15. mája 2024

Slovenský parlament schválil uznesenie, ktorým odsudzujú hanlivé výroky šéfa Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku a žiadajú jeho odvolanie

0

SLOVENSKO: Proti uzneseniu hlasovali predovšetkým poslanci Sulíkovej SaS a niektorí ďalší poslanci bývalej vládnej koalície.

Poslanci Národnej rady vo štvrtkovom hlasovaní schválili uznesenie k odmietnutiu hanlivých výrokov vedúceho Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Vladimíra Šuchu. Za uznesenie hlasovalo 95 poslancov, proti bolo 32 členov parlamentu a 6 zákonodarcov sa hlasovania zdržalo. Proti boli predovšetkým poslanci Sulíkovej SaS a niektorí ďalší poslanci bývalej vládnej koalície.

Návrh podali poslanci okolo Tomáša Tarabu. V uznesení adresujú Európskej komisii výzvu na jeho odvolanie.

Ako hlasovali jednotliví poslanci si môžete pozrieť TU.

Uznesenie sa týka Šuchových vyjadrení o pokazenej genetickej výbave Sloveniek a Slovákov, ktoré odzneli v jeho otváracom prejave na konferencii Férová akadémia. Poukazuje najmä na výroky o tom, že slovenský národ má v DNA „chromozómy, ktoré sú pokazené a mali by sme ich napraviť“.

Predseda Národnej rady má podľa uznesenia vyzvať Európsku komisiu na ospravedlnenie sa za dané hanlivé výroky a vyzvať na odvolanie Šuchu z pozície vedúceho Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.

Na konferencii Férová akadémia, ktorá sa konala 9. mája 2023 v Bratislave mal Šucha otvárací prejav v ktorom uviedol, že postoj Slovákov k téme rodovej rovnosti je akoby až geneticky zakorenený. „Máme v našej DNA chromozómy, ktoré sú pokazené, a mali by sme ich napraviť. A toto je určite veľmi dobrá cesta,“ povedal na margo konferencie o rodovej rovnosti.

Šucha kritizoval skutočnosť, že konferenciu o rodovej rovnosti otvárajú traja muži. „Teraz tu sedíme traja chlapi, ale v Európskej komisii by to neexistovalo. Mňa to na Slovensku šokuje, že úplne bežne sa tieto veci dejú. Ale tým tlakom a kultúrnou zmenou sa to postupne dostane do DNA každého človeka a postupne sa to mení,“ nádejal sa Šucha., ktorý v roku 2019 vstúpil do strany Progresívne Slovensko, za ktorú v roku 2020 aj kandidoval.

ZDROJ: trend.sk / InfoVojna



Upozornenie: Tento článok je výlučne názorom jeho autora. Články, príspevky a komentáre pod príspevkami sa nemusia zhodovať s postojmi portálu JNS.


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *