12. mája 2024

Česi zaznamenávajú nový potravinový škandál na Slovensku

0

Prebalené mäso z Ukrajiny. Nový škandál na Slovensku, informuje český web parlamentnilisty.cz.

Na Slovensku sa najnovšie rieši prebalené mäso z Ukrajiny. Poslanec bývalej vládnej strany SME RODINA Patrick Linhart chce uskutočniť poslanecké preskúmanie tamojšej Štátnej veterinárnej a potravinovej správy. Má totiž podozrenie, že v nej bujnie korupcia, pretože od slovenských občanov dorazili sťažnosti, že správa pri kontrole nenašla to, čo jej sami zamestnanci podnikov nahlásili. S hrôzou sa však dozvedáme, že vôbec nejde iba o obilie či mäso z Ukrajiny, tie podvody sú sortimentne oveľa rozsiahlejšie.

Mäso po pšenici

Slovensko je jednou z krajín, kde kontrola potravinárskej inšpekcie odhalila v ukrajinskej pšenici v EÚ už zakázané pesticídy. Teraz sa však na kontroly Štátnej veterinárnej a potravinovej správy sťažovali slovenskí občania, čo sa rozhodol riešiť slovenský poslanec Patrick Linhart z Kollárovej strany SME RODINA. Konkrétne išlo o to, že občania posielali podnety, ale kontroly nezistili to, čo sa malo v spracovateľských závodoch diať. Teda že sa tam mäso z Ukrajiny zabalí a vydáva sa za slovenské, a to dlhodobo. Vysvetľujú parlamentnilisty.cz.

Ale nielen to

Išlo ale aj o ďalšie produkty. Napríklad bezlepkové potraviny, ktoré v skutočnosti bezlepkové nie sú, pretože obsah lepku prevyšuje maximálnu hladinu. „Tieto produkty už boli odhalené aj českými kontrolami,“ podotkol podľa citovaného zdroja poslanec a konštatoval, že bezlepkové produkty s lepkom sú zlá správa pre ľudí trpiacich celiakiou.

Podivné kontroly

Okrem toho si Linhart tiež chce vyžiadať výsledky kontrol na pesticídy v ukrajinskom obilí. „Tieto kontroly prebiehajú na celom Slovensku, už by mali byť uzavreté, sumarizované a budem žiadať o predloženie výsledkov týchto kontrol, aby ľudia vedeli, či keď si kúpia múku alebo pečivo, tak či sú v poriadku, alebo je tam zvýšená hladina pesticídov,“ uviedol poslanec.

Ešte pár informácií k prebaľovanému mäsu a nielen k nemu

„Nemôžem povedať aké mäso, pretože potom by všetci vedeli, o akej firme hovorím, takže to nechám ako ‚mäso‘ a ‚výrobky z mäsa‘,“ uviedol. Okrem toho vraj v obchodoch Slovákov klamú tým, že sa predáva olivový olej, ktorý však nie je olivový. Najľahšie sú však podľa Linharta podvody pri mede, ktoré sa odhaľujú kontrolami na genetickú modifikáciu potravín. „Ak tento med pochádza z Ukrajiny, tak je možné, že sú v ňom pozostatky peľu alebo rovno GMO plodín,“ doplnil podľa webu parlamentnilisty.cz slovenský poslanec Linhart.

Ivan Brožík



Upozornenie: Tento článok je výlučne názorom jeho autora. Články, príspevky a komentáre pod príspevkami sa nemusia zhodovať s postojmi portálu JNS.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *