20. mája 2024

Ako dezinformačné média manipulujú verejnú mienku pred prezidentskými voľbami: Harabina z prieskumu úplne vynechali

0

Ako dezinformačné média manipulujú verejnú mienku pred prezidentskými voľbami: Harabina z prieskumu úplne vynechali


👉 Snažíme byť s Vami neustále v kontakte. Sledujte nás tiež na telegrame👈


V posledných dňoch sa objavili niektoré prieskumy verejnej mienky, ktoré sa zaoberali preferenciami kandidátov na prezidenta. Avšak jeden z nich, ktorý bol zverejnený v médiách, úplne ignoroval jedného z favoritov – Štefana Harabinu. Tento prieskum tvrdil, že Harabina by volilo len 3% voličov, čo je v rozpore s inými prieskumami. Je to príklad manipulácie verejnej mienky pred prezidentskými voľbami, ktorá má za cieľ ovplyvniť výsledok a poškodiť Harabinovu kampaň.

Do prieskumu o prezidentských voľbách sa na Telegramovom kanáli Zem&Vek však medzitým za necelých 24 hodín zapojilo viac ako 4700 ľudí, z ktorých až 75% hlasovalo za bývalého ministra spravodlivosti SR Štefana Harabina.

Podľa súkromnej tlačovej agentúry SITA a súkromnej prieskumnej agentúry Median v nadchádzajúcich prezidentských voľbách exminister spravodlivosti SR, bývalý šéf Najvyššieho súdu SR Štefan Harabin nekandiduje, no namiesto neho sa tieto agentúry zaoberajú eventuálnymi výsledkami fiktívnych kandidátov ako Fico, Žilinka, Banáš, Uhrík a Boris Kollár.

Táto skutočnosť vypovedá o absolútnej strate citu pre realitu, ktorý nahradila bezprízorná manipulácia. Agentúra Median uvádza, že jej prieskumu sa zúčastnilo 1086 respondentov, starších než 18 rokov. Dáta boli zbierané kombináciou online a osobného dopytovania. Pellegrini by podľa modelu získal 30,3 percenta voličských hlasov.

Na druhom mieste by skončil bývalý minister zahraničných vecí Ivan Korčok, ktorý na Pellegriniho stráca sedem percent, keďže by ho volilo 23,3 percenta voličov. Tretie miesto by podľa volebného modelu obsadil predseda strany Smer-SD a predseda vlády Robert Fico, ktorého by za prezidenta volilo 15,2 percenta respondentov.

Nasledoval by Jozef Banáš, ktorého by volilo 5,5 percenta respondentov, bývalý premiér úradníckej vlády Ľudovít Ódor, ktorý by získal 4,9 percenta voličských hlasov a predseda hnutia Republika Milan Uhrík, ktorého by za prezidenta volilo 4,2 percenta voličstva. Model skúmal i prípadnú podporu pre predsedu hnutia Sme rodina Borisa Kollára. Toho by volilo 3,7 percenta respondentov.

Robertovi Mistríkovi by svoj hlas odovzdalo 3,2 percenta a europoslankyni z Kresťanskodemokratického hnutia Miriam Lexmann 2,5 percenta opýtaných (o kandidatúre Lexmann sa na sklonku roka 2023 diskutovalo, no KDH sa napokon rozhodlo nepostaviť vlastného prezidentského kandidáta – pozn. SITA). Generálny prokurátor Maroš Žilinka by získal 2,1 percenta voličských hlasov a 5,1 percenta respondentov by volilo niekoho iného.

Do prieskumu o prezidentských voľbách sa na Telegramovom kanáli Z&V za necelých 24 hodín zapojilo viac ako 4700 ľudí, z ktorých hlasovalo za Harabina 75%

Absolútne prevažná väčšina teroristických činov je priamo organizovaná tajnými službami, uviedol Harabin o svojom príspevku pre Hlavný denník

Procesy vo svete dotýkajúce sa najmä politiky štátov sú veľmi často sprevádzané násilnými teroristickými akciami, často proti civilným osobám a civilnej infraštruktúre. Podstatnú úlohu tu hrajú aj peniaze, nielen ako odmena, ale najmä ako financovanie uskutočnenia takýchto akcií. 

Absolútne prevažná väčšina teroristických činov je priamo organizovaná tajnými službami. Existujú samozrejme aj prípady jednotlivcov, ktorí podľahnú rôznym neblahým okolnostiam a vplyvom vo svojom živote a chcú sa pomstiť napríklad spolužiakom alebo ľuďom iného náboženstva alebo národnosti. Osobných motívov môže byť veľké množstvo, preto nie všetky činy možno označiť za teror. A treba spomenúť aj nesprávne zaužívané váľanie viny za hocičo najmä na moslimskú vieru, akoby u nich bol terorizmus niečo prirodzené. Veci sú omnoho komplikovanejšie a na to by bolo treba dlhé vysvetľovanie psychológov, historikov a iných vedcov. V zásade však platí, že všetky následky majú prvotnú príčinu. Dovolím si zúžiť môj príspevok na súčasný terorizmus medzi štátmi, možný vývoj a riešenia.

Teroristický čin je väčšinou náhly, neočakávaný a devastujúci. Má v zásade prinútiť vlády iných štátov konať tak, ako si to želajú mocnosti. Uchýliť sa k teroristickému aktu nemusí byť pre ne ani akási posledná možnosť. Proste terorizmus dnes už ani zďaleka nie je taký ojedinelý jav. Stal sa žiaľ jedným z nástrojov niektorých svetových mocností na presadzovanie ich politických, hospodárskych a mocenských záujmov. Takýchto činov je v posledných desaťročiach vo svete veľké množstvo. A čím viac obetí alebo škôd prinesú, tým väčší účinok na verejnosť spôsobia. Hrozby pre stabilitu vo svete preto iste netreba osobitne zdôrazňovať.

Ak sa voľakedy v histórii teroristické činy snažili ich pôvodcovia prikryť verejnou propagandou, či revolučnými ideami napríklad boja za slobodu proti tyranom, mocným pánom a podobne, dnes už svoje zámery niektoré mocnosti hovoria otvorene. A otvorene prijímajú proti neposlušným štátom sankcie, blokády, vyhrážky, medzinárodnú izoláciu, lživú propagandu v médiách, zákaz iného názoru a obmedzovanie slobôd a ľudských práv aj u seba doma. A samozrejme podporujú všetko opozičné, mocenské a politické vo vnútri napadnutých štátov s cieľom zvrhnutia ich legálnych oficiálnych vlád domácimi nepokojmi. 

V dávnejšej, ale i v celkom nedávnej histórii vidíme organizovanie teroristických akcií dokonca proti vlastnému štátu, len preto, aby bolo možné hodiť vymyslenú vinu na ten subjekt, ktorý chce mocnosť následne vojensky napadnúť. Ide o to vyvolať umelý dôvod na agresiu, nenávisť a negatívne vnímanie novej obete v mysliach politikov a širokej verejnosti. Až do doby, pokiaľ sa takto napadnutý štát nepodriadi vôli agresívnych mocností. 

Spomeniem príklad. Napriek silnej propagande dodnes nevyjasnený pád „dvojičiek“ v New Yorku, USA, z 11.9.2001, s tisíckami ľudských obetí, čo posúžilo ako zámienka na napadnutie údajných teroristov v Afganistane. To USA nestačilo a okrem toho istého dôvodu, na agresiu voči Iraku im dobre poslúžil aj vymyslený dôvod o zbraniach hromadného ničenia. Nedbali na nesúhlas Bezpečnostnej rady OSN, vytvorili si koalíciu z viac ako 50 štátov ochotných na takúto nezákonnú vojenskú avantúru. Žiaľ, vrátane Slovenska. A stálo to viac ako milión nevinných obetí, z ktorých bola polovica detí. Slúži ku cti premiéra Roberta Fica, že naše jednotky z Iraku stiahol.

Pripomínam aj zmanipulované zostrelenie malajzijského civilného lietadla linky MH 17 nad Ukrajinou ako zámienky na mobilizovanie spojencov USA proti Ruskej federácii. Nasledovalo doslova infantilné tvrdenie o otrávení bývalého ruského špióna Skripaľa a jeho dcéry v Londýne, potom údajné otrávenie Západom plateného právnika Alexeja Navaľného.

A z úplne blízkej minulosti  uvediem veľmi vážne, a zo strany USA už vopred verejne prezidentom Bidenom ohlásené zničenie plynovodu Severný prúd 2 z Ruskej federácie do Nemecka. Táto významná súčasť medzinárodnej civilnej energetickej infraštruktúry bola Američanmi s pomocou Nórska zničená s cieľom likvidácie výhodných ekonomických vzťahov Európy s Ruskom. Dosiahli svoje.

Ekonomickým pádom Nemecka, padla alebo sa priemyselne zastavila skoro celá Európa a už nie je pre USA hospodárskym konkurentom. No a nakoniec nedávno, akoby úplne neočakávaný teroristický útok Hamasu na civilistov v Izraeli, ktorý mal byť akýmsi cynickým oprávnením na veľmi rýchlu úplnú likvidáciu pásma Gazy zo strany Izraela a tým aj akýchkoľvek nádejí na vytvorenie dvoch štátov podľa platných rezolúcií Bezpečnostnej rady OSN. USA dúfali, že do nového konfliktu zatiahnu čo najviac štátov širšieho regiónu. Nepodarilo sa. Násilný spôsob dosahovania politických alebo hospodárskych cieľov mocností je potrebné vnímať ako jednu z najväčších hrozieb pre stabilitu svetového mieru a života ľudí.

Riešenie medzinárodného terorizmu nemôže byť ľahké práve preto, že napriek často svojej priehľadnosti v mnohom teror dobre plní ciele jeho organizátorov. Nie je to však ani akýsi neovplyvniteľný jav. Ako základnú myšlienku, ktorá nás možno napadne je, že treba bojovať proti organizátorom teroru ako tej sile v štátoch, ktorá priamo plní politickú objednávku oficiálnych vlád. A súčasne stále platí to, čo aj v celej histórii vojen. Známy fakt, že vojny skončia vždy vtedy, keď prestanú byť financované. 

Je nesporné, že teror ako nástroj iste nezmizne z politických a vojenských arzenálov niektorých mocností sveta ani zajtra, ani pozajtra. Ale nastupujúci nový systém medzinárodných vzťahov štátov sveta založený na vzájomnej bezpečnosti je vítanou pozitívnou perspektívou pre nás všetkých.

Bez najmenších pochybnosti je zrejmé, že svet potrebuje zjednotenie v jedinej spoločnej myšlienke vzájomnej bezpečnosti pre všetkých a pre každého. Neustále účelové a nepravdivé politické mrmlanie o tom, že Rusko je našim nepriateľom musí prestať. Ruskú federáciu ako významného tvorcu novej koncepcie vzťahov medzi štátmi sveta v týchto otázkach nesmie Slovenská republika ignorovať. Svojou mierovou podstatou si táto koncepcia získala už väčšinu štátov a svetovej populácie. Ponúka novú kvalitu, rovnosť všetkých, rovnakú cenu života všetkých ľudí a akceptovanie všetkých svetových civilizácií, všetkých národov, rešpektovanie oprávnených záujmov partnerov a rozvoj ich hospodárskych a kultúrnych stykov. 

Som presvedčený, že my sami, ľudia v každom štáte, v každej rodine musíme už malé deti vychovávať k morálke založenej na humanizme, váženia si života, priateľstva, úcty a k spolupráci ľudí a národov medzi sebou. Je to naša investícia do budúcnosti. Takto naše nasledujúce generácie celkom prirodzene odmietnu násilie a teror vo vzájomných vzťahoch.

Štefan Harabin


kandidát na prezidenta 
Slovenskej republiky 2024


Zdroj: zemavek.sk / JNS / hlavnydennik.sk


Dovoľujeme si Vás osloviť s prosbou o pomoc. Náš obsah nezamykáme.  Boj s liberálnou chobotnicou o právny štát po voľbách 2023 nekončí, práve naopak. Každý finančný príspevok sa ráta a pomáha nám pokračovať v našej práci. Ďakujeme


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *