16. mája 2024

Stratégia Ruska zasahuje USA a Izrael s pomocou iránskych hypersonických technológií

0

RUSKO/IRÁN: V nepredvídateľnom zvrate udalostí Rusko spustilo premyslený úder proti Spojeným štátom a Izraelu, vyzbrojilo Irán pokročilými hypersonickými raketami a urobilo z krajiny nástroj voľby. Tento strategický manéver má ďalekosiahle dôsledky a mohol by zmeniť rovnováhu síl na nestabilnom Blízkom východe.

Konflikt medzi USA a Ruskom sa postupne zmenil na zástupnú vojnu. Po prvé, Spojené štáty prilákali na svoju stranu západné krajiny. Pripojením sa k tejto západnej aliancii sa Izrael úzko spojil s centrálnym veliteľstvom USA (CENTCOM), ktoré je zodpovedné za ochranu záujmov USA v obrovskom regióne siahajúcom od Afrického rohu po Strednú Áziu.

Vedenie v Tel Avive otvorene odsúdilo kroky Ruska a aktívne podporovalo Ukrajinu tým, že jej poskytlo odpočúvacie zariadenie a spravodajské informácie na zabíjanie ruských vojakov. Toto spoločné úsilie, do ktorého bolo zapojených päťdesiat krajín, bolo koordinované na americkej základni v nemeckom Ramsteine. V tomto kontexte Rusko, ktoré usilovne, ale skryto pracovalo, uštedrilo strašnú ranu Spojeným štátom a Izraelu tým, že Iránu poskytlo špičkovú technológiu hypersonických rakiet, schopnosti, ktoré má len niekoľko krajín na svete.

Oznámenie Iránu o vývoji hypersonickej balistickej strely al-Fatah s doletom 1400 kilometrov je míľnikom. S rýchlosťou 13-15 Mach, teda asi 15 000 kilometrov za hodinu, môže Al-Fatah meniť rýchlosť počas letu, takže je takmer nemožné zachytiť ho. Tento úspech zaraďuje Irán do exkluzívnej skupiny krajín s touto vyspelou technológiou vrátane Ruska, Číny a Severnej Kórey, čo mnohé európske krajiny neočakávali.

Rusko celé roky udržiavalo krehkú rovnováhu na Blízkom východe a zdržalo sa vyzbrojovania Iránu pokročilými raketami, aby neprovokovalo USA a Izrael. Táto zdržanlivosť sa však zmenila v polovici roku 2022, krátko po začiatku konfliktu medzi Ruskom a Západom na Ukrajine.

Historická dohoda o obrannej spolupráci medzi Iránom a Moskvou vtedy otvorila cestu pre presun tisícok iránskych dronov do Moskvy (túto dohodu som spomenul ako prvú) a podporu výstavby továrne na drony v Rusku. Kremeľ sa rozhodol obrátiť na Irán, pretože si uvedomil, že bojuje sám. Irán bol jedinou krajinou, ktorá mohla poskytnúť neochvejnú vojenskú podporu a nebála sa amerických a západných sankcií.

Irán ukázal svoje odhodlanie vytrvať, podporovať Rusko a postaviť sa proti Spojeným štátom napriek približne 3 800 sankciám, ktoré utrpel od revolúcie v roku 1979. Teherán preukázal svoju oddanosť svojim priateľom tým, že zostal neochvejný tvárou v tvár dlhotrvajúcej nepriazni osudu.

Vlastníctvo hypersonických rakiet Iránom predstavuje bezprecedentný kvalitatívny skok a svedčí o úzkej spolupráci medzi Ruskom a Iránom. Je to jasný signál pre Spojené štáty, ktoré udržiavajú významnú vojenskú prítomnosť okolo islamskej republiky, že Irán má pokročilé odstrašovacie schopnosti na ochranu svojich záujmov v Ázii a možno aj na ohrozenie spojenca USA Izrael.

Odkaz adresovaný Izraelu nemôže byť jasnejší. Tým, že Rusko umožnilo Iránu získať rakety schopné preniknúť cez obranný systém Iron Dome v Tel Avive, účinne neutralizovalo schopnosť Izraela zachytiť iránske rakety. Tento vývoj vyvoláva veľké obavy pre Izrael, ktorý v súčasnosti čelí vyhliadke na potenciálne útoky na svoje územie, ak zaútočí na iránske jadrové zariadenia.

Irán už ukázal svoju drzosť tým, že v roku 2020 zaútočil na Ayn al-Assad, najväčšiu vojenskú základňu USA v Iraku, ako odvetu za atentát na generála Kásema Solejmáního vtedajším prezidentom Donaldom Trumpom.

Výsledkom je, že Irán má vo svojom balíčku niekoľko silných zadržiavacích kariet:

Na Blízkom východe má spoľahlivých spojencov, pripravených ísť do vojny, aby ochránili „Os odporu“, ktorú vytvoril Teherán.

Jeho arzenál bezpilotných lietadiel sa ukázal ako vysoko efektívny, spôsobil zmätok v ukrajinskej armáde a zničil západné zbrane v konflikte na Ukrajine, čím pomohol Rusku získať späť kontrolu nad bojiskom.

Raketová spôsobilosť Iránu preukázala svoj potenciál a účinnosť úspešnými útokmi na základne ISIS v Sýrii, základne Iránskej ľudovej mudžahedínov v Iraku a dokonca aj na základňu izraelského Mossadu v irackom Kurdistane.

Tým, že Irán dodal svojim spojencom sofistikované a presné rakety, vytvoril rovnováhu medzi terorom a odstrašovaním, ktorá obmedzuje slobodu Izraela vo vojenskom zásahu proti Hizballáhu v Libanone a Sýrii zo strachu z rýchlej a rozhodnej reakcie.

Rusko svoju účasť na iránskom raketovom programe verejne nepriznalo, rovnako ako sa Irán opakovane pokúšal popierať dodávku svojich bezpilotných lietadiel do Moskvy. Kroky Ruska však hovoria o jeho odhodlaní reagovať na sťažnosti a znamenať nový strategický prístup k Teheránu. Kremeľ otvoril svoje brány krajine (Irán), ktorá vytrvala v najtemnejších podmienkach, vzdorovala americkým a európskym hrozbám a preukázala neochvejné presvedčenie bez toho, aby podľahla západnému zastrašovaniu.

Ruské posolstvo má dôsledky pre zainteresované strany vo Washingtone a Tel Avive, pretože odstraňuje posledné červené čiary a pripravuje pôdu pre bezprecedentnú budúcnosť rusko-iránskej spolupráce. Toto partnerstvo postavené na dodržiavaní dohôd pravdepodobne prinesie ďalšie prekvapenia, ktoré by mohli mať dlhodobé následky. Keď sa prach usadí, náklady na implementáciu dohody budú čoraz jasnejšie, čím sa zmení geopolitické prostredie a potenciálne sa zmení dynamika moci v regióne.

Svet zoči-voči strategickej iniciatíve Ruska zatajil dych a čakal na dôsledky držby hypersonických rakiet Iránom. S najmodernejšími zbraňami a neochvejným odhodlaním presadzovať svoje záujmy je Irán pripravený brániť svoju suverenitu a spochybniť tradičnú dynamiku moci na Blízkom východe. Keďže napätie zostáva vysoké a stávky stále rastú, vývoj rusko-iránskej aliancie sa stáva stredobodom medzinárodnej pozornosti s možnými následkami ďaleko za hranicami týchto krajín.

ZDROJ:  newsstreet.ru



Upozornenie: Tento článok je výlučne názorom jeho autora. Články, príspevky a komentáre pod príspevkami sa nemusia zhodovať s postojmi portálu JNS.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *