20. mája 2024

Už budúci týždeň sa začne uplatňovať tvrdý zákon EÚ o cenzúre

0

Ako už viete, diktátorská EÚ, ktorá nenávidí slobodu prejavu, zjavne v rámci nadchádzajúcich európskych volieb, zavádza oveľa tvrdšiu cenzúru, ktorá by mala prakticky úplne zviditeľniť všetko, čo je pre EÚ nepohodlné.

Budú to články alebo dokonca len diskusné príspevky zo všetkých možných oblastí, ktoré nebudú ideologicky v súlade s politikou EÚ. Cenzúra už nejakým spôsobom funguje, uplatňuje ju hlavne Facebook, YouTube a niektoré ďalšie platformy, teraz by sa však mala rozšíriť aj na ďalšie.

A mala by tiež pritvrdiť – a dosť výrazne. Okrem toho sa hovorí, že cenzúra v tomto štýle sa pravdepodobne rozšíri plošne do krajín mimo EÚ, najmä do tých, ktorých politiky sú v súlade s politikami EÚ.

Cenzúra EÚ je založená na skutočnosti, že tie platformy, ktoré nie sú ochotné mazať nepohodlné príspevky, budú pokutované – a tieto pokuty majú byť skutočne drakonické.

Pozorovatelia sa domnievajú, že ich plány na umožnenie masívnej online cenzúry a súvisiacich „inovácií“ nielenže idú podľa plánu, ale majú tiež šancu získať celosvetovú akceptáciu a vrhnúť EÚ do tohto nelichotivého svetla ako lídra v globálnej cenzúre.

Právnym predpisom, ktorý sa teraz v tejto súvislosti dostáva do popredia, je akt EÚ o digitálnych službách (DSA), ktorý stanovil termín 25. augusta tohto roka – čo je už niekoľko dní.

Zákon existuje už nejaký čas, ale teraz sa chystá oveľa sprísniť.

A teraz si zvyšok sveta uvedomuje túto veľkosť, vzhľadom na to, že do konca augusta budú musieť všetky takzvané veľmi veľké online platformy (VLOP v jazyku EÚ) a veľmi veľké online mechanizmy (VLOSE, v rovnakom dystopickom jazyku) dodržiavať pravidlá.

Nie všetci, ale stále väčšina pochádza z USA. A teraz vyvstáva otázka: Ako presne to má fungovať?

Aby sme boli spravodliví, nikto nemôže tvrdiť, že Facebook, Google a spol. nevykonávajú masovú cenzúru, či už s nariadením EÚ alebo bez neho. Ale je to iný druh masovej cenzúry, keď sa riadi rôznymi politickými a právnymi precedensmi.

Existuje dlhý zoznam globálnych „VLOP“ a „VLOSE“, ktoré zrejme budú čeliť vysokým pokutám v celej EÚ, ak sa nepripoja k cenzúre EÚ.

Všetky dezinformácie a nenávistné prejavy by sa mali vymazať. Platení cenzori EÚ budú rozhodovať o tom, čo predstavuje dezinformácie a nenávistné prejavy.

A vymažú, zničia, odstránia z verejného priestoru všetko, čo nezodpovedá politike EÚ. Nenávisť voči oponentom EÚ bude, samozrejme, povolená, rovnako ako dezinformácie šírené EÚ, WHO, OSN, IPCC a ďalšími propagandistami.

Napríklad informácie o „neinfekčnosti“ tých, ktorí sú očkovaní takzvanou „vakcínou proti covidu“, údajne „bezpečnou a účinnou“. Alebo ako informácia o údajne škodlivom CO2.

Takéto dezinformácie sú úplne v poriadku a budú, samozrejme, voľne šírené a podporované.

Zákon sa prezentuje ako maják poriadku v divokom digitálnom svete. V skutočnosti ešte viac – a veľmi vážne – podkope samotné základy demokratických spoločností: nedotknuteľné právo na slobodu prejavu.

Bude to len priznanie, že EÚ deklarovaná „liberálna demokracia“ v skutočnosti vôbec nie je demokraciou.

DSA si tiež udeľuje znepokojujúce právomoci nad moderovaním obsahu platformy. Je to veľmi znepokojujúce, pretože EÚ v skutočnosti pripúšťa, že z vašich peňazí zaplatí za „strážcu jedinej povolenej ideológie a pravdy“.

Politika, ktorá vyžaduje, aby platformy rýchlo odstránili „nezákonný“ obsah, je mätúcou pascou. Koniec koncov, čo odlišuje „nezákonné“ od jednoducho nepopulárneho alebo provokatívneho?

Platformy, ktoré nechcú dostať pokutu, sa musia čoskoro rozhodnúť pre agresívnu cenzúru, aby obišli represívne účinky zákona.

Výsledok je predvídateľný: všetci, ktorí nedodržiavajú „stranu a vládu“, budú nemilosrdne vymazaní.

DSA tiež sťažuje sťažnosť na cenzúru – bude to stáť takú neuveriteľnú byrokraciu, že by sa každý radšej vopred vzdal.

Akt o digitálnych službách sa tak stáva mamutím cenzúrnym aparátom, ktorý by mohol nanovo definovať digitálne hranice Európy v nedemokratickom a reštriktívnom svetle.

Zdanlivo neukojiteľná túžba EÚ po kontrole hrozí úplným zničením slobody prejavu. Keď sú platformy nútené k cenzúre, kde dodržiavanie má prednosť pred otvorenou diskusiou, približujeme sa k digitálnej orwellovskej realite.

Sloboda slova a prejavu a pluralita názorov sú základnými piliermi demokracie. Všetky právne predpisy zamerané na oslabenie týchto pilierov by sa mali preskúmať s maximálnou prísnosťou.

Ktoré platformy teraz podliehajú cenzúre EÚ?

Medzi takzvané platformy „VLOP“ a „VLOSE“ patria napríklad Alibaba (AliExpress), TikTok, Amazon, Apple, Google a ich príslušné obchody; Mapy a nákupy Google, Facebook a Instagram; Microsoft LinkedIn, Snapchat, Wikipedia, Booking.com a X (bývalý Twitter).

Cenzúra sa však vzťahuje aj na všetky hlavné vyhľadávače, ako sú Google alebo Bing, kde sa vo výsledkoch vyhľadávania nemusia objaviť žiadne odkazy na alternatívne médiá (dokonca ani na opačnej strane).

Doteraz nebolo dovolené, aby sa alternatívne médiá dostali do popredia, teraz bude úplný zákaz – a to platí pre nezávislé médiá z celého sveta, nielen z EÚ.

Táto záležitosť je taká neprehľadná, ako môžu byrokrati EÚ byrokrati byť. Zdá sa, že niektoré ustanovenia, ktoré sa EÚ pokúsila zaviesť vo svojej zdĺhavej a niekedy horúčkovitej reakcii na ukrajinskú krízu, budú relevantné aj tu, keďže online platformy sú povinné bojovať proti všetkým druhom „dezinformácií“.

Existuje množstvo pojmov, ktoré skutočne vyrážajú dych nezávislému pozorovateľovi. Po prvé, pred niekoľkými rokmi EÚ oznámila „dobrovoľný“ kódex správania, ktorý by mali dodržiavať veľké online platformy.

Samozrejme, bolo to o „dezinformáciách“ a v tom čase to bolo všetko o Covide a amerických voľbách.

Ale keď Twitter nedávno vyhlásil, že sa chce vymaniť z tejto „dobrovoľnej“ klietky, eurofašista Thierry Breton vyhlásil:

„Som vymáhač. Zastupujem zákon, ktorý je vôľou štátu a ľudu.“

Tu by som sa chcel opýtať, ktorý štát a akí ľudia. Je EÚ štát? Pokiaľ viem, nie. A akí ľudia hlasovali za Bretona? Ako v prípade všetkých komisárov EÚ, odpoveď je jednoduchá: NIKTO HO NEZVOLIL.

Macron si ho vybral, rovnako ako si ho vybrala jeho kolegyňa Jourová Babišová.

Pýtali sa títo dvaja voličov, či si želajú okupovať EÚ týmito cenzormi? Neviem o tom nič…

Zdroj

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *