10. mája 2024

Budúci týždeň má padnúť padnutá vláda a toto by mal byť nový premiér

0

SLOVENSKO: Podľa slovenského denníka Štandard plánuje prezidentka Zuzana Čaputová vymenovať úplne novú vládu. Novým premiérom by sa mal stať viceguvernér Národnej banky Slovenska Ľudovít Ódor.

Začiatkom budúceho týždňa by mala prezidentka Zuzana Čaputová odvolať všetkých ministrov z vlády Eduarda Hegera. Novým premiérom by sa mal stať Ľudovít Ódor, viceguvernér Národnej banky Slovenska.

Ministerkou spravodlivosti by sa mala stať Jana Dubovcová, bývalá verejná ochrankyňa ľudských práv. Ministrom financií by sa mal stať Peter Švec, ktorý v súčasnosti pôsobí ako štátny tajomník na ministerstve financií. Lívia Vašáková, ktorá je v súčasnosti zodpovedná za plán obnovy, by mala viesť ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie. Tieto informácie potvrdili dva zdroje, ktoré si neželali byť menované.

Pre ministrov Horeckého (školstvo), Karasa (spravodlivosť) a Hirmana (hospodárstvo) to pravdepodobne znamená koniec ich politickej kariéry, minimálne do ďalších volieb. Väčšina ministrov sa však vráti do parlamentných lavíc a ich náhradníci ukončia svoju politickú kariéru. Znamená to napríklad koniec politickej kariéry Györgya Gyimesiho, ktorý je náhradníkom Jaroslava Naďa, alebo Mareka Šefčíka, ktorý je náhradníkom Jána Budaja.

Budúci premiér Ľudovít Ódor je známy ekonóm a autor viacerých kníh. V minulosti bol členom Rady pre rozpočtovú zodpovednosť, poradcom premiérky a ministra financií počas vlády Ivety Radičovej, v rokoch 2003 až 2005 bol hlavným ekonómom ministerstva financií a riaditeľom Inštitútu finančnej politiky. Pochádza z Komárna.

Jana Dubovcová pôsobila ako verejná ochrankyňa ľudských práv v rokoch 2012 až 2017. Predtým bola poslankyňou Národnej rady SR za stranu SDKÚ. V roku 2020 kandidovala do parlamentu v rámci koalície PS/Spolu. Bola prvou verejnou ochrankyňou ľudských práv, ktorá na nej vyvesila dúhovú vlajku.

ZDROJ: Plenum/Standard/CZ24.NEWS



Upozornenie: Tento článok je výlučne názorom jeho autora. Články, príspevky a komentáre pod príspevkami sa nemusia zhodovať s postojmi portálu JNS.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *