20. mája 2024

Nová správa šokuje: Výrobcovia automobilov zhromažďujú údaje o sexuálnej aktivite svojich zákazníkov

0
Nová správa šokuje: Výrobcovia automobilov zhromažďujú údaje o sexuálnej aktivite svojich zákazníkov

Nová správa šokuje: Výrobcovia automobilov zhromažďujú údaje o sexuálnej aktivite svojich zákazníkov

Podľa výskumu Mozilly výrobcovia ako Kia a Toyota ukladajú súkromné dáta a zdieľajú ich s tretími stranami. Nemôžete sa proti tomu brániť.

Nezisková organizácia Mozilla vykonala audit dodržiavania ochrany dát u 25 hlavných výrobcov automobilov. Patria medzi ne BMW, Ford, Toyota, Tesla, Kia a Subaru. Štúdia bola vykonaná v rámci projektu Mozilla „Privacy Not Included“ a výsledky sú šokujúce: žiadna z testovaných značiek testom neprešla.

Podľa Mozilly nie sú splnené základné štandardy ochrany dát a zabezpečenia. Všetci výrobcovia podľa výskumníkov zhromažďujú osobné údaje od svojich užívateľov. Kamery, mikrofóny, senzory a spárované mobilné telefóny vo vozidlách zaznamenávajú nielen polohu a trasu. Zaznamenávajú sa údaje o pôvode vodičov, imigračnom statuse a hmotnosti. Niektoré testované autá navyše zhromažďujú podrobnosti napríklad o sexuálnej aktivite
Výrobca automobilov Nissan.

Ako presne sú dáta zbierané, nie je známe. Nissan si vyhradzuje právo zdieľať a predávať „preferencie, vlastnosti, psychologické trendy, predispozície, správanie, postoje, inteligenciu, zručnosti a talenty“ inzerentom, orgánom presadzovania práva a ďalším tretím stranám. Intímne dáta navyše nie sú šifrované a dajú sa teda veľmi ľahko hacknúť.

Automobilka Kia ide ešte o krok ďalej. Zásady ochrany osobných údajov spoločnosti Kia si vyhradzujú právo monitorovať sexuálne životy užívateľov automobilov.

Vozidlá Volkswagen zaznamenávajú, ako často sa vodič vozidla pripúta a ako silno tlačí na brzdy. Hoci sú tieto údaje menej súkromné, primárne sa používajú na účely cielenej reklamy. Majú preto pre firmy veľký význam.

Len Caltrider, programová riaditeľka projektu Mozilla, v tlačovej správe hovorí: „Mnoho ľudí pozerá na svoje auto ako na súkromný priestor – miesto, kde môžu zavolať svojmu lekárovi a po ceste si pohovoriť tvárou v tvár so svojím dieťaťom o škole.“ Podľa V dnešnej dobe už ale autá nie sú miestom, kde možno očakávať neobmedzené súkromie.Nástroje na zber dát sú v dnešnej dobe zabudované do všetkých nových modelov.

Tlačoví hovorcovia Mercedes-Benz a BMW zatiaľ výsledky štúdie komentovali len obmedzene, pretože ešte neboli interne preverené. Aplikácia Mercedes Connect však používateľom ponúka možnosť zrušiť odber niektorých služieb.“

Zdroj

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *