20. mája 2024

Kauza Judáš: Najvyšší súd zrušil rozsudok Jozefa Reháka

0

Kauza Judáš: Najvyšší súd zrušil rozsudok Jozefa Reháka


👉 Snažíme byť s Vami neustále v kontakte. Sledujte nás tiež na telegrame👈


Prípad sa vracia na Špecializovaný trestný súd

Mala to byť veľkolepá policajná akcia Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) a Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). V decembri 2020  vyšetrovateľ pri akcii Judáš obvinil aj bývalého riaditeľa Úradu zvláštnych policajných činností (ÚZPČ) Jozefa Reháka prezývaného Dodo.

Podľa obžaloby od roku 2000 až do roku 2011 spolupracoval so zločineckou skupinou sýkorovcov a v období rokov 2014 až 2015 a od augusta 2018 až decembra 2019 bral úplatky v súvislosti s prípadmi expríslušníka Slovenskej informačnej služby (SIS)  Františka Böhma, ktorý medzičasom spáchal samovraždu.

 Hlavné pojednávanie na Špecializovanom trestnom súde s obžalovaným začalo v januári 2022 a vlani v júli ho samosudca Ján  Giertli uznal za vinného za zločin založenia, zosnovania  a  podporovania zločineckej skupiny, zločin prijímania úplatku. Uložil mu úhrnný trest odňatia slobody vo výmere 11 rokov v ústave s minimálnym stupňom stráženia, trest prepadnutia majetku, trest zákazu činnosti vykonávať povolanie spojené s výkonom právomoci verejného činiteľa na dobu päť rokov. Uveril kajúcnikom bývalému zástupcovi Jozefa Reháka – Norbertovi Paksimu a Františkovi Böhmovi aj odsúdeným sýkorovcom.

Obžalovaný podal odvolanie. Na Najvyšší súd SR bolo doručené v januári 2024 a napadlo do senátu 2T. Podľa rozvrhu práce ide o senát zložený z Petra Paludu, Dany Wänkeovej a Beáty Javorkovej.

„Vo veci senát Najvyššieho súdu Slovenskej republiky rozhodol na neverejnom zasadnutí dňa 5. marca 2024 tak, že zrušil rozsudok Špecializovaného trestného súdu, pracovisko Banská Bystrica a vrátil vec súdu prvého stupňa, aby ju v potrebnom rozsahu znovu prejednal a rozhodol,“ uviedli pre môj blog z tlačového oddelenie najvyššieho súdu.

Jozef Rehák kariéru začínal ako radový policajt, do čela útvaru, ktorý sa zaberá odpočúvaním a sledovaním ho dosadil v októbri 2010 vtedajší minister vnútra Daniel Lipšic (dnes špeciálny prokurátor). Prvým policajným viceprezidentom bol v tom čase Ján Vaľo, ktorý bol jeho priamy nadriadený. Práve Ján Vaľo a bývalý riaditeľ Úradu boja proti organizovanej kriminalite (predchodca NAKA) Peter Krajíček ponúkali Jozefovi Rehákovi funkciu ešte pred parlamentnými voľbami v roku 2010.

Zo špecializovaného útvaru prvý raz odišiel na konci roka 2011. Späť sa vrátil v apríli 2013. Do civilu opäť odišiel na konci júna 2020. Pôsobil aj v Slovenskej informačnej službe (SIS).

Podozrenia, že Jozef Rehák vynáša mafii, vyšetrovala protizločinecká jednotka už v roku 2015. Prebrala ho však policajná inšpekcia a kauza išla v roku 2016 do stratena. Za toto „upratanie“ je na bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika podaná obžaloba, údajne za to vzal 50-tisíc eur od Petra Košča alias pána X, ktorý sa pohybuje v bezpečnostných zložkách. V tomto prípade je dokolovanie na Špecializovanom trestnom súde je už ukončené a očakáva sa vyhlásenie rozsudku.

Júlia Piraňa Mikolášiková


Dovoľujeme si Vás osloviť s prosbou o pomoc. Náš obsah nezamykáme.  Boj s liberálnou chobotnicou o právny štát po voľbách 2023 nekončí, práve naopak. Každý finančný príspevok sa ráta a pomáha nám pokračovať v našej práci. Ďakujeme


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *