12. mája 2024

Zemný plyn v Ázii zlacnel až o 90 %

0

V porovnaní s letom 2022 ceny výrazne klesli, napríklad v súvislosti s obratom Číny k dlhodobým zmluvám.

Čína mení systém vládneho obstarávania nákupu plynu. V dôsledku toho ceny skvapalneného zemného plynu v Ázii klesli na predukrajinskú úroveň, uvádza Nikkei Asia.

Čína teraz nakupuje viac dlhodobých kontraktov na LNG, pretože sa snaží o energetickú stabilitu. Článok cituje výpočty spoločnosti Refinitiv, ktoré ukázali, že minulý piatok spotová cena LNG dosiahla menej ako 10 dolárov za milión tepelných jednotiek vo Veľkej Británii (presne 9,80 dolára). Od minulého leta, keď cena dosiahla hranicu 70 dolárov, klesla približne o 90%. Podobný, aj keď menej výrazný pokles bol zaznamenaný v európskych futures kontraktoch na plyn.

Jedným z faktorov poklesu cien bolo čiastočné odklonenie lacnejších dodávok plynu z Ruska v dôsledku západných sankcií. Čína v roku 2022 znížila dovoz LNG z Austrálie o 30 %, zatiaľ čo tento rok zvýšila dovoz plynu z Ruska o viac ako 40 % vrátane LNG a potrubného plynu. Ďalším faktorom je návrat Pekingu k uhliu. Podiel zemného plynu na spotrebe energie v Číne klesol z 8,9 % v roku 2021 na 8,5 % v roku 2022, čo je prvý pokles za 20 rokov.

Peking sa tiež viac zameral na dlhodobé zmluvy o dodávkach plynu, ktoré umožňujú stabilné nákupy. Podľa európskej výskumnej firmy Rystad Energy Čína nakupuje takmer 50 miliónov ton plynu ročne na základe dlhodobých zmlúv podpísaných v rokoch 2021 a 2022. Na šesť rokov do roku 2020 Čína podpísala zmluvy v celkovej výške len asi 16 miliónov ton ročne.

Čínsky dovoz LNG vzrástol v roku 2021 o 15 %, čím Čína prekonala Japonsko a stala sa najväčším dovozcom na svete, uviedla Medzinárodná skupina dovozcov LNG. Napriek poklesu v roku 2022 zostáva Čína hlavným dovozcom.

ZDROJ

preklad: časopis Argument



Upozornenie: Tento článok je výlučne názorom jeho autora. Články, príspevky a komentáre pod príspevkami sa nemusia zhodovať s postojmi portálu JNS.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *