafinácie na naftu predávanú do EÚ! Len aprílový mesačný zisk z ruskej ropy rafinovanej na naftu zarobil 15 miliárd Kč z cenového rozdielu pre celú Indiu, z čoho 1,6 miliardy Kč predstavovalo rozdiel v cenách dodávok indickej ropy rafinovanej z ruskej ropy do EÚ!
  2. (Z mechanizmu rôznych cenových nákladov na naftu z ruskej ropy a na ostatnú naftu v EÚ je zrejmé, že ceny nafty by mohli klesnúť o 1 až 2 koruny za liter na pumpe vrátane daní, ak sa sankcionovaná ruská nafta začne opäť nakupovať. Ak by sa kúpila aj sankcionovaná ruská ropa, ceny by pravdepodobne opäť klesli!)
  3. Nebudú zavedené žiadne clá ani na indické stavebné materiály dodávané do Európy! India je takmer najdôležitejším dodávateľom cementu a stavebnej ocele do EÚ. Brusel v rokovaniach s Indiou oznámil, že má v úmysle uvaliť 35% uhlíkové clo na všetky tieto stavebné materiály! Po tomto oznámení sa minister Jaishankar začal vyhrážať Bruselu odvetnými opatreniami a žalobami za nepovolený protekcionizmus! Oznámenie Bruselu však znamená, že stavebné materiály budú v EÚ po zavedení 35 % cla drahšie! Vzácne byty, takže opäť drahšie!

AUTOR:  Michael Svatoš



Upozornenie: Tento článok je výlučne názorom jeho autora. Články, príspevky a komentáre pod príspevkami sa nemusia zhodovať s postojmi portálu JNS.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *