2. júla 2024

Položme si otázku-Aká je perspektíva dnešnej mládeže?

Položme si otázku-Aká je perspektíva dnešnej mládeže?

Zdielajte

👉 Snažíme byť s Vami neustále v kontakte. Sledujte nás tiež na telegrame👈

👉Sledujte nás tiež na X. com 👈


Položme si otázku-Aká je perspektíva dnešnej mládeže? Aby sme ju mohli zodpovedať, musíme si uvedomiť, že žijeme v čase veľkých zmien a neistôt. Svet sa mení rýchlejšie ako kedykoľvek predtým. Technológia, globalizácia, ekológia, politika, ekonomika, kultúra – to všetko ovplyvňuje náš život a spoločnosť. Niektoré z týchto zmien sú pozitívne, iné negatívne. Niektoré nám prinášajú nové príležitosti, iné nové problémy. Ako sa s tým vyrovnáva dnešná mládež?

Podľa niektorých štúdií je dnešná mládež optimistická a ambiciózna. Verí vo svoje schopnosti a sny. Chce mať zmysluplný a plnohodnotný život. Chce prispievať k spoločenskému dobru a rozvoju. Chce byť slobodná a nezávislá. Chce cestovať, učiť sa, skúšať nové veci. Chce byť šťastná.

Podľa iných štúdií je dnešná mládež pesimistická a frustrovaná. Cíti sa ohrozená a bezmocná. Bojí sa o svoju budúcnosť a bezpečnosť. Má problémy s uplatnením sa na trhu práce a dosahovaním finančnej stability. Má problémy so zdravím, vzťahmi a identitou. Cíti sa osamelá a nepochopená. Cíti sa nešťastná.

Zamysleli ste sa niekedy, aký svet sme pripravili mladej generácii? Je to svet plný výziev, neistôt a zmien. Svet, ktorý vyžaduje odvahu, kreativitu a spoluprácu. Svet, ktorý ponúka množstvo príležitostí, ale aj rizík. Svet, ktorý potrebuje naše zodpovedné rozhodnutia a činy.

V poslednej dobe som si všimol, že mnohí z nich majú problémy s orientáciou v živote. Neviem, či je to len dočasná fáza, alebo niečo vážnejšie. Zdá sa mi, že im chýbajú hodnoty, ktoré by im pomohli nájsť zmysel a cieľ svojej existencie. Mnohí sa zaoberajú len povrchnými vecami, ako je konzumácia, zábava, móda alebo sociálne médiá. Nezaujímajú sa o dianie vo svete, o politiku, o históriu, o kultúru, o prírodu. Nechcú sa vzdelávať, rozvíjať svoje talenty, pomáhať druhým. Nevidia perspektívu svojej budúcnosti a nevedia, čo chcú robiť so svojím životom.

Čo ma ale znepokojuje je, že nie sú a nebudú nijako pripravení na pád konzumných možností, ktorý počas svojich životov tie stovky miliónov dnes mladých ľudí zaživajú. Budú ho prežívať ako obrovskú frustráciu – a niektorí budú reagovať depresiami, či násilím.

To je veľmi smutná predstava, ale ja verím, že sa dá tomu zabrániť. Ako? Tým, že sa naučia žiť skromnejšie, šetrnejšie a zmysluplnejšie. Tým, že si uvedomíme, že šťastie nezávisí od toho, koľko vecí máme, ale od toho, aké vzťahy máme s ostatnými a so sebou samým. Tým, že si nájdeme svoju vášeň a poslanie v živote a budeme sa im venovať naplno. Tým, že budeme viac spolupracovať a pomáhať si navzájom, namiesto toho, aby sme súperili a bojovali.

To sú len niektoré z možných spôsobov, ako sa prispôsobiť novej realite, ktorá nás čaká. Nie sú to jednoduché kroky, ale myslím si, že sú to kroky potrebné.

Viem, že nie všetci mladí ľudia sú takí. Existujú aj tí, ktorí majú svoje hodnoty, svoje sny, svoje ambície. Ktorí sa snažia byť dobrými ľuďmi, ktorí sa zaujímajú o svet okolo seba, ktorí sa učia nové veci, ktorí sa angažujú v rôznych aktivitách a organizáciách. Ktorí majú svoje názory a postoje a dokážu ich obhajovať. Ktorí majú svoje talenty a vášne a venujú im čas a energiu. Ktorí majú svoje ciele a plány a pracujú na ich dosiahnutí.

Takýchto mladých ľudí obdivujem a podporujem. Myslím si, že oni sú našou skutočnou budúcnosťou. Oni sú tí, ktorí môžu priniesť zmenu a zlepšenie do našej spoločnosti a sveta. Oni sú tí, ktorí môžu ukázať ostatným cestu k lepšiemu životu.

Ako vidíte, obraz dnešnej mládeže nie je jednoznačný ani jednoduchý. Je plný kontrastov a paradoxov. Je plný svetla i tieňa. Je plný nádeje i strachu. Je plný života i smrti.

JNS/Rudy


Dovoľujeme si Vás osloviť s prosbou o pomoc. Náš obsah nezamykáme.  Boj s liberálnou chobotnicou o právny štát po voľbách 2023 nekončí, práve naopak. Každý finančný príspevok sa ráta a pomáha nám pokračovať v našej práci. Ďakujeme


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *