28. júna 2024

Poslanci Národnej rady SR prelomili v utorok veto prezidentky Čaputovej

Savenna Monteloup: List už len Čaputovej, ktorý len tak nepredýcha

Zdielajte

Poslanci Národnej rady Slovenskej republiky v utorok prelomili veto prezidentky Zuzany Čaputovej a opätovne schválili niekoľko zákonov, vrátane zákona o mimoriadnych opatreniach pre strategické investície a pre výstavbu transeurópskej dopravnej siete (TEN-T), ktorého cieľom je urýchliť výstavbu projektov vo verejnom záujme. Tento zákon bude účinný dňom vyhlásenia.

Parlament tiež schválil novelu zákona o múzeách a galériách, ktorú prezidentka vetovala. Novela ruší povinné verejné vypočutie pri výberových konaniach a umožňuje, aby riaditelia a riaditeľky neboli menovaní na pevné funkčné obdobie 5 rokov, čo znamená, že môžu byť odvolaní kedykoľvek². Za schválenie zákona hlasovalo 78 poslancov a novela začne platiť 1. augusta.

Okrem toho, poslanci opätovne schválili novelu zákona o Fonde na podporu umenia, ktorá bola tiež predmetom prezidentského veta. Novela zákona o Fonde na podporu umenia prináša zmeny v rozhodovaní o poskytovaní peňazí z fondu, kde rada fondu bude mať väčšiu moc nad rozhodnutiami, ktoré už nebudú závislé od stanovísk odborných komisií.

Tieto legislatívne zmeny vyvolali diskusiu o ich vplyve na transparentnosť a odbornosť v príslušných oblastiach, ako aj o možnom nesúlade s ústavou.

Zdroje:
(1) Poslanci prelomili veto zákona o strategických investíciách. Hlava …. https://tvnoviny.sk/ekonomika/clanok/903096-poslanci-prelomili-veto-zakona-o-strategickych-investiciach-hlava-statu-namietala-mozny-nesulad-normy-s-ustavou-sr.
(2) Poslanci prelomili ďalšie vetá prezidentky: O ktoré ide?. https://www.cas.sk/clanok/2936147/poslanci-prelomili-dalsie-veta-prezidentky-o-ktore-ide/.
(3) Poslanci prelomili veto prezidentky: Schválili novelu zákona o Fonde na podporu umenia. https://www.topky.sk/cl/10/2781113/Poslanci-prelomili-veto-prezidentky–Schvalili-novelu-zakona-o-Fonde-na-podporu-umenia.
(4) Poslanci koalície opätovne schválili sporný zákon o strategických …. https://sita.sk/nasadoprava/poslanci-koalicie-opatovne-schvalili-sporny-zakon-o-strategickych-investiciach-vyhrady-prezidentky-nezohladnili/.
(7) Čaputová vetovala novelu zákona o múzeách a galériách. https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/709243-prezidentka-vetovala-novelu-zakona-o-muzeach-a-galeriach/.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *