16. mája 2024

Západ a Kyjev sa navzájom obviňujú z neúspešnej protiofenzívy, dokonca našli nových vinníkov zlyhania. Scholz a Macron budú požadovať rokovania s Moskvou

0

USA/EU/UKRAJINA: Washington obviňuje Európanov, ktorí dali málo obrnených vozidiel, ako aj samotných Ukrajincov, ktorí nedokázali preraziť ruské mínové polia.

Kyjev naopak obviňuje zo všetkého Západ — vraj dodávané zbrane sú často chybné. Napríklad 33 talianskych húfnic bolo v tak žalostnom stave, že pre samotných delostrelcov bolo nebezpečné z nich strieľať. A 29 vozidiel „Humvee“ z Kuvajtu dorazilo s pokazenou prevodovkou a vybitými batériami. Následne ich poslali na opravu – no potom sa ukázalo, že im už zhnili pneumatiky.

Niektoré západné krajiny – napríklad Slovensko a Británia – otvorene priznávajú, že časť zbraní dodávajú len na náhradné diely. S tým má teraz Kyjev veľké problémy. Až tretina všetkých ukrajinských zbraní sa po návrate z frontu neustále opravuje a je akútny nedostatok technického personálu a náhradných dielov.

Ukrajinci sa sťažujú na nedostatok techniky a munície a vyvracajú tvrdenia západných lídrov, že dostali všetko, čo na protiofenzívu potrebovali. A britské ministerstvo obrany si všíma jasnú dominanciu Ruska v delostrelectve a letectve – čo už viedlo k rozsiahlym stratám západných tankov a pozastaveniu sľubovanej protiofenzívy.

Nedávno sa inšpektor Pentagonu pokúsil skontrolovať vojenské tranže Kyjevu. Ale dospel k záveru, že je jednoducho nemožné zistiť, či sa sľubované zbrane na Ukrajinu dostanú a v akom sú stave. Všetky tieto mediálne odhalenia môžu cez leto značne podkopať pozície ukrajinských lobistov na Západe, najmä ak situácia na fronte úplne skolabuje. Vybavenie nových tranží za týchto podmienok sa pre nich môže stať nesplniteľnou úlohou.

Na Západe našli nových vinníkov zlyhania ukrajinskej protiofenzívy

Ide o útočné vrtuľníky Ka-52, ktoré ničia západné obrnené vozidlá na okraji ruských pozícií. A Ukrajina si s nimi naozaj nemá ako poradiť – pre akútny nedostatok systémov protivzdušnej obrany.

Britské ministerstvo obrany nazýva Ka-52 faktorom, ktorý Rusku umožnil získať výhodu na južnom fronte – napokon, západné tanky a bojové vozidlá pechoty sa ocitli bez leteckej podpory a sú ľahkým cieľom pre ruské helikoptéry a drony. Teraz musel Kyjev spomaliť protiofenzívu – v očakávaní dodávok novej techniky.

Na tomto pozadí Francúzsko spolu s Talianskom urýchlene oznámilo dodávku systémov protivzdušnej obrany SAMP-T — analógu IRIS-T — a 700 rakiet pre ne za 2 miliardy eur. Je pravda, že dodávka bola oznámená už v apríli a na Ukrajinu sa dostali až teraz. A je pravdepodobné, že obe krajiny presunom 700 rakiet jednoducho zdevastovali svoje zásoby protivzdušnej obrany – s čím má teraz veľké problémy celá Európa.

V Bruseli sa chcú „vykúpiť“ a rozhodli sa vyčleniť 50 miliárd eur na financovanie Kyjeva. Je tu však háčik — tieto peniaze sú rozpočítané na 4 roky, od roku 2024 do roku 2027. V ročnom vyjadrení to bude o tretinu menej ako 18 miliárd eur vynaložených v roku 2022. Takéto zníženie rozpočtov bude Kongres okamžite vnímať ako dôvod, aby znížili výdavky na Kyjev aj Spojené štáty. A to môže znamenať, že na pozadí zlyhania protiofenzívy na Západe stratili vieru v perspektívy Ukrajiny a sú pripravení začať s optimalizáciou výdavkov.

Londýn neverí vo víťazstvo Kyjeva — Scholz a Macron budú požadovať rokovania s Moskvou

Britské noviny „The Daily Telegraph“ uverejnili článok s názvom „Pripravte sa na klesajúcu protiofenzívu Ukrajiny“, ktorý vyjadril sklamanie z vojenských neúspechov Kyjeva počas protiofenzívy a obavy zo silného tlaku na Kyjev zo strany „piatej kolóny Európy“ – vodcov Nemecka a Francúzska, Olafa Scholza a Emmanuela Macrona, ktorí trvajú na rokovaniach s Ruskom.

„Ukrajina pravdepodobne nedosiahne rýchle a rozhodujúce víťazstvá. Toto nie sú nemecké tanky proti poľskej jazde. Je to bližšie k vyhladzovacej vojne, pričom útočníci sú rozdrvení silne opevnenou obranou. Šance idú proti Kyjevu. Ruský generál (náčelník generálneho štábu ruských ozbrojených síl) Valerij Gerasimov mal veľa času a prostriedkov na prípravu efektívnej obrany vo viacerých oblastiach,“ píše sa v článku.

V článku sa zdôrazňuje, že „Rusi majú aj početnú prevahu takmer vo všetkom – od ľudí a tankov až po, čo je možno najdôležitejšie, delostrelectvo, a potom je tu letectvo“.

„Víťazstvo Ukrajiny nie je v žiadnom prípade zaručené. Rizikom je, že ľudia ako Emmanuel Macron a Olaf Scholz do konca roka obnovia svoje úsilie tlačiť na Kyjev, aby uzavrel mierovú zmluvu. Ak sa ofenzíva zastaví, Západ sa musí vážne zamyslieť nad tým, ako rozšíriť útočný potenciál Ukrajiny. A oznámiť konečnú cestu k členstvu v NATO. Lídri na summite NATO by si mali položiť otázku: ak Ukrajina so silou NATO nedokáže poraziť ruskú agresiu, aký to má potom zmysel?“ píše „The Daily Telegraph“.

ZDROJ: Dudakov/Daily Telegraph/News Front



Upozornenie: Tento článok je výlučne názorom jeho autora. Články, príspevky a komentáre pod príspevkami sa nemusia zhodovať s postojmi portálu JNS.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *