28. septembra 2024

Ukrajina začala rokovania o prijatí ďalších typov západných lietadiel

Ukrajina začala rokovania o prijatí ďalších typov západných lietadiel

Zdielajte....
  • Nové rokovania: Ukrajina začala rokovania o prijatí ďalších typov západných lietadiel, konkrétne Gripen a Eurofighter.
  • Existujúce dodávky: Ukrajina už dostala americké F-16 a francúzske Mirage-2000, pričom prvé F-16 už boli použité.
  • Výzvy a obmedzenia: Používanie viacerých typov lietadiel súčasne je náročné, čo potvrdil bývalý hovorca vzdušných síl Ukrajiny.
  • Ruská reakcia: Rusko odsudzuje dodávky zbraní Ukrajine a varuje pred zvýšenou eskaláciou konfliktu.

Okrem amerických F-16 a francúzskych Mirage-2000 Ukrajina očakáva, že od partnerov dostane stíhačky Gripen a Eurofighter, rokovania prebiehajú, uviedol Umerov. Kremeľ varuje pred zvýšenou eskaláciou

Ukrajina očakáva, že od západných spojencov dostane ďalšie dva typy stíhačiek – Gripen a Eurofighter, rokovania prebiehajú, uviedol minister obrany Rustem Umerov vo vysielaní teletónu.

Umerov pripomenul, že partneri sa zaviazali dodať ozbrojeným silám Ukrajiny americké F-16 a francúzske Mirage-2000. Prvé F-16 už dorazili do krajiny, prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil ich použitie koncom augusta. 26. augusta sa stratil prvý F-16, pri havárii zahynul pilot Alexej Mes s volacím znakom Moonfish („Moonfish“).

„Prebiehajú konzultácie o Gripene a Eurofightere. To znamená, že je to veľmi dobrý zoznam platforiem a diskutujeme o tom, kedy sa už začnú…,“ povedal minister. Podľa neho bude Kyjev čoskoro môcť informovať o výsledkoch týchto rokovaní.

Možnosť presunu švédskeho Gripena na Ukrajinu už v lete 2022 pripustil náčelník štábu amerického letectva generál Charles Brown Jr. V roku 2023 švédske orgány poznamenali, že ich samy potrebujú až do vstupu krajiny do NATO (stalo sa tak o rok neskôr).

Toto leto minister zahraničných vecí Tobias Billström povedal, že pokiaľ bude v platnosti program dodávok F-16, Štokholm nepresunie svoje stíhačky do Kyjeva, pretože podľa ukrajinskej strany je použitie dvoch systémov súčasne „príliš veľa“. Bývalý hovorca vzdušných síl ozbrojených síl Ukrajiny Jurij Ihnat poznamenal, že je ťažké obsluhovať rôzne typy lietadiel súčasne a treba sa zamerať na jeden. Podľa Ihnata mala Ukrajina pred prijatím F-16 v prevádzke štyri typy lietadiel. Zelenského kancelária zároveň v auguste 2023 uviedla, že ukrajinskí piloti začali testovať Gripen.

Rusko odsudzuje dodávky zbraní Ukrajine a inú pomoc Kyjevu. Kremeľ spojil prijatie F-16 ukrajinskou armádou s nárastom eskalácie.

Zdroje v texte



Dovoľujeme si Vás osloviť s prosbou o pomoc. Náš obsah nezamykáme.  Boj s liberálnou chobotnicou o právny štát po voľbách 2023 nekončí, práve naopak. Každý finančný príspevok sa ráta a pomáha nám pokračovať v našej práci. Ďakujeme



Discover more from Jednotné nezávislé Slovensko

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.