11. mája 2024

Kam sa podel útočník z Prahy? Keď médiá zverejnili zábery šialeného strelca z Filozofickej fakulty pred jeho smrťou, od tej doby, akoby sa nad ním zľahla zem. (komentár Martina Weissa)

0

Kam sa podel útočník z Prahy? Keď médiá zverejnili zábery šialeného strelca z Filozofickej fakulty pred jeho smrťou, od tej doby, akoby sa nad ním zľahla zem.


👉 Snažíme byť s Vami neustále v kontakte. Sledujte nás tiež na telegrame👈


Po frenetickom vrchole, Keď médiá zverejnili zábery šialeného strelca z Filozofickej fakulty pred jeho smrťou, od tej doby, akoby sa nad ním zľahla zem.

Je to, akoby sa médiá hanbili a rozhodli sa napraviť svoju povesť. Po prvé, podľahla svojmu prirodzenému inštinktu byť prvá, mať čo najviac informácií čo najskôr. Aj keď bol na streche. Potom však nastúpilo niečo podobné súčasnému odporúčaniu USA. Žurnalistika tam má masívny akademický aparát neporovnateľný s naším, pripravený rozdávať „osvedčené postupy“ a, bohužiaľ, aj najviac skúseností s pokrývaním šialených strelcov. Aktuálne odporúčanie znie: Drž hubu pred útočníkom. Nedávajte mu publicitu, po ktorej túži, čo môže viesť nestabilných jedincov k napodobňovaniu. Zamerajte svoju pozornosť na tých, ktorí prišli o život. Rozprávajte ich príbehy, zaslúžia si byť v našich myšlienkach.

Toto odporúčanie môže rezonovať o to viac, že v ére sociálnych médií sa jeho účastníci môžu cítiť oslovení, a to do tej miery, do akej sa cítia byť influencermi. Aj oni chcú prispieť svojím dielom k vytvoreniu správnej mediálnej odozvy.

Príbehy nazývané morytáty sú známe tak dlho, ako si pamätám. Ľudí priťahuje chorobnosť. Dokonca sa chodili pozerať na popravy, keď boli verejné. Zvyčajne tieto príbehy potvrdzujú objednávku, bude existovať odplata za previnenie. Ale nie nevyhnutne, o čom by sme mali vedieť v krajine, kde je niečo ako kult Jiřího Kajínka. A o kom film nakoniec vznikol – o Olge Hepnarovej, alebo jednej z ôsmich ľudí, ktorých zabila? Príbehy rôznych „príšer“, kriminálne podcasty a podobné žánre sú osvedčeným obsahom vo väčšine médií, vrátane tých, ktoré sa deklaratívne vzdávajú publicity pre útočníka.

Prvé informácie o páchateľovi zneli veľmi znepokojene. Jedna z mála správ z miesta bydliska však vychádzala z toho, čo si o ňom spomínal starosta obce, riaditeľka školy a pani na pošte. Ako by na základe takýchto zdrojov vyzeral váš profil? Samozrejme, bol to začiatok, ale nič po ňom nenasledovalo. Poznáme diplomovú prácu útočníka (a nie z najväčších médií), čo podľa odborníkov nie je nič pozoruhodné. A potom nič.

Z dlhodobého hľadiska to tak nemôže zostať. Hoci novinári to nie vždy pripúšťajú, médiá sú komerčným produktom a musia prinášať to, čo čitatelia chcú. Ale čo je najdôležitejšie, nie je možné oddeliť vedomosti o osobnosti vraha od toho, čo o ňom polícia vedela alebo mohla vedieť. To znamená, či policajný zásah musel prebehnúť tak, ako prebehol, alebo či obetí mohlo byť menej. A to je vo verejnom záujme, nech je akokoľvek definovaný.

Dnešní masoví vrahovia často zanechávajú manifesty. Impulz nevenovať im pozornosť, po ktorej túžili, a zabrániť šíreniu manifestu je pochopiteľný. Ale na jednej strane je to zvyčajne zbytočné, záujemcovia nájdu texty, ale teraz s chuťou zakázaného ovocia. Na druhej strane otvára priestor pre politickú manipuláciu. Niektoré manifesty môžu byť dychtivejšie utajené ako iné, v závislosti od politickej orientácie vraha. Napríklad v USA sa nedávno objavili strelci, ktorí sa hlásili k transrodovej identite.

Niekedy manipulácia zachádza veľmi ďaleko. Útočník, ktorý pred rokom zavraždil dvoch ľudí pred homosexuálnym klubom v Bratislave, sa stal symbolom nenávisti, ktorej dnes čelia ľudia s menšinovou sexuálnou orientáciou. Ako si však môžete prečítať v jeho manifeste – ale nie v médiách, vyhláseniach politikov a parlamentov atď. – jeho hlavným motívom bola nenávisť voči Židom. LGBT a iné skupiny boli pre neho druhoradé, zaujímali sa o ne len do tej miery, do akej pripisoval ich existenciu vplyvu Židov.

Zdroj


Dovoľujeme si Vás osloviť s prosbou o pomoc. Boj s liberálnou chobotnicou o právny štát po voľbách 2023 nekončí, práve naopak. Každý finančný príspevok sa ráta a pomáha nám pokračovať v našej práci. Ďakujeme


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *