10. mája 2024

Ruský plyn ani za svet! Aj keď budeme holí – bosí a nútení žrať trávu! Lebo Brusel a Washington

0

Krajiny G7 a EÚ majú v úmysle zakázať reštart ruských plynovodov.

Krajiny G7 a Európska únia sa chystajú zakázať vývoz ruského plynu cez plynovody, ktorých dodávky sú teraz pozastavené, píše denník Financial Times s odvolaním sa na zdroje.

Už ho nechceme!

Rozhodnutie, ktoré majú prijať lídri G7 na summite v Hirošime na budúci týždeň, zabráni obnoveniu exportu ruského plynu cez trasy plynovodov do krajín ako napríklad Poľsko a Nemecko. Západné mocnosti tak po prvý raz od začiatku konfliktu na Ukrajine zablokujú obchod cez plynovody. V snahe zvýšiť ekonomický tlak na Rusko,  chcú dosiahnuť záruky, že sa nebudú dať zvýšiť príjmy z exportu energie, uzatvára článok.

Chcú zablokovať „spojencov“?

Podľa jedného z predstaviteľov, ktorý si želal zostať v anonymite, je zákaz opätovného spustenia ruských plynovodov potrebný, „aby sa zabezpečilo, že partneri v hypotetickej budúcnosti nezmenia názor“. Návrh vyhlásenia G7 po summite v Hirošime, ktorý získali Financial Times, hovorí, že skupina popredných svetových ekonomík plánuje ďalšie znižovanie využívania ruských energetických zdrojov, aspoň kým sa nevyrieši ukrajinský konflikt.

Aj EÚ je iniciatívna

Agentúra Bloomberg informovala, že Európska únia navrhla zastaviť dodávky ruskej ropy cez ropovod Družba do Nemecka a Poľska. Pre Maďarsko, Slovensko a Českú republiku, ktoré dostávajú ropu cez južnú vetvu Družby, zachovajú výnimky zo sankcií. Podľa agentúry bude tento návrh považovaný za súčasť nového, 11. balíka protiruských sankcií EÚ.

Nie je sa čo čudovať, keď vykurovanie plynom bude zakázané.

ZDROJ

Překlad: H.D.



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *