20. mája 2024

Eskalácia kvôli F-16, Prečo spojení štváči americkí nedarovali Zelenskému nejaké F-16tky zo svojich zásob?, ale túto ťarchu opäť presunuli na iné štáty, tak odpoveď je……

0

Ukrajina dostane americké stíhačky F-16

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelensky uviedol, že Holandsko súhlasilo s dodávkou 42 lietadiel. Dánsko tiež uviedlo, že lietadlá daruje (množstvo zatiaľ nešpecifikovali). Samozrejme, tomuto aktu musel predchádzať schvaľovací proces v USA, ktoré ako výrobca týchto lietadiel, museli vydať povolenie na presun, resp. ich darovanie. A ak sa pýtate otázku, že prečo spojení štváči americkí nedarovali Zelenskému nejaké F-16tky zo svojich zásob, ale túto ťarchu opäť presunuli na iné štáty, tak odpoveď je pomerne jednoduchá a zreteľná. Tak, ako za ich imperiálne a obchodné záujmy zomierajú ukrajinskí vojaci a nie tí americkí, tak tento istý spôsob vedenia vojny cudzími rukami používajú aj v prípade dodávania „kritických“ zbraní pomocou iných štátov, aby sa oni mohli tváriť, že s tým nič nemajú a ide o slobodné rozhodnutie daného štátu pomôcť kyjevskému režimu. Rovnako to platí aj pre sankcie, ktoré na Rusko uvalila EÚ, ale USA už nie.

Stíhačky F-16 aj tak nič v prospech Ukrajiny nezmenia, práve naopak. Toto môže Rusko vyprovokovať k ešte masívnejším úderom, ktoré však už nemusia byť mierené len na ciele lokalizované na území Ukrajiny, ale aj v susedných štátoch, vrátane Slovenska. Ale prečo?!

Tým najzásadnejším argumentom je to, že minister zahraničných vecí RF Lavrov ešte v júli 2023 varoval Západ, že použitie F-16 na ukrajinskom bojisku bude Rusko považovať za jadrovú eskaláciu a bude nútené prijať odvetné opatrenia. Je tomu tak preto, lebo viacúčelové bojové lietadlo F-16 je schopné niesť taktické jadrové zbrane. Druhým zásadným argumentom je to, že F-16, vzhľadom na svoju konštrukciu, musí mať dokonale čistú vzletovú a pristávaciu dráhu. A čo myslíte, koľko takýchto letísk sa nachádza na území Ukrajiny?! Veď predsa letiská (hlavne vojenské) patria medzi prvé ciele, na ktoré sa útočí.

Takže, odkiaľ asi tak budú tieto F-16 štartovať?!

Do úvahy prichádzajú dve možnosti, a to z nejakej lietadlovej lode, ktorá sa bude nachádzať v Čiernom mori alebo zo susedného štátu, ktorý je v letovom dosahu F-16tky (ak teda Ukrajina nepripraví nejakým zázrakom svoje letiská do potrebnej kvality). Letový dosah je cca 4200 km. Ale vzhľadom k tomu, že reakcia Ruska bude znamenať nasadenie modernejších zbraní protivzdušnej obrany či stíhačiek 5. generácie, tak sa dá predpokladať, že pri letovom dosahu nebude potrebné počítať palivo na cestu späť a tí anglicky hovoriaci piloti v ukrajinských uniformách aspoň nebudú musieť myslieť na moment, kedy je nevyhnutné lietadlo otočiť a zamieriť na letisko.

P.S.: Tento dar pre Zelenského môže vyústiť do rozšírenia horúcej fázy vojny aj do susedných štátov Ukrajiny a hlavne na ich vojenské letiská, ktoré sa môžu stať terčom nejakého „zatúlaného“ Kindžalu. Ale to asi spojení štváči americkí chcú, a preto podnikajú tieto eskalačné kroky.

Slavěna Vorobelová

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *