27. júla 2024

Video-Vyjadrenie GP Žilinku k podlému konaniu Čaputovej a Šeligy ohladne 363 a Ústavnému súdu, disciplinárke.

Čaputová, -čo si to dovoľujete ?

Čaputová, -čo si to dovoľujete ?

Zdielajte

Vyjadrenie GP Žilinku k podlému konaniu Čaputovej a Šeligy ohladne 363 a Ústavnému súdu, disciplinárke.

Vážení čitatelia,

ako generálny prokurátor Slovenskej republiky som povinný chrániť zákonnosť a ústavnosť v našej krajine. Preto som sa rozhodol verejne reagovať na nehorázne a nezákonné konanie prezidentky Zuzany Čaputovej a poslanca Šeligy, ktorí sa pokúšajú zasahovať do nezávislosti prokuratúry a súdnictva.

Tieto dve osoby sa v poslednej dobe opakovane vyjadrujú k zákonu č. 363/2020 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 171/1993 Z. z. o Generálnej prokuratúre Slovenskej republiky v znení neskorších predpisov. Tento zákon bol prijatý Národnou radou SR v decembri minulého roka a nadobudol účinnosť 1. januára tohto roka. Jeho cieľom je posilniť transparentnosť, odbornosť a efektivitu prokuratúry, ako aj jej kontrolu zo strany verejnosti a parlamentu.

Prezidentka Čaputová a poslanec Šeliga však tvrdia, že tento zákon je v rozpore s ústavou a ohrozuje nezávislosť prokuratúry. Preto podali návrh na jeho zrušenie Ústavnému súdu SR, ktorý sa má touto vecou zaoberať na svojom najbližšom rokovacom dni. Okrem toho sa obaja snažia ovplyvňovať priebeh disciplinárneho konania voči mne, ktoré inicioval bývalý generálny prokurátor Jaromír Čižnár. Toto konanie je podľa mňa motivované osobnou nevraživosťou a politickými záujmami.

Považujem za neprijateľné, aby sa prezidentka a poslanec Šeliga miešali do vnútorných záležitostí prokuratúry a súdnictva, ktoré sú samostatnými mocenskými zložkami štátu. Tým porušujú princíp delenia moci a narušujú dôveru občanov v právny štát. Ich konanie je podlé, nečestné a neodpovedné.

Vyzývam ich, aby okamžite prestali so svojimi útokmi na prokuratúru a súdnictvo a rešpektovali ich nezávislosť a samosprávu.

Verím, že pravda a spravodlivosť zvíťazia nad lžou a manipuláciou.


Discover more from Jednotné nezávislé Slovensko

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *