3. mája 2024

Môj včerajší článok o čase, ktorý ešte máme, bol dosť deprimujúci. Ani nie je veľa dôvodov na radosť. Každý deň sledujeme, ako sa skrutky uťahujú. Každý deň sledujeme, ako sa zadlžujeme, ale vojnová mašinéria prekvitá. Každý deň vidíme, ako veľmi sa realita vládnych úradníkov líši od našej. Každý deň vidíme, ako veľmi veľké médiá dokážu prehlušiť aj štatistiky, ktoré informujú o presnom opaku toho, čo robí náš premiér. Napriek tomu mi dnes dovoľte protiklad k včerajšku. Zatiaľ sa to nestalo. Nikto ešte nevyhlásil vojnový stav, stále sme nestratili všetko, stále existujú sily, ktoré pracujú proti ničeniu. Dnes budem písať o tom, že všetko nie je stratené a stále stojí za to nevzdať sa všetkého.

Dovoľte mi začať tým, že súčasní veľkí kormidelníci EÚ Maovi ani nesiahajú po členky. Uvediem svoj obľúbený príklad… Veľké médiá sú plné bombastických správ o zelenej dohode, zdieľanej ekonomike, znižovaní emisií, obmedzeniach individuálnej dopravy, ale ak sa pozriete na plány diaľničnej siete, zistíte, že stále počítajú s väčším počtom áut. Ak by niekto naozaj veril tomuto nezmyslu, mohli by sme hneď teraz zrušiť ministerstvo dopravy… Veď bude menšia premávka, menej áut, bude k nim mať prístup menej ľudí… Prečo iné diaľnice? Len čo sa otočíme cez vrchol, počet áut sa bude len znižovať a tak nebude dôvod pridávať do krajiny ďalšie pruhy… Alebo je to inak?

Akonáhle sa dostanete od moronických politikov do kancelárií odborníkov, zistíte, že všetko je trochu iné. A to ma trochu upokojuje. Len trochu, pretože hlúposť súčasných predstaviteľov Západu je neuveriteľná… Zasahuje však viac medzi aktivistickými nekompetentnými ako medzi skutočnými profesionálmi. Navyše sa už ukazuje veľa. Stanjura je najviditeľnejšia. Koniec koncov, peniaze sa dajú ľahko vypočítať a je to triviálna aritmetika. Druhým je Valek… Keď hľadáte lieky a nie sú, je to tiež ako napísané ohnivými písmenami. Ale ostatní nie sú o nič lepší. To je blázon alebo idiot vedľa seba. Všetko, čo zostalo, bola schopnosť zastávať svoje posty. Ale ak nevedia, ako zostaviť rozpočet, nevedia, ako robiť lieky, nevedia, ako robiť cesty, nemôžu robiť ani zvyšok.

Radi by prenasledovali svojich kritikov. Veľmi radi by zaviedli disciplínu a grýndýl. Chceli by sa veľmi potešiť. Ale nemôžu. Sú jednoducho nekompetentní. Nie je to nič selektívne. Ak to porovnáte s nacistami, ktorí tiež chceli svoj vlastný poriadok a predstavili svoj svet, ale naopak boli neuveriteľne schopní a efektívni, môžete vidieť, že tí súčasní vedia, ako dať Koudelkovi hodnosť generála, ale je to len pekná fotka na instagrame… Nič viac z toho nevyplýva. Dokonca aj viazať ľudí k nespokojnosti musí byť schopný a nemôže byť zverený idiotom. Keď k nám prišli Nemci, strojnásobili platy vhodných českých policajtov (árijský vzhľad a znalosť nemčiny). Medzitým tie dnešné berú všetkým. Dokonca aj tým, ktorí by ich mali chrániť. Salámovou metódou zavádzajú papier za papierom, ale papier za ním nestrieľa ani sa za ním neskrýva.

Ďalšia vec, ktorú vidím, je prehratý boj veľkých médií. Sme krok od toho, aby to všetci videli. Dezolátom sa čoraz častejšie darí prinášať do verejného priestoru témy, ktorým sa Česká televízia vyhýba ako diabol. Všetko, čo potrebujete, je profil na webovej stránke, trochu písania a koordinácie s ostatnými. Aj to je jeden z dôvodov existencie Českého vidieckeho inštitútu. Zjednotiť a spojiť tých, ktorí už dávno objavili, že informačný monopol veľkých médií je najväčším zlom našej doby.

Donald Trump bol prvý, kto využil silu sociálnych médií na to, aby komunikoval svoje myšlienky verejnosti priamym spôsobom a nemusel bozkávať novinárov zo CNN. Dnes to robia všetci. Niekto používa falošný ako marketing, iní už prišli na to, že môžu ponúknuť a komunikovať s ľuďmi viac ako len fotografiu s lenivosťou. Prečo otázky Václava Moravca… Osloviť rovnaký počet ľudí je cez Fejsbůk jednoduchšie a lacnejšie.

Zachádza to dokonca tak ďaleko, že všetci majetníci sa už dávno klaňajú nejakému oligarchovi alebo politickej mimovládnej organizácii. Nemôžu si pomôcť. Ich vlastné články ich už nemôžu udržať. Noviny prichádzajú o peniaze, aj keď sú čoraz viac plné reklamy. Posledným ziskovým médiom je Lightning. Všetko ostatné potrebuje sponzorov. Nebuďte prekvapení, že žiadajú štátne peniaze na posilnenie boja proti dezinformáciám. Sú jednoducho na pokraji bankrotu. Aj keď peniaze dostanú, nemôžu proti dezinformáciám nič urobiť, len zaplátajú najhoršie diery v rozpočte.

Na druhej strane, fajsbůk a internet vo všeobecnosti sa hemžia projektmi, ktoré sú takmer zadarmo a napriek tomu majú obrovský dosah. Zachádza to do takých extrémov, že video, kde nejaké morčatá kráčajú po rebríku a moste, má asi stokrát viac zhliadnutí ako všetky naše pravdivé médiá dohromady… Je len otázkou času, kedy naši politici nasmerujú svojich sponzorov týmto smerom. Ako niekde platiť bilbordy, ako sa vnucovať arogantnému Řezníčkovi, ako vyjednávať s Reflexom alebo Šafrom, je jednoduchšie podporiť stovku influencerov a dosah bude väčší a náklady nižšie. Nehovoriac o tom, že na fejsbůku sú zastúpené všetky názory. Každý Okamura, Babiš, ale aj Fiala si nájde svoje a ak cache aspoň trochu otvorí, má svoju popularitu zaručenú… za almužnu.

A ak sa takíto influenceri stretávajú, chatujú, bavia sa, smejú sa, bojujú, nájdu si záľubu a vymenia si telefóny, je to ako oveľa lacnejšia redakcia v Junge Front Heute. Ale s väčším dosahom. Áno, preto Kydy potrebuje mať nové redakčné rozhranie, preto musia byť dvere u Vidláka permanentne otvorené, preto musím mať skvelé jedlo a ešte lepšie nápoje. Pretože sa jednoducho musíme stretnúť a potom písať koordinovaným spôsobom. Niekedy nám to už vyjde a ak v tom budeme pokračovať, bude to fungovať častejšie a lepšie. Stále to bude stokrát lacnejšie ako veľký mediálny dom a keď sa pozriem na Forum 24, bude to kvalitnejšie. Koniec koncov, ak niekto prestane pozerať Českú televíziu, bude automaticky hladný po iných správach. Dopyt je obrovský, ponuka ho začína uspokojovať.

Ani v politike to nie je úplne márne. Všimnite si, že politik sa už nemôže vyhnúť niektorým zlým frázam. Každý musí veľa premýšľať o tom, čo povedať, pretože hlúpa veta má nešťastné následky pre jeho kariéru. Fiala si možno stále môže dovoliť aroganciu moci, ale aj tam na ich strane libtardi je to pravdepodobne naposledy. Všimnite si, že Pekarová je najlepšia, keď nikde nehovorí. Akonáhle niečo zakríkne na kamere, je to okamžite hanba. Dokonca aj jej fanúšikovia to vedia, len si zachovávajú dekórum… Ale je to pre nich čoraz ťažšie a trápnejšie.

Pozrite sa, ako sa politika za posledný rok zdokonalila… Spomeňte si, koľko zoskupení išlo do predchádzajúcich parlamentných volieb a môžete si to odškrtnúť. Každý môže vidieť, čo má budúcnosť a čo upadá. Kto dnes takmer neustále nechodí medzi ľudí a nezapĺňa haly, zostáva stáť v blízkosti. A do volieb máme ešte viac ako dva roky. Tempo, akým sa politici musia prezentovať, je také vysoké, že silní vydržia a slabí odpadnú. Dokonca aj tí etablovaní, ktorí „majú svoje istoty“, teraz začínajú pracovať, pretože vidia, že staré časy sú preč a žiada sa od nich viac. To sa odrazí na kvalite programov a na kvalite budúcich koalícií.

A viete, čo ma napĺňa najväčšou nádejou? Výsmech. Národ sa prebúdza, všetko sa mení a predstavitelia moci sa smejú. Dokonca aj ich prisluhovači sa smejú. Dokonca aj ich diskusní trollovia sa vysmievajú. Jednoducho to nevidia. Nevidia to, čo vidím ja. Nevidia, ako veľmi sa situácia zmenila. Stále ho merajú so starými časmi. Myslia si, že posmech bude stačiť. A to je dobre. Nech sú upokojení, len nech to podceňujú a bagatelizujú. Len nech si myslia, že pustý sa nemá brať vážne. Len nech si myslia, že nás je len hŕstka. O to väčšie bude prekvapenie.

Vojna ešte nie je. Stále máme možnosti, čo s tým robiť. Ešte sme neprehrali.

UVEREJNIL POUŽÍVATEĽ Vidlák

ZDROJ

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *