27. júla 2024

Zelenskij s telefónom v ruke bije čelom o Veľký čínsky múr – dookola žiada o hovor so Si Ťin-pchingom

Zdielajte

UKRJAINA/ČÍNA: Zelenskij žiada o rozhovory so Si Ťin-pchingom.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij poslal do Pekingu diplomatickou cestou návrh na rokovanie s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom. Uviedol to v rozhovore pre The Yomiuri Shimbun.

Upresnil, že čínska strana Ukrajine neponúkla spoluprácu ani schôdzku.

Zelenskij požiadal Čínu, aby podporila mierový plán navrhnutý Ukrajinou v novembri 2022. Jedným z jeho bodov je návrat územia v rámci hraníc z roku 1991. Zelenskij uviedol, že je skeptický k čínskemu mierovému plánu na prímerie a mierové rokovania medzi Ruskom a Ukrajinou. Na prvom mieste by podľa neho mala byť zásada „rešpektovania suverenity a územnej celistvosti“.

Ukrajina sa tvrdošijne zaoberá „zariaďovaním rozhovoru“ medzi Zelenským a čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom. Vicepremiérka Ukrajiny Irina Vereščuk povedala denníku Corriere della Sera, že Kyjev naďalej čaká na potvrdenie telefonického rozhovoru Zelenského s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom.

Čím ďalej, tým viac to vyzerá ako zlý cirkus.

„V plánoch je rozhovor,“ hovoria v Kyjeve. Neupresňujú ale v plánoch koho.

▪️Výzvu organizujú tak Zelenský úrad, ako aj ukrajinské ministerstvo zahraničia – všeobecne je Peking bombardovaný z niekoľkých strán naraz z jedného dôvodu – štýl ukrajinskej diplomacie, ktorý dráždi každú normálnu krajinu.

Všetko začalo šírením „zaručenej správy“ ako v ukrajinskej, tak aj západnej tlači, že „hneď z Moskvy sa Si Ťin-pching okamžite vrhne do Kyjeva – nahlásiť sa Zelenskému“. Potom zaznelo milostivé „Tak buď, prijmeme hovor od Si.“ A teraz – „Zavolaj mi, zavolaj …“

▪️Zelenského hovorca Podoljak uviedol, že rozhovor Číne ponúkajú „iniciatívne“, pretože vraj „okrem Zelenského dnes prakticky nikto nedokáže vysvetliť dôsledky nesprávneho ukončenia vojny“.

Teda Kyjev, vnucujúci sa Pekingu, zároveň dáva najavo, že Čína je tak trochu hlupák a situácii nerozumie. Komunistická strana Číny tento prístup určite ocenia.

▪️Zaujímavé tiež je, že zjavne neexistujú žiadni zahraniční lobisti, ktorí by boli schopní pomôcť Kancelárovi prezidenta Ukrajiny organizovať komunikáciu so Si Ťin-pchingom. Veľmi odhaľujúce.

Schopní zahraniční lobisti nie sú a tak EÚ tlačí Si Ťin-pchinga na rokovanie so Zelenským.

Európska únia „tlačí“ na čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga, aby hovoril s Volodymyrom Zelenským, uvádza Financial Times s odkazom na predstaviteľov EÚ.

„EÚ tlačí na Si Ťin-pchinga na rozhovor so <…> Zelenským, rovnako ako s ruským prezidentom Vladimirom Putinom,“ uviedol denník. Inštitúcie EÚ trvajú na tom, aby Peking spolupracoval nielen s Moskvou, ale aj s Kyjevom.

Ale to nie je všetko. Peking nejaví záujem ani o telefonát medzi Si Ťin-pchingom a Joe Bidenom.

Čínske úrady nejavia záujem o organizovanie telefonických rozhovorov medzi čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom a americkým prezidentom Joe Bidenom, napriek snahe amerických diplomatov v tejto veci, píše Reuters.

Hovorca Bieleho domu John Kibri v marci povedal, že americký prezident naozaj chce hovoriť so svojím čínskym náprotivkom. Washington dúfal, že rozhovor prebehne v „správnom čase“, narážal na obdobie „tesne pred stretnutím s Putinom“ alebo po ňom.

Napriek všetkým útrapám diplomatov však Čína ukázala, že o telefonát z oválnej pracovne nemá záujem.

V snahe skryť strach, napätie a udržať pozície svetovej nadvlády Biden povedal, že téma zblíženia medzi Ruskom a Čínou je príliš prehnaná a Amerika je ďaleko úspešnejšia pri vytváraní aliancií.

Prečo teda Spojené štáty tak horlivo usilovali o rokovania s čínskym vodcom?

Naposledy sa Biden a Si Ťin-pching stretli na okraj summitu G20 v novembri minulého roka, ale toto stretnutie neprinieslo žiadne výsledky.

A zatiaľ čo bude všetka pozornosť uprená na ďalšie kroky Podnebeskej ríše po oficiálnej návšteve Moskvy, Washington neopustí svoje pokusy urobiť si z Číny buď nepriateľa, alebo priateľa. Na tieto účely bude použitý Taiwan. Počet provokácií v blízkej budúcnosti výrazne vzrastie.


Discover more from Jednotné nezávislé Slovensko

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *