27. júla 2024

Maďarsko a Taliansko schválili zákony, ktoré majú chrániť spotrebiteľov pred hmyzom v potravinách

Zdielajte

MAĎARSKO/TALIANSKO: EÚ nedávno stanovila, že 4 druhy hmyzu môžu byť obsiahnuté v mnohých požívatinách bez toho, aby musel byť ich obsah jasne a viditeľne (a predovšetkým pre laika zrozumiteľne) uvedený.

Vzhľadom k tomu, že sa čoskoro začal hmyz objavovať v obchodnej sieti po celej EÚ, začali ľudia „lúštiť“ často malými písmenkami uvedené zloženie, aby eliminovali možnosť, že si omylom zakúpia potravinu s obsahom hmyzu.

Niektorí výrobcovia obsah hmyzu vôbec neuvádzajú (najmä v reštauráciách či cukrárňach), iní ho uvedú veľmi nenápadne, teda oným známym „éčkom“ alebo latinským názvom – a samozrejme veľmi malým písmom. Vodítkom je tiež prípadné uvedenie alergénov (alergia na kôrovce).

Avšak postupom času bude hmyzu v potravinách pribúdať a bez jasného označenia bude stále problematickejšie nakúpiť tak, aby sa vám nestalo, že si domov odnesiete rozomleté cvrčky alebo kobylky.

Aj preto sa už v dvoch európskych krajinách rozhodli, že zákazníkom toto vyhľadávanie požívatín bez hmyzu trochu uľahčí. V EÚ predaj schválených druhov hmyzu nemožno zakázať, možno však nariadiť obchodníkom ich jasné označenie…

Maďarsko preto teraz prijalo prísnejšie pravidlá proti utajovaniu obsahu hmyzu v potravinách. Minister poľnohospodárstva István Nagy na sociálnych sieťach oznámil, že teraz požadujú, aby potraviny obsahujúce hmyzie bielkoviny niesli viditeľné označenie „Pozor! potraviny obsahujúce hmyzie bielkoviny“ a musia byť vystavované oddelene od ostatných výrobkov,

Minister zdôraznil, že vláda chce chrániť maďarských spotrebiteľov pred potravinami obsahujúcimi hmyzie bielkoviny povolené Bruselom prostredníctvom prísnych pravidiel označovania a segregácie výrobkov.

Maďarsko bolo jediným členským štátom, ktorý nepodporil zámer EÚ povoliť uvádzanie hmyzu na trh ako potraviny a zložky potravín v EÚ.

Dodal, že Európska komisia likviduje naše gastronomické tradície a stravovacie návyky. Preto Ministerstvo poľnohospodárstva pozmenilo nariadenie o označovaní potravín tak, aby spotrebiteľom poskytovalo presné informácie.

Výrobky obsahujúce hmyzie bielkoviny budú jasne rozlíšiteľné a oddelené na regáloch obchodov. Nevyhovujúce obaly a štítky sa môžu naďalej používať počas troch mesiacov a výrobky s takým obalom alebo štítky môžu zostať na trhu najviac tri mesiace. István Nagy tiež poukázal na to, že nebudú ukladané žiadne pokuty za nedodržanie zmeneného nariadenia po dobu 90 dní.

Poukázal na to, že reprezentatívne prieskumy Národného úradu pre bezpečnosť potravinového reťazca jasne ukazujú, že od roku 2016 sa podiel ľudí v Maďarsku, ktorí nebudú jesť hmyz, zvýšil o 2,4 percenta.

Tí, ktorí dávajú prednosť nákupu potravín maďarského pôvodu, nechcú jesť hmyz. Okrem toho zdôraznil, že maďarskí poľnohospodári vždy poskytujú maďarskému obyvateľstvu kvalitné a čerstvé potraviny, takže sa netreba obávať ani nedostatku potravín alebo bielkovín.

Povedal tiež, že nariadenie sa netýka prísad pochádzajúcich z hmyzu, ktoré boli široko používané v potravinárskom priemysle už skôr.

Taliansko teraz zakázalo hmyzú múku v tradičných talianskych pokrmoch – cestovinách a pizze. Rastúce používanie múky vyrobenej z cvrčkov, sarančiat a lariev potemníkov pri varení v reštauráciách sa v Taliansku stretlo s tvrdým odporom, preto teraz vláda zakázala jej používanie v pizze a cestovinách a oddelila hmyzie produkty na regáloch supermarketov.

Na znamenie obáv, že by hmyz mohol byť spájaný s talianskou kuchyňou, zvolali traja ministri vlády do Ríma tlačovú konferenciu, aby oznámili štyri dekréty zamerané na obsah hmyzu v potravinách. „V zásade sa tieto múky nesmú zamieňať s potravinami vyrobenými v Taliansku,“ povedal minister poľnohospodárstva Francesco Lollobrigida

Nevolení samozvaní globalisti bojovali roky za to, aby ľudia zo Západu jedli chrobáky. Dúfajú, že občanom vymyjú mozgy environmentálnymi a výživovými príbehmi, aby mohli kontrolovať ich výber potravín. EÚ preto uvádza:

„Múka z cvrčkov, plná vitamínov, bielkovín a minerálov, je stále viac považovaná za ekologický spôsob získavania živín a predpokladá sa, že trh do roku 2029 dosiahne 5,3 miliardy eur. EÚ už schválila potraviny vyrobené z cvrčkov, múčnych červov, sarančiat a lariev potemníkov.“

Všetky štyri druhy hmyzu sú však citované v talianskych vyhláškach, ktoré vyžadujú, aby všetky výrobky, ktoré ich obsahujú, boli označené veľkým písmom a vystavené oddelene od ostatných potravín.

„Kto chce jesť tieto produkty, môže, ale tí, ktorí nie, a myslím, že to bude väčšina Talianov, si budú môcť tiež vybrať,“ povedal Lollobrigida.

Orazio Schillaci, minister zdravotníctva, uviedol, že legislatíva tiež zakazuje používanie hmyzích múk v „typických“ talianskych produktoch, ako je pizza a cestoviny.

V ďalšom pokuse o propagáciu talianskeho jedla vláda vo štvrtok oznámila, že navrhne zaradenie talianskej kuchyne na zoznam svetového dedičstva UNESCO.


Discover more from Jednotné nezávislé Slovensko

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *