20. mája 2024

Ďalší obvinený z kauzy takáčovci je mŕtvy. Siahol si na život.

0

ilustračné foto/archiv JNS


👉 Snažíme byť s Vami neustále v kontakte. Sledujte nás tiež na telegrame👈


Pár dní pred definitívnym koncom Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP), 7. marca, vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) obvinil niekdajšieho konateľa SBS-ky spájanej s takzvanou zločineckou skupinou takáčovcov. Dotyčný bol v minulosti policajt v Bratislave. Uznesenie o obvinení si 66-ročný muž prevzal 14. marca.

Prípad súvisí s kauzou, keď iný vyšetrovateľ NAKA v septembri 2022 obvinil starostu Záhorskej Vsi a viacerých mužov z údajnej skupiny takáčovcov. Mali sa dopustiť aj ublíženia na zdraví, hrubého nátlaku, porušovania domovej slobody a poškodzovania cudzej veci. Išlo o útoky na obydlia rómskych rodín, ktoré sa odohrali ešte v roku 2003 a 2007.

Prešiel viac ako mesiac a bývalý šéf SBS-ky obvinenie za to, že mal byť nápomocný takáčovcom neuniesol a siahol si na život. Jeho bezvládne telo našli v sobotu 27. apríla v noci na poli v Stupave, podľahol strelnému poraneniu. Bratislavská krajská polícia informovala, že poverený príslušník Obvodného oddelenia PZ Stupava v tejto súvislosti začal trestné stíhanie vo veci trestného činu usmrtenia.

Zaistené zbrane

Už zo samotného obvinenia vyšetrovateľa NAKA vyplývalo, že obvinený muž bol držiteľom zbrojného preukazu, keďže trestnú činnosť mal spáchať ako konateľ SBS-ky a bol tak predpoklad, že je aj vlastníkom zbrane či aj zbraní. Okrem toho bolo o ňom známe, že bol aj poľovník. Policajt si vie informácie o držbe zbraní veľmi jednoducho a rýchlo overiť v databázach.

Existuje tak dôvodné podozrenie, že vyšetrovateľ NAKA s hodnosťou kapitána aj dozorový prokurátor si neplnili dôsledne svoje povinnosti. Vyšetrovateľ si v príslušných evidenciách nepreveril, či je dotyčný vlastníkom zbraní a po tom, ako mu vzniesol obvinenie, zbrane nezaistil. Mohol tak spáchať minimálne disciplinárne previnenie, ak nie trestný čin. A ak prokurátor vyšetrovateľa na to neupozornil, nedostatočne vykonával dozor, mohol sa tak rovnako dopustiť protiprávneho konania.

Pri obvinení zo založenia a zosnovania zločineckej skupiny je vyšetrovateľ povinný zbrane zaistiť a oznámiť takúto vec policajnému útvaru v mieste bydliska dotyčného. Následne polícia zbrane takýchto osôb uloží na príslušnom oddelení zbraní a streliva.

Ako to bolo v tomto prípade? Na policajnom prezídiu mlčia. Moje otázky ignorovali.

Bez reakcií

Na mieste je tak oprávnene legitímna otázka vo verejnom záujme, ako sa s touto skutočnosťou vysporiada Úrad inšpekčnej služby (ÚIS), ktorý je zo zákona povinný vyhľadávať, objasňovať a vyšetrovať trestnú činnosť policajtov. Bez povšimnutia by nemala ostať ani nečinnosť dozorového prokurátora.

Z ÚIS stanovisko prisľúbili, no doposiaľ ho neposlali. Nereagovali ani z bratislavskej krajskej prokuratúry, ktorá dozoruje vyšetrovania prípadov podozrivých a obvinených policajtov. Zatiaľ nie je známy ani postoj generálneho prokurátora, ktorý by si mohol uplatniť disciplinárnu právomoc voči dozorovému prokurátorovi.

V prípade, ak na moje otázky, ktoré som im zaslala počas uplynulého týždňa, odpíšu, odpovede prinesiem v ďalšom článku.

Zemák a ďalší kajúcnici

Exšéfa SBS-ky usvedčoval aj známy kajúcnik Matej Zeman alias Zemák, ktorý je sám podozrivý z rozsiahlej ekonomickej trestnej činnosti.  Bol to však práve bývalý konateľ SBS-ky, kto mohol vypovedať proti Zemákovi.

Nuž a proti exmajiteľovi SBS-ky vypovedali aj ďalší kajúcnici  Peter Kaňúch, ktorého volali Jakuzza, Peter Petrov alias Tiger ja Boris Kaiser prezývaný Indián.

Iného obvinili

Expríslušník spravodajskej služby František Böhm, ktorého v septembri 2020 obvinili v kauze Božie mlyny, sa rozhodol pre spoluprácu s orgánmi činnými v trestnom konaní, napokon sa však vo februári  2021 zastrelil vo svojom, dome v obci Plavecký Štvrtok, postrelil aj manželku, ktorá mu chcela v streľbe zabrániť. Pri udalosti bol aj jeho syn. 

Vtedajší policajný prezident Peter Kovařík nariadil kontrolu postupu NAKA v súvislosti so zbraňami, ktoré zostali v držbe Františka Böhma. Okrem toho už vec preveroval ÚIS.

Generálny prokurátor Maroš Žilinka nechal vtedy preveriť dôvody, pre ktoré strelné zbrane zostali v držbe Františka Böhma a povedal, že je neprípustné, aby osoby obvinené zo závažnej organizovanej trestnej činnosti boli držiteľmi strelných zbraní. Nariadil krajskému prokurátorovi v Bratislave zabezpečiť, aby vyšetrovateľ ÚIS objasnil dôvody, pre ktoré nedošlo k odňatiu a zaisteniu zbraní vyšetrovateľom NAKA.

Napokon vtedajšieho vyšetrovateľa NAKA Pavla Ďurku, ktorý pracoval v tíme Očistec, v októbri 2021 vyšetrovateľ inšpekcie obvinil pre trestný čin marenia úlohy verejného činiteľa z nedbanlivosti za to, že v prípade Františka Böhma nezaistil jeho legálne držanú zbraň a zbrojný preukaz.

Tiež vyšlo najavo, že Pavol Ďurka obvineným zo založenia zločineckej skupiny nezaisťoval zbrane celé roky a spamätal sa až po tragickej smrti Františka Böhma, všetkým ich začal zaisťovať až dodatočne a to aj niekoľko rokov po  tom, ako im bolo vznesené obvinenie.

Nepoučili sa?

Naši chlapci so správnym morálnym kompasom bojujúcich s temnými silami okolo Jána Čurillu sú kvôli vlastnému obvineniu sú postavení mimo službu. Po predchádzajúcich tragických úmrtiach, ktorých bolo viac ako desať, si v skupine Apači písali, že „majú ďalší zárez do pažby“.

Na NAKA sa však podľa všetkého zjavne nepoučili. Karavána ide ďalej a ďalší obvinený je po smrti.

Keďže exšéf SBS-ky zomrel, prokurátor trestné stíhanie voči nemu zastaví.

Júlia Piraňa Mikolášiková


Dovoľujeme si Vás osloviť s prosbou o pomoc. Náš obsah nezamykáme.  Boj s liberálnou chobotnicou o právny štát po voľbách 2023 nekončí, práve naopak. Každý finančný príspevok sa ráta a pomáha nám pokračovať v našej práci. Ďakujeme



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *