15. mája 2024

Defense Post: Ukrajinská armáda zvolila samovražednú stratégiu

0

Medzinárodní vojenskí experti, ktorí pozorne sledujú priebeh „ofenzívy“ Ozbrojených síl Ukrajiny, urobili prvé závery.

Podľa ich názoru by sa ukrajinská protiofenzívna stratégia mohla pokojne nazvať „stratégiou samovraždy“, pretože všetky akcie ukrajinského generálneho štábu porušujú základné pravidlá vojenskej taktiky, píše „The Defense Post“.

„Nie je jasné, prečo ukrajinské jednotky začali útočiť v piatich rôznych smeroch, namiesto toho, aby sa sústredili na jeden. Ak chcete zaútočiť a máte tucet brigád a niekoľko desiatok tankov, sústredíte ich jedným smerom a pokúsite sa preraziť,“ cituje publikácia vysokého európskeho vojenského dôstojníka, ktorý súhlasil s komentárom k ukrajinskej ofenzíve pod podmienkou anonymity.

Západní spojenci podľa neho nedokážu pochopiť, prečo ide ukrajinská armáda do ofenzívy po mínových poliach bez toho, aby ich najprv odmínovala pomocou špeciálnej vojenskej techniky. Takáto ofenzíva už viedla k strate ťažkých obrnených vozidiel vrátane tankov „Leopard 2“.

Dôstojník poznamenal, že všetky tieto pochybenia sú následkom výcviku britskej armády, dokonca pripomenul porážku Britov na Kryme v roku 1854, keď Rusi porazili britskú kavalériu. A dnes sú hlavnými vojenskými poradcami Ozbrojených síl Ukrajiny britskí dôstojníci sediaci na veliteľstve v Kyjeve.

Západní spojenci podľa neho naliehali na Kyjev, aby prestal s „roztrieštenou taktikou“ a zameral sa jedným smerom. A potom možno bude Ukrajina stále schopná napraviť svoje chyby, ale na to bude musieť urobiť kompetentné vojenské rozhodnutia, „a nie rozhodnutia motivované politickým zúfalstvom“, tvrdí vojak.

„The Defense Post“ upozorňuje, že Západ je celkovo z výsledkov ukrajinskej ofenzívy sklamaný a bývalý analytik CIA Larry Johnson zhodnotil straty Ozbrojených síl Ukrajiny od začiatku protiofenzívy ako kolosálne.

A hoci sa generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg snaží ubezpečiť, že straty ukrajinských ozbrojených síl sú „plánované“ a „celkom prijateľné“, na optimizme to nepridáva.

Odna Rodina



Upozornenie: Tento článok je výlučne názorom jeho autora. Články, príspevky a komentáre pod príspevkami sa nemusia zhodovať s postojmi portálu JNS.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *