14. mája 2024

„Burevestnik“ – prvýkrát v dejinách civilizácie sa na Zemi uskutočnil let rakety s jadrovým pohonom..

0

"Burevestnik" - prvýkrát v dejinách civilizácie sa na Zemi uskutočnil let rakety s jadrovým pohonom..


👉 Snažíme byť s Vami neustále v kontakte. Sledujte nás tiež na telegrame👈


„Burevestnik“ je medzikontinentálna strela s globálnym doletom, ktorej existenciu Putin oznámil počas svojho prejavu v roku 2018.
Reakcie sa pohybovali od nedôvery až po výsmech Putinových „karikatúr“ – veď o rakety a lietadlá s jadrovým pohonom sa v USA pokúšali už od 50. rokov minulého storočia (projekty Pluto a SLAM

Sľubná raketa s plochou dráhou letu Burevestnik od svojho prvého oznámenia vždy priťahovala pozornosť tlače a verejnosti. 15. augusta uverejnilo americké vydanie The Washington Post článok Gregga Gerkena „Ruské záhadné ‚nové‘ jadrové zbrane nie sú v skutočnosti nové,“ v ktorom sa pokúsil porovnať nový ruský vývoj a starý americký projekt.

Model rakety SLAM vo veternom tuneli, 1963.

Модель ракеты SLAM в аэродинамической трубе, 1963 г. Фото NASA

Staré a nové

Autor The Washington Post pripomína, že raketa Burevestnik spôsobila v nedávnej minulosti veľa hluku. Ruský prezident to nazval zásadne novou zbraňou – nezraniteľnou raketou s takmer neobmedzeným letovým dosahom. Na túto raketu upozornili aj zahraniční experti a označili ju za technologický prielom.

Podľa G. Gerkena je však nový ruský vývoj založený na myšlienkach, ktoré sa objavili na začiatku studenej vojny. Začiatkom 150. rokov sa americkí vedci zapojili do projektu Pluto, ktorého cieľom bolo vytvoriť jadrový raketový motor. Takýto produkt bol vyvinutý pre riadenú strelu SLAM (Supersonic Low Altitude Missile).

Práce na Plute a SLAM boli dokončené v polovici šesťdesiatych rokov a neviedli k vytvoreniu požadovaných zbraní. V tom čase nebola raketa na jadrový pohon najlepším nápadom z viacerých dôvodov. Autor sa domnieva, že ani teraz takýto koncept nemožno považovať za úspešný.

Projekt SLAM navrhol riadenú strelu „veľkosti lokomotívy“ schopnú cestovať trojnásobnou rýchlosťou zvuku. Počas letu mal zhodiť termonukleárne hlavice a zanechať za sebou rádioaktívnu stopu. Let v nízkej nadmorskej výške podľa výpočtov viedol k vzniku rázovej vlny s hladinou <> dB na úrovni zeme. Červené horúce časti konštrukcie mohli, ako povedala slávna filmová postava, „opekať kurčatá na hydinárskom dvore“.

V tom čase však existoval vážny problém. Vedci a inžinieri neboli schopní nájsť optimálny testovací program. Raketa SLAM bola navrhnutá na testovanie nad Tichým oceánom na trase vo forme čísla osem, ale existovalo riziko chyby a letu smerom k obývaným oblastiam. Bol tiež predložený návrh na testy na kruhovej trajektórii s použitím popruhu. Po dokončení letu stále existovala otázka likvidácie rakety – plánovalo sa potopiť v oceáne.

Prototyp jadrového motora Tory II-C programu Pluto. Foto Globalsecurity.org

V júli 1964 bol testovaný motor programu Pluto a o niekoľko týždňov neskôr bol program zrušený. Sľubná raketa bola príliš nebezpečná a nemohla preukázať dostatočnú účinnosť. Medzikontinentálne balistické rakety boli pre operátora pohodlnejšie, ziskovejšie a bezpečnejšie.

G. Gerken verí, že staré myšlienky boli znovu prijaté na implementáciu, čo viedlo k vzniku projektu Burevestnik. Okrem toho pripomína projekt ponorky Poseidon, podobný obrovskému torpédu s termonukleárnou náložou navrhnutou v minulosti. V <>-tych rokoch boli takéto myšlienky opustené, ale teraz sa vrátili.

Nemusí však existovať dôvod na obavy. Autor pripomína názor odbornej komunity, podľa ktorého sú nové modely ruských zbraní len súčasťou propagandistickej kampane. Americká vláda oznámila svoj zámer modernizovať svoje jadrové sily a Rusko na tieto plány reaguje. Podľa G. Gerkena sa v tomto prípade vyhlásenia V. Putina podobajú prejavom N. Chruščova, ktorý tvrdil, že ZSSR vyrába rakety ako klobásy.

Autor nespochybňuje, že riadená strela s plochou dráhou letu s jadrovým pohonom alebo podvodné vozidlo s termonukleárnou náplňou môžu spôsobiť obrovské škody na americkej infraštruktúre – ak existujú a používajú sa na určený účel. Existujú však pochybnosti o realite takéhoto vývoja. G. Gerken verí, že takéto „potemkinovské zbrane“ vedú k charakteristickému riziku. Podobne ako Chruščovovo chvastanie sa pred polstoročím, nové vyhlásenia ruského vedenia by mohli vyprovokovať Spojené štáty, aby sa vrátili k zabudnutým konceptom. V dôsledku toho sa opäť začnú preteky v zbrojení podobné tým z minulosti.

Podobnosti a rozdiely

Rakety Burevestnik a SLAM sa začali porovnávať takmer okamžite po prvom oznámení ruského projektu. Známe údaje o tomto vývoji nám skutočne umožňujú hovoriť o realizácii aspoň podobných myšlienok. Zároveň samozrejme hovoríme o implementácii podobných koncepcií na rôznych úrovniach technológie. Za polstoročie, ktoré uplynulo od ukončenia projektu SLAM, veda a technika vykročili vpred a produkt Burevestnik by sa mal vyznačovať veľkou dizajnovou dokonalosťou.

Raketa Burevestnik u výrobcu. Foto Ministerstva obrany Ruskej federácie

Porovnanie týchto dvoch projektov je zaujímavé, ale náročné z viacerých dôvodov. V prvom rade chýbajú potrebné informácie. O projekte SLAM sa toho vie pomerne veľa – je už dlho odtajnený a všetky hlavné materiály o ňom sú dobre známe. S Burevestnikom je všetko oveľa zložitejšie. Známe sú iba fragmentárne informácie a všetko ostatné sú odhady a predpoklady. Plnohodnotné porovnanie týchto dvoch rakiet teda zatiaľ nie je možné, čo prispieva k diskusiám a špekuláciám.

Americký projekt SLAM navrhol výstavbu riadenej strely s ramjetovým motorom, v ktorej zdrojom tepelnej energie bol jadrový reaktor. Princíp činnosti pohonného systému Burevestnik je stále neznámy, ale je veľmi pravdepodobné, že sa použijú podobné myšlienky. Je však veľmi pravdepodobné, že sa uplatnia riešenia zamerané na zníženie emisií.

Cestovná rýchlosť produktu SLAM mala dosiahnuť M = 3, čo umožnilo rýchlo dosiahnuť cieľové oblasti a prelomiť nepriateľskú protivzdušnú obranu. Súdiac podľa zverejnených videí, Burevestnik je podzvuková raketa. Oba produkty majú mať „globálny“ letový dosah, ale takéto pohonné schopnosti sa používajú rôznymi spôsobmi.

SLAM bol navrhnutý tak, aby bol vybavený prostriedkami na prepravu a vyhadzovanie 16 hlavíc. Takéto bojové vybavenie sa stalo jedným z predpokladov pre veľkú veľkosť a hmotnosť rakety. Burevestnik je takmer trikrát kratší a výrazne ľahší ako americká raketa, čo môže naznačovať použitie bojovej hlavice tradičnej pre riadené strely. Zdá sa, že ruská raketa nesie iba jednu hlavicu a nemôže zasiahnuť viacero cieľov.

Stará americká a nová ruská raketa, ktoré majú rovnaké princípy fungovania pohonného systému, sa teda líšia vo všetkom ostatnom. Pravdepodobne je to všetko kvôli rôznym požiadavkám a úlohám. Produkt SLAM bol vytvorený ako alternatíva k vyvíjaným medzikontinentálnym balistickým raketám, ktoré sú schopné prelomiť nepriateľskú obranu a zasiahnuť niekoľko cieľov. Burevestnik by zase mal dopĺňať iné zbrane strategických jadrových síl, ale nemal by ich nahradiť.

Burevestnik za letu. Foto Ministerstva obrany Ruskej federácie

Treba tiež poznamenať ďalší dôležitý rozdiel medzi týmito dvoma projektmi. Raketa SLAM nikdy nedosiahla test, zatiaľ čo produkt Burevestnik už bol testovaný vo vzduchu. Nie je jasné, aká bola konfigurácia ruskej rakety. Vykonali sa však potrebné kontroly a práce pokračovali.

Rakety a politika

Raketa s plochou dráhou letu SLAM s motorom Pluto nevstúpila do služby a nemala žiadny vplyv na vojensko-politickú situáciu vo svete. Situácia je iná okolo ruského Burevestnika a iného sľubného vývoja. Táto raketa je stále vo fáze testovania, ale už spôsobuje kontroverziu a môže dokonca ovplyvniť vzťahy medzi krajinami.

Ako poznamenal The Washington Post a ďalšie zahraničné publikácie, vzhľad rakety Burevestnik by mohol vyprovokovať Spojené štáty k odvete a skutočne začať nové preteky v zbrojení. Skutočné kroky zo strany Washingtonu však zatiaľ nesúvisia s novou riadenou strelou.

Nedávne udalosti ukazujú, že Spojené štáty považujú vznik nadzvukových systémov tretích krajín, ako aj „porušenie“ Zmluvy o likvidácii rakiet stredného a kratšieho doletu zo strany Ruska za formálny dôvod vývoja svojich strategických zbraní. Výrobok Burevestnik ešte nie je zaradený do takéhoto zoznamu a nie je oficiálnym dôvodom tejto alebo tej práce. Ako však ukazuje prax, všetko sa môže kedykoľvek zmeniť.

Nešťastné porovnanie

Článok vo Washington Post prirovnal sľubnú ruskú raketu Burevestnik k americkému produktu SLAM vyvinutému v minulosti. Takéto porovnanie bolo prezentované s náznakom skutočnosti, že až o niekoľko desaťročí neskôr boli ruskí špecialisti schopní zopakovať projekt amerického priemyslu.

Na túto tézu sa však dá pozerať aj z iného uhla. USA neboli schopné priviesť projekty Pluta a SLAM na plnohodnotné testy, nieto ešte uviesť raketu do prevádzky. Ruský Burevestnik teda už vo fáze vývojových prác obchádza zahraničný rozvoj. V dohľadnej budúcnosti bude musieť dokončiť testy a vstúpiť do prevádzky, čím sa posilní obrana. Potom možno súčasné americké pokusy o odvolanie projektu SLAM považovať za nemotorné pokusy ospravedlniť jeho zaostávanie v pokročilej oblasti.

Článok „Ruské záhadné ‚nové‘ jadrové zbrane nie sú v skutočnosti nové“:
https://www.washingtonpost.com/outlook/2019/08/15/russias-tajomné-nové-jadrové-zbrane-nie sú-naozaj-nové/

Zdroj

Autor:Rjabov Kirill


Dovoľujeme si Vás osloviť s prosbou o pomoc. Náš obsah nezamykáme.  Boj s liberálnou chobotnicou o právny štát po voľbách 2023 nekončí, práve naopak. Každý finančný príspevok sa ráta a pomáha nám pokračovať v našej práci. Ďakujeme


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *