14. mája 2024

Čína: „KOSOVO JE SRBSKÉ ÚZEMIE POD OKUPÁCIOU NATO“! Prvá priama intervencia Pekingu v balkánskej kríze

0

ČÍNA/SRBSKO/KOSOVO: Prvá priama intervencia Pekingu v balkánskej kríze

Významne zasiahla v utorok hovorkyňa čínskeho ministerstva zahraničných vecí Mao Ning, ktorá poukázala na nedávnu krízu v Kosove a vyzvala NATO, aby rešpektovalo „suverenitu a územnú celistvosť Srbska“.

Počas tlačového brífingu bola hovorkyňa čínskeho ministerstva zahraničných vecí požiadaná, aby sa vyjadrila k správam o násilí kosovskej polície namierenom proti srbským demonštrantom, ktoré si vyžiadalo zranenia.

Ako uviedla Mao Ning, „Čína pozorne sleduje vývoj udalostí a podporuje úsilie Srbska o ochranu jeho suverenity a územnej celistvosti, nesúhlasí s jednostrannými krokmi dočasných inštitúcií v Prištine a vyzýva ho, aby si splnilo svoju úlohu vytvoriť zväz/spoločenstvo obcí so srbskou väčšinou“.

„Naliehavo žiadame NATO, aby rešpektovalo zvrchovanosť a územnú celistvosť dotknutej krajiny a skutočne prispelo k mieru v regióne,“ uviedla hovorkyňa čínskeho ministerstva zahraničných vecí.

Mao Ning svojím vystúpením v podstate dala jasne najavo, že Peking považuje Kosovo za srbské územie.

Predtým NATO oznámilo nasadenie ďalších síl v Kosove po zrážkach so srbskými demonštrantami v regióne. Tieto nepokoje si vyžiadali zranenia takmer 30 vojakov síl NATO KFOR.

„Nasadenie dodatočných síl NATO v Kosove je preventívnym opatrením s cieľom zabezpečiť, aby sily NATO KFOR mali k dispozícii kapacity potrebné na udržanie bezpečnosti v súlade s misiou, ktorou nás poverila Bezpečnostná rada OSN,“ uviedol vo vyhlásení admirál Stuart Moons.

V reakcii na nedávne nepokoje a zranenie 30 príslušníkov mierových síl v Kosove NATO nariadilo nasadenie operačných záložných síl (ORF) pre západný Balkán,“ uvádza sa vo vyhlásení.

ZDROJ



Upozornenie: Tento článok je výlučne názorom jeho autora. Články, príspevky a komentáre pod príspevkami sa nemusia zhodovať s postojmi portálu JNS.



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *