27. júla 2024

Skončíte ako Fico. Premiér odhalil hrozbu zo strany EÚ

Gruzínský protest Paralelní shromáždění pokojného shromáždění v Gruzii proti sbližování země s Ruskem Foto: Hans Štembera

Zdielajte

👉 Snažíme byť s Vami neustále v kontakte. Sledujte nás tiež na telegrame👈

👉Sledujte nás tiež na X. com 👈


Gruzínsky premiér Irakli Kobakhidze na sociálnych sieťach uviedol, že počul aj hrozbu Európskej únie, že by mohol v rámci tlaku Európskej únie nasledovať slovenského premiéra Roberta Fica. Minulý týždeň bol vážne zranený pri pokuse o atentát. Podľa komisára pre rozšírenie, ktorý mal tieto slová vysloviť, boli nepochopené a prezentované úplne proti ich významu.

V posledných týždňoch v Gruzínsku bublalo veľa napätia. Ľudia v uliciach sa búria proti prijatiu zákona o takzvanom zahraničnom vplyve, ktorý sa podľa kritikov nápadne podobá ruskému zákonu o zahraničných agentoch.

Hovorí sa však aj o vplyve EÚ, s ktorou chce Gruzínsko rokovať o pristúpení. Najnovší príspevok gruzínskeho premiéra Irakliho Kobakhidzeho na Facebooku naznačuje, že hoci sú Gruzínci zvyknutí na všetko možné od úradníkov EÚ, jeho skúsenosť počas posledného telefonátu s jedným z európskych komisárov bola údajne šokovaná.

„Spoločnosť sleduje vývoj okolo zákona o transparentnosti a vidí, že množstvo vysoko postavených zahraničných politikov neváha vydierať gruzínsky ľud a jeho zvolené vlády. Už dlho sme si zvykli na tento druh vydierania a stratil svoj význam pre verejnosť aj vládu. Ale hrozba, ktorá bola vyslovená v čase tohto vydierania v telefonickom rozhovore s jedným z európskych komisárov, bola šokujúca,“ začal gruzínsky premiér na Facebooku.

A okamžite pokračoval.

„Komisár vymenoval niekoľko opatrení, ktoré môžu západní politici prijať po zrušení práva veta zákona o transparentnosti, a keď tieto opatrenia vymenoval, spomenul: ‚Pozrite sa, čo sa stalo Ficovi, musíte byť veľmi opatrní‘,“ povedal gruzínsky premiér s tým, že je veľmi znepokojujúce, ak niekto zneužíva situáciu slovenského premiéra Roberta Fica, ktorý bol pred pár dňami zavraždený a stále sa lieči v nemocnici.

Gruzínsky premiér tiež na sociálnych sieťach napísal, že podľa jeho informácií mohla za útokom stáť jedna z tajných služieb krajín, „ktoré sú obzvlášť úzko prepojené so stranou globálnej vojny“.

„Paralela s pokusom o atentát na Roberta Fica nám pripomína, že v podobe globálnej vojnovej strany máme do činenia s extrémne nebezpečnou silou, ktorá urobí čokoľvek, aby priniesla chaos do Gruzínska. Som si istý, že tentoraz ich plány nebudú úspešné a Gruzínsko určite zachová mier a politickú stabilitu, čo je nevyhnutnou podmienkou rozvoja krajiny,“ uzavrel Irakli Kobakhidze.

Gruzínsky premiér prehovoril

Vyhrážka „pozrite sa, čo sa stalo Ficovi“ mala byť uvedená pri vymenúvaní opatrení, ktoré by západní politici mohli uplatniť, ak by Gruzínsko skutočne trvalo na zákone, vnímané ako obrana proti vplyvu nadnárodných mimovládnych organizácií.

Hovoril tiež o „Strane globálnej vojny“, mimoriadne vplyvnej organizácii, ktorá je podľa neho ochotná urobiť čokoľvek, aby rozpútala chaos v jeho krajine.

Maďarský komisár pre rozšírenie EÚ Oliver Varhelyi, ktorý bol následne spojený s vyhlásením, na sociálnych sieťach vysvetlil, že bolo nepochopené.

Podľa komisára boli jeho slová „nielen úplne vytrhnuté z kontextu, ale boli tiež prezentované verejnosti spôsobom, ktorý by mohol viesť k úplnej dezinterpretácii pôvodne zamýšľaného účelu môjho telefonátu“.

Údajne sa snažil varovať gruzínskeho premiéra, aby neprijal zákon, ktorý by ešte viac polarizoval spoločnosť.

Podľa informácií získaných od tých, ktorí sú oboznámení s ParlamentníListy.cz, je táto možnosť dosť pravdepodobná. Je maďarským komisárom a Maďari majú tiež veľmi kritický pohľad na činnosť globálnych mimovládnych organizácií na svojom území. Okrem toho je komisár Varhelyi známy svojou otvorenosťou, takže to nemusela byť hrozba, ale len „dobrá rada“. A gruzínsky premiér to mohol využiť na „facku“ Bruselu.

Bruselský portál Politico spája slová gruzínskeho premiéra s „kremeľskou propagandou“. Líder gruzínskej opozície tiež premiérovi povedal, aby prestal propagovať konšpiračné teórie.

[monsterinsights_popular_posts_widget]

A dodáva, že ak by bol kritizovaný zákon prijatý, šance Gruzínska na vstup by výrazne klesli. USA medzitým hrozia, že politikov, ktorí podporujú schválenie legislatívy, zaradia na svoj sankčný zoznam.

Zdroj



Dovoľujeme si Vás osloviť s prosbou o pomoc. Náš obsah nezamykáme.  Boj s liberálnou chobotnicou o právny štát po voľbách 2023 nekončí, práve naopak. Každý finančný príspevok sa ráta a pomáha nám pokračovať v našej práci. Ďakujeme



Discover more from Jednotné nezávislé Slovensko

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *