15. mája 2024

Dag Daniš: Čaputová s Hegerom to preháňajú s alarmizmom. A urážajú veľkú časť spoločnosti

0

Dag Daniš:

„Čaputová a Heger poskytli krátke rozhovory pre Politico.eu.
Čaputová sa bojí, že väčšina Slovákov podľahne ruským dezinformáciám a následne vo voľbách zvolí strany, ktoré nás posunú medzi „problémové deti EÚ“.
Heger sa bojí ešte viac: nová vláda vraj vytrhne Slovensko z EÚ a NATO.
Toľko k strachu prezidetnky a expremiéra.
Teraz pár slov k realite.
Nie, v slovenskom verejnom priestore nie je dominantná ruská propaganda. Úplnú prevahu má protiruská propaganda. Platí to o drvivej väčšine médií, o politike prezidentky, vlády, väčšiny strán. Ak sa v televízii raz za rok objaví polemický alebo kritický názor (Jeffrey Sachs, ktorý odmieta intenzívne vyzbrobojovanie Ukrajiny), licenčná rada začne riešiť pokutu za „nevyváženosť“ a moderátorka príde o prácu…
Ďalej: všetky relevantné strany vrátane Smeru, Hlasu a SNS opakujú, že v národnom zájujme Slovenska je členstvo v EÚ a NATO. Spory sa vedú len o to, či sa má Slovensko masívnejšie zapájať do vojny o Krym a Donbas, alebo má byť zdržanlivejšie.
Budúcnosť Slovenska v NATO podporuje aj väčšina spoločnosti (približne 60 percent).
Ak popri tom časť ľudí pochybuje o vojenskej politike vlády a odmieta tvrdenia aktivistov, že konflikt má len vojenské riešenie (zbrojenie a porážku Ruska), je to celkom normálne a legitímne. Kritické hlasy nie sú len na Slovensku, ale v každej európskej krajine.
A ak niekto týchto ľudí uráža ako dezolátov, agentov alebo ako obete ruských dezinformácií, je to len smutná správa o tom, ako mu (jej) alarmistické kampane prehriali mozog.“


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *