27. júla 2024

Pri Očovej odstránili problémovú medvedicu. Strelcom bol starosta Očovej R. Huliak

Pri Očovej odstránil Huliak problémovú medvedicu

Zdielajte

👉 Snažíme byť s Vami neustále v kontakte. Sledujte nás tiež na telegrame👈

👉Sledujte nás tiež na X. com 👈


Pri Očovej v okrese Zvolen bola v piatok 10/5 vo večerných hodinách odstránená problémová medvedica, ktorá opakovane navštevovala intravilán obce.

V obci Očová v okrese Zvolen bola v piatok večer odstránená problémová medvedica, ktorá opakovane navštevovala intravilán obce. Podľa informácií od Kristíny Bockovej, manažérky pre komunikáciu Štátnej ochrany prírody SR, ide už o druhého medveďa odstráneného v tomto roku v katastrálnom území Očovej. Predchádzajúci problémový jedinec bol zastrelený začiatkom tohto týždňa. Odstránenie medvedice uskutočnil poslanec za SNS Rudolf Huliak.

Táto situácia vyvoláva diskusiu o spôsoboch riadenia populácie medveďov a ich interakcie s ľudskými komunitami. Zdá sa, že v tejto oblasti dochádza k častejším stretom medveďov s ľuďmi, čo vyžaduje pozornosť a možno aj revíziu súčasných metód ochrany prírody a riadenia divokej zveri.

  • V katastrálnom území Očovej ide v tomto roku už o druhého eliminovaného medveďa, problémového jedinca v obci zastrelili aj začiatkom tohto týždňa. TASR o tom informovala manažérka pre komunikáciu Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR Kristína Bocková.
  • Synantropná medvedica mala podľa ochranárov opakovane navštevovať intravilán obce Očová a poškodzovať poľnohospodárske plodiny.
  • „Svojím správaním a výskytom aj v záhradách rodinných domov opakovane ohrozovala miestnych obyvateľov, ako aj návštevníkov obce. Všetky použité metódy averznej terapie u predmetného jedinca boli neúčinné,“ skonštatovala Bocková.
  • Problémovú medvedicu mal identifikovať zásahový tím v spolupráci s miestnym poľovníckym spolkom prostredníctvom protokolu identifikácie synantropného jedinca medveďa hnedého.
  • „Správanie medvedice bolo po monitorovaní vyhodnotené ako preukázateľné a reálne riziko ohrozenia zdravia a života ľudí žijúcich a pohybujúcich sa v predmetnej lokalite,“ dodala Bocková.

Strelcom bol starosta Očovej a poslanec za SNS Rudolf Huliak. Ten je členom poľovníckeho združenia. „Táto medvedica sa tu túla po záhradách. Mala zase namierené do intravilánu, tak som ju odlovil,“ vysvetlil pre RTVS Huliak. „Z troch rozmiestnených strelcov, z ktorých boli dvaja zo zásahového tímu, som mal ja to šťastie a medvedicu som ulovil,“ dodal.

„Tak sa to robí s medveďmi, ako to dal Rudo. Veríme, že nový zákon prejde bez problémov, a keď sa niekomu nepáči, nech sa ide prejsť do lesa a pochopí,“ komentoval situáciu šéf SNS Andrej Danko.

[monsterinsights_popular_posts_widget]

(1) Pri Očovej odstránili problémovú medvedicu: Opakovane … – Topky.sk. https://www.topky.sk/cl/10/2756577/Pri-Ocovej-odstranili-problemovu-medvedicu–Opakovane-navstevovala-obec.
(2) Pri Očovej odstránili problémovú medvedicu, ktorá chodila do obce …. https://hnonline.sk/slovensko/96148741-pri-ocovej-odstranili-problemovu-medvedicu-ktora-chodila-do-obce-zastrelil-ju-huliak.
(3) Pri Očovej odstránili problémovú medvedicu, opakovane navštevovala obec …. https://banskabystrica.zoznam.sk/pri-ocovej-odstranili-problemovu-medvedicu-opakovane-navstevovala-obec/.



Dovoľujeme si Vás osloviť s prosbou o pomoc. Náš obsah nezamykáme.  Boj s liberálnou chobotnicou o právny štát po voľbách 2023 nekončí, práve naopak. Každý finančný príspevok sa ráta a pomáha nám pokračovať v našej práci. Ďakujeme



Discover more from Jednotné nezávislé Slovensko

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *