12. mája 2024

Únia musí platiť Pfizeru aj za vakcíny, ktoré ani nevyrobí

0

EU: Milióny vakcín proti COVID-u ležia v skladoch. Záujem o očkovanie je minimálny, ale zmluvy s výrobcami nepustia. Štáty európskej únie budú musieť zaplatiť aj za vakcíny, ktoré ani nebudú vyrobené. Dohodu medzi Európskou komisiou a Pfizerom aktuálne vyšetruje aj Európska prokuratúra.

Svetová zdravotnícka organizácia začiatkom mája odvolala globálny stav núdze. V európskych štátoch však zostávajú milióny nevyužitých vakcín.

Slovensko má na sklade tri milióny dávok, no dopyt je minimálny. Týždenne pribúda minimum očkovaných. Napríklad minulý týždeň to bolo 30 ľudí. Celkovo bolo tento rok podaných 6000 vakcín proti covidu. Slovensko zlikvidovalo 36 000 vakcín z dôvodu expirácie, viac ako 300-tisíc dávok darovalo Srbsku a pol milióna dávok Kazachstanu.

Na jednej strane je nízky dopyt, no na druhej sú zmluvy s výrobcami. Európska komisia sa usiluje prerokovať dohodu z roku 2021, na základe ktorej mala na tento rok nakúpiť pre členské štáty takmer pol miliardy vakcín proti covidu-19.

Dohodu medzi Európskou komisiou a Pfizerom z mája 2021 vyšetruje aj Európska prokuratúra.

Európska komisia kúpila 10 dávok vakcíny pre každého člena Únie, čiže 4 miliardy a 600 miliónov dávok vakcín na základe zmluvy, ktorú verejnosť nikdy ani nevidela.

Európske štáty nevedia čo s vakcínami a s rokovaniami medzi Úniou a spoločnosťou Pfizer-BioNTech sú nespokojné. Poľský minister zdravotníctva poslal výrobcovi otvorený list. „Európske krajiny dnes nevedia použiť tieto vakcíny, a to ani vo forme darovania,“ napísal poľský minister Adam Niedzielski.

Pfizer Únii ponúkol, že zníži dodávky o 40 percent a posunie ich postupné dodávanie až do roku 2026. No súčasťou kompromisu je aj to, že za každú zrušenú dávku dostane spoločnosť polovicu ceny, čo je približne desať eur.

Platba sa týka dávok, ktoré ešte neboli vyrobené, ani nikdy nebudú vyrobené. Čiže nebudú stáť firmu Pfizer ani cent.

ZDROJ



Upozornenie: Tento článok je výlučne názorom jeho autora. Články, príspevky a komentáre pod príspevkami sa nemusia zhodovať s postojmi portálu JNS.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *