28. júna 2024

Akú úlohu má kriminálnik Tiger v bezp. zložkách?

Akú úlohu má kriminálnik Tiger v bezp. zložkách?

Zdielajte

ANALÝZA 1.časť

Júlia Piraňa Mikolášiková: Bojovala o neho NAKA s inšpekciou a monitorovala ho SIS. Peter Petrov alias Tiger je známy kriminálnik, sám je stíhaný minimálne v siedmich v prípadoch a jedna kauza je už aj na súde. Mal vybudovanú celú armádu takzvaných bielych koní, ktorým platil za mlčanlivosť. Kupoval im skútre, motorky, autá, mal na nich napísané firmy. Prípadne peniaze dával aj ich rodinám. Sponzoroval chlapov, ktorí sa venovali zápasom MMA.

Medzi policajtmi z PMJ a PPÚ, v Lynx komande aj v útvare, ktorý sa venuje sledovaniu, mal svojich ľudí. Blízke vzťahy udržiaval s príslušníkmi Zboru väzenskej a justičnej stráže, ktorí ho informovali o eskortách z bratislavského Justičného paláca. Sú to v podstate „servisní“ pracovníci bezpečnostných zložiek, od nich sa vždy dozvedel tie najlepšie informácie. „Celý deň bol na telefóne, písal si správy s rôznymi ľuďmi, zisťoval informácie a hral spravodajské hry,“ opísal jeden z jeho známych.

Blízke vzťahy s Petrom Petrovom mali aj novinári, ktorí ho využívali ako svoj zdroj nielen z kriminálneho prostredia. Zásoboval ich aj informáciami z bezpečnostných zložiek.  O iných zas nie v najlepšom rozprával rôznym ľuďom, ktorých si nahrával, vraj z dôvodu vlastnej ochrany. Zvukové záznamy následne odovzdával policajtom.

Vraj top svedok

Jeho výpovede využívali najmä policajti z Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) okolo Jána Čurillu a spol. a z Úradu inšpekčnej služby (ÚIS) okolo Ladislava Koteka, ktorý nedávno odišiel do civilu a verejne prehovoril o tom, ako vnímal dianie v policajnom zbore. Spoluprácu s Tigrom si pochvaľoval, ocenil jeho výnimočné pamäťové schopnosti a to, že údajne všetko vie doložiť.  

Peter Petrov vypovedá snáď v každom exponovanom prípade na Slovensku. Policajtom poskytoval nielen najrôznejšie informácie, ale aj služby či peniaze. On sám nikdy nebol nikdy v bezpečnostných zložkách. “„Bohužiaľ,“ povedal.

Niektorí policajti chodili hrávať futbal do Ružinova a po športových aktivitách zvykli zájsť do neďalekej reštaurácie. Práve tam v marci 2017 raz prišiel aj Tiger spolu s vtedajším šéfom finančnej jednotky NAKA Bernardom Slobodníkom a zoznámil ho so svojimi kolegami, napríklad, aj s vyšetrovateľom Mariánom Kučerkom.

Odstaviť konkurenciu?

Peter Petrov je významná postava v takzvanej čínskej práčke. Zo Slovenska sa posielali milióny eur do Číny, Hongkongu a iných ázijských destinácií na základe faktúr vystavených čínskymi firmami. Keď peniaze už boli na účtoch čínskych spoločností, čínsky šéf na Slovensku  vydal spojkám hotovosť. Bývalý príslušník Slovenskej informačnej služby (SIS) František Böhm v kauze Judáš vypovedal, že  kšefty na Slovensku riadil istý „Kájo“.

Práve angažovanosť Tigra v biznise s Číňanmi ho mohla motivovať odstrániť ľudí, ktorí boli zapojení do týchto nekalých obchodov a nechať si Číňanov iba pre seba. Začal tak vypovedať proti vplyvným ľuďom ale aj proti policajtom. No iba proti niektorým.

Dnes najznámejší kajúcnik Bernard Slobodník, mal v minulosti nad Tigrom držať akúsi ochrannú ruku a jeho daňovou trestnou činnosťou. Dostával za to mesačný paušál. Dvojica mala veľmi blízky vzťah, zoznámili sa v roku 2005, Tiger pomáhal jeho dcére, okrem iného bývajú aj v rovnakej bytovke v Leviciach.

KONTEXT: Peter Košč alias pán X je podnikateľ s väzbami na bezpečnostný sektor. Polícia dlhodobo prehliadala podozrenia na jeho protiprávne aktivity a minimálne od roku 2006 posúval najrôznejšie informácie príslušníkom vtedajších prezidiálnych útvarov, ktoré boli predchodcami NAKA.

V druhej korupčnej kauze bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika je obžalovaný z podplácania. Čelí obvineniu aj v  prípade Rozuzlenie. Dlhodobo je na úteku v zahraničí.

Asi nikoho neprekvapí, že Tiger sa objavil v hľadáčiku Petra Košča, alias pána X. Na verejnom hlavnom pojednávaní na súde v prípade  bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika a Petra Košča, advokátka Eva Mišíková, ktorá pána X zastupuje, predniesla  záverečnú reč, v ktorej objasnila vzťahy jej klienta s  Tigrom: „Vzťah Petra Košča s Bernardom Slobodníkom sa zhoršil potom, keď mu niekedy v roku 2017 odovzdal podklady k osobe Peter Petrov, ktorý je svedkom aj v tejto trestnej veci, ktorého ho osobne nepoznal, nasvedčujúce tomu, že táto osoba je podozrivá z páchania  závažnej trestnej činnosti ekonomického charakteru.”

Podklady jej klient vraj získal od svojho šoféra. V posilňovni, ktorú mal pod palcom Peter Petrov, sa zoznámil a skamarátil s osobou Oliver, ktorý bol Tigrov poskok. Oliver mal šoférovi pána X opísať, že pracuje pre Petra Petrova a celá skupina okolo tejto osoby sa stretáva na Čiernej vode v nákupnom centre Monar,  robí vo veľkom rozsahu DPH-čky a v podstate mu popísal fungovanie celej skupiny.

„Peter Košč poznatky odovzdal Bernardovi Slobodníkovi, pričom vôbec netušil, že Bernard Slobodník kryje pri tejto trestnej činnosti Petra Petrova a celú jeho  partiu  a za čo dostáva od nich mesačne finančný paušál. Nemal vedomosť ani o tom, že Peter Petrov platí Bernardovi Slobodníkovi mobily, dovolenky, zamestnáva jeho dcéru,“ povedala advokátka na súde.

Keď sa o týchto skutočnostiam jej mandant dozvedel, pochopil, že prečo Peter Petrov proti nemu brojil u ľudí, s ktorými mal Peter Košč v rámci jeho pôsobenia v bezpečnostnej zložke korektný vzťah. Išlo o príslušníkov policajného zboru, ktorí pracovali pod Bernardom Slobodníkom. Vymenovala osoby Marek Švarc, Peter Koščo a Tomáš Emmel.

„Bernardovi Slobodníkovi povedal, že má pri tejto skupine človeka, ktorý všetko zadokumentuje a ak bude potrebné, môže o zisteniach o páchaní trestnej činnosti Petrom Petrovom a jeho skupinou vypovedať ako svedok. Keď to zrejme Bernard Slobodník oznámil Petrovi Petrovovi, že informácie, ktoré mu dal Peter Košč, pochádzajú od človeka, ktorý pracoval v jeho posilňovni, Peter Petrov následne osobu menom Oliver vyhodil,“ opisovala Eva Mišíková.

Peter Košč až na oslave narodenín policajného funkcionára na jeho chate zistil, že Tiger má s jeho známym z polície priateľský vzťah. Bernard Slobodník sa mu priznal , že mu  pomáha s dcérou a dáva mu rôzne finančné benefity. „Zároveň sa mu posťažoval, že Petra Petrova vypaľuje Ľudovít Makó (vtedajší šéf daňových kriminalistov –pozn. autorky), ale že Peter Petrov má na jeho pokyn, teda Bernarda Slobodníka, Makóa nahratého „zvukom aj obrazom“ a to pre prípad, ak by Makó začal hrať proti nemu,“ doplnila v záverečnej reči Eva Mišíková.

Údajná vražda Čurillu

V septembri 2020 obvinili  Ľudovíta Makóa a po zadržaní rozhodol spolupracovať s orgánmi činnými v trestnom konaní, následne sa vo viacerých médiách objavila správa, že ešte predtým vraj plánoval vraždu Jána Čurillu. Jedným z dôvodov mala byť pomsta aj za záhadnú smrť takáčovca Martina Mikulca. Prvotnú informáciu mal policajtom poskytnúť práve Tiger.

Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie vo veci a  Ľudovíta Makóa začali aj odpočúvať. Napokon sa ukázalo, že išlo o výmysel a začiatkom roka 2021 trestné stíhanie zastavili. „Vyšetrovaním boli zadovážené dôkazné prostriedky, ktoré bezpečne vylučovali vyjadrený predpoklad pri začatí trestného stíhania vo vzťahu k otázke prípravy vraždy poškodeného,“ informovali z policajného prezídia. Inak povedané, Jána Čurillu nechcel nikto zavraždiť.

Známe sú však aj informácie o tom, ako Tiger ponúkal Jánovi Čurillovi vybavenie prednostného očkovania proti Covidu, či policajtom z NAKA zabezpečoval výhodnú kúpu zbraní a nožov.

Obvinenie Zuriana

Až oveľa neskôr sa ukázalo, že Ľudovít Makó po odchode z Kriminálneho úradu Finančnej správy SR  po intervencii vtedajšieho premiéra Igora Matoviča (OĽaNO – dnes hnutie SLOVENSKO) prešiel do SIS.

V máji 2021 však obvinili exriaditeľa NAKA Branislava Zuriana (v súčasnosti riaditeľ ÚIS). Dnes už bývalému námestníkovi SIS Borisovi Beňovi mal vraj v lete 2020 vyzradiť, že Ľudovít Makó je odpočúvaný v súvislosti so spomínanou prípravou vraždy Jána Čurillu. Vyšetrovateľ ÚIS u Branislava Zuriana urobil aj domovú prehliadku. Prokuratúra obvinenie zrušila a ústavný súd skonštatoval, že niekdajší Okresný súd Bratislava 1 , vydal príkaz na domovú prehliadku v rozpore so zákonom a došlo k porušeniu práv Branislava Zuriana.

Kamarát Slobodník

„Upratanie“ všetkých podozrení z trestnej činnosti Petra Petrova (či už z násilnej alebo ekonomickej trestnej činnosti ) na expozitúre NAKA Západ v Nitre zabezpečoval Bernard Slobodník cez šéfa expozitúry Patrika Juríka, ktorý sa neskôr  stal zástupcom celej NAKA (v období keď útvar viedol Branislav Zurian  – pozn. autorky). Blízke vzťahy sa prejavili aj tak, že Tiger mu zabezpečoval bazén.

Zástupcom Patrika Juríka pre operatívu, bol v tom čase Vladimír Bisták, ktorého napokon obvinili v prípade Očistec koncom novembra 2020. Napriek tomu, že na policajnom prezídiu vedeli, že je už trestne stíhaný za závažnú trestnú činnosť, umožnili mu odísť na vlastnú žiadosť dohodou. Prepustenie zo služobného pomeru sa tak nekonalo a neprišiel o benefit odchodného. A aj Vladimír Bisták sa rozhodol pre spoluprácu s orgánmi činnými v trestnom konaní a je z neho kajúcnik.

Ďalšiemu kamarátovi Bernarda Slobodníka , Marekovi Švarcovi, ktorý tiež pôsobil na NAKA, Tiger zabezpečoval dron na sledovanie. Dron dal aj operatívcovi z bratislavského krajského riaditeľstva Vladimírovi Vallovi. Tiger bol kamarát aj s druhým zástupcom riaditeľa NAKA – Vladimírom Kudelom.

Ďalší policajti od Levíc a pomoc pre sátorovca

Podozrenia voči Tigrovi preverovali, respektíve „upratovali“ aj ďalší  kamaráti, operatívci Peter Pásztor a Zsolt Kurali, ktorí pracovali s vyšetrovateľom NAKA Romanom Stahlom. Peter Petrov okrem toho, že  prvému menovanému zakúpil strelnú zbraň, postavil aj koterce a búdy pre psov, keďže mal chovnú stanicu.  Romana Stahla v septembri 2023 napokon  obvinili v kauze Ezechiel 7 na základe výpovede Tigra, ktorý mu pomáhal aj so stavbou rodinného domu.

K ďalším policajtom NAKA z protizločineckej jednotky sa dostal niekedy v roku 2020 cez jedného operatívca, ktorý pracoval na kauze sátorovcov a tiež pochádza z Levíc. Tigrov kamarát, ktorý zháňal takzvané biele kone do obchodných spoločností , mal nejaký problém a bol tak ochotný poskytnúť informácie o gangu sátorovcov. Vtedy vyhľadal spomínaného operatívca.

Nuž a práve tento operatívec v septembri 2021 spísal mediálne známy realizačný návrh na Dianu Santusovú a ďalších policajtov z inšpekcie,  Branislava Zuriana a príslušníka SIS Martina Ciriaka. Dotyčný operatívec tiež vyťažoval Tigra do rôznych káuz s politickým presahom.

Peter Petrov mal blízky vzťah aj s operatívcom NAKA Ladislavom Palgutom, ktorý neskôr prešiel do Vojenského spravodajstva. Stalo sa tak týždeň pred tým, ako na post policajného prezidenta nastúpil Milan Lučanský, ktorého Ladislav Palguta nenávidel. Tiger bol aj jeho informátor, donášal mu na takáčovcov.

Loboval za neho špeciálny prokurátor

Sám Tiger ako svedok na súde v druhej korupčnej kauze Dušana Kováčika vyhlásil, že s políciou kšeftoval aj oficiálne a „urobil obchod za sto tisíc“ s Úradom zvláštnych policajných činností (odbor, ktorý sa zaoberá odpočúvaním a sledovaním – pozn. autorky). Nakúpil techniku v Alze a následne ju predal policajtom. Bližšie okolnosti nie sú známe. Ministerstvo vnútra  ani policajného prezídium sa k tejto transakcii nevyjadrili. Odvolali sa na ochranu utajovaných skutočností.

Na nitrianskom súde sa za neho  prihováral práve Dušan Kováčik z pozície špeciálneho prokurátora, zaujímal sa, či by mohol vyviaznuť s miernym trestom za podvod, keďže je vraj dôležitým svedkom v prípade Elektrární, ktorý vyšetrovala jednotka pod vedením Bernarda Slobodníka.

Dušana Kováčika o to požiadal v tom čase ( v roku 2017 – pozn. autorky) práve Bernard Slobodník. Exšpeciálny prokurátor priznal, že za sudkyňou bol, ale nie lobovať, iba sa informovať. Prípad stále nie je ukončený a prebieha pojednávanie.

Meno súčasného zástupcu riaditeľa NAKA, Ondreja Šallaia, sa v súvislosti s Tigrom spomínalo tento rok v januári. Z NAKA totiž unikli informácie. Policajný funkcionár pochádza tiež  z Levíc a v tomto meste sa pohyboval muž, ktorý sa vopred dozvedel o tom, že ho chcú zadržať. 

Peter Petrov je s Ondrejom Šallaiom kamarát. V minulosti mu pomáhal s kúpou BMW. Keď mu podpálili auto, Tigrovi ho bolo ľúto, vybavoval  mu nové a zaplatil ho zo svojho účtu a policajt mu vraj peniaze vrátil. Policajný funkcionár sa vyjadril, že si auto kúpil za svoje zarobené peniaze.

Zaujímala sa o neho SIS

Vzhľadom na všetko uvedené, nie je čudné, že sa o Petra Petrova zaujímala  SIS v súvislosti s jeho ekonomickou a daňovou trestnou činnosťou. Na základe príkazu súdu mal v aute nainštalované odpočúvacie zariadenie. Monitorovanie prebiehalo minimálne v období od 8. februára 2021 do 17. marca 2021. Okrem toho mu odpočúvali aj mobilný telefón. Bližšie podrobnosti však nie sú známe.

Spravodajská služba sa tak dostala aj k rozhovorom, ktoré viedol s policajtmi. V debatách s rôznymi ľuďmi priznáva, že pre svoj vlastný prospech a z obavy z trestného stíhania, dodával vyšetrovateľom NAKA účelové svedectvá. Známy je napríklad jeho rozhovor s už spomínaným Ladislavom Kotekom. 

SIS tak nadobudla podozrenie, že  organizuje skupinu svedkov, aby pomohli policajtom z NAKA podľa ich predstáv. Veril, že dostane benefity v prípadnom vlastnom trestnom stíhaní.

Dnes už bývalý vyšetrovateľ NAKA, Tomár Emmel sa s Tigrom zoznámil koncom leta 2019 prostredníctvom Bernarda  Slobodníka, ktorý ho pozval na posedenie cez kolegu Mariána Kučerku. Tiger sa v skupine asi 20 policajtov ocitol ako jediný „civil“. Aj jeho informátor bol Tiger.

Tomáš Emmel na NAKA práve ukončoval vyšetrovanie závažnej daňovej kauzy, keď mu prokurátor Vladimír Priecel z Krajskej prokuratúry Bratislava, ktorý prípad dozoroval, mal povedať, že musí vypočuť ešte ďalšieho svedka, o koho ide, mu však zatiaľ nechcel prezradiť. Vyšetrovateľ si však z rôznych signálov domyslel, že môže ísť práve o Petra Petrova.

V marci 2021 sa mu priznal, že si vymýšľa pri výpovediach a má mu potvrdiť,  čo bude potrebovať. Tomáš  Emmel o tom informoval vtedajšieho riaditeľa NAKA Branislava Zuriana a aj spísal o tom úradný záznam. Branislav Zurian si Tomáša Emmela nahral.

Boj NAKA s inšpekciou

O Tigra s NAKA bojovala aj inšpekcia, v júli 2021 si najskôr vtedajšia šéfka inšpekčného tímu Oblúk Diana Santusová povolala sobraneckých kukláčov na zásah a o tri dni, zadržali takáčovca Csabu Dömötöra . Mateja Zemana a Tigra sa im zadržať nepodarilo. Matej Zeman a Peter Petrov boli na na úteku, vyhlásili po nich pátranie a súd vydal aj zatykače.

Obvinili ich z krivých svedectiev v exponovaných kauzách na NAKA. Peter Petrov mal navádzať svedkov Csabu Dömötöra a Mateja Zemana na „vedomé uvádzanie nepravdivých skutočností“ v ich postavení svedkov, aby získal „nenáležité výhody“. Csaba Dömötör sa ku skutku priznal  a už bol aj odsúdený.

NAKA, ktorá mala tiež záujem o Tigra, ho napokon aj zatkla na hraničnom priechode Rajka – Rusovce v polovici augusta 2021. Obvinili ho v kauze Vata týkajúcej sa miliónových biznisov na ministerstve vnútra za éry Smeru. Paradoxne,  tento prípad inicioval on sám. Sudca špecializovaného trestného súdu ho vzal do väzby. Napokon prokurátor z vtedajšej špeciálnej prokuratúry ho spoza mreží prepustil na začiatku decembra 2021.

Hneď ho však zadržali policajti z inšpekcie, kvôli už skoršiemu obvineniu v prípade manipulácií v trestných konaniach na NAKA. Po vypočutí ho však pustili na slobodu.

Fotografie šéfa operatívcov

Bývalý šéf operatívy, Ján Káľavský je neprávoplatne odsúdený za korupciu na základe výpovede Tigra. Taktiež je stíhaný v kauze Rozuzlenie a toho času žije v Bosne a Hercegovine .  Ako svedok vypovedá o tom, ako policajti  z NAKA pracovali so svedkami v sledovaných kauzách.

KONTEXT: Niekdajší riaditeľ NAKA Ľubomír Daňko, ktorý dnes pôsobí v Nadácii Zastavme korupciu, ako svedok na súde v korupčnej kauze Dušana Kováčika vypovedal, že Jána Káľavského vyfotili novinári pred domom Petra Košča, je však vylúčené (aj vzhľadom na iné okolnosti), že by ho zaznamenali žurnalisti. Naviac, ľudia blízki vtedajšiemu ministrovi vnútra Romanovi Mikulcovi (Hnutie SLOVENSKO, predtým OĽaNO) tieto zábery ponúkali viacerým médiám.

Keď som exšéfa NAKA s týmto konfrontovala uviedol, že sa pred sudcom zrejme zle vyjadril a chcel vlastne povedať, že fotografiu zverejnili novinári. Kto záber vyhotovil , vraj nevie. Snímky však urobil už spomínaný operatívec z bratislavskej krajskej kriminálky, Vladimír Vallo práve na pokyn Tigra a dal ich ľuďom z ministerstva vnútra. Jednu fotografiu priniesla televízia Markíza a portál Topky.sk.

Tí istí novinári spolu s redaktorom z portálu Aktuality.sk čakali v októbri 2020 pred budovou špeciálnej prokuratúry v Pezinku na Bernarda Slobodníka, ktorý išiel prvý raz vypovedať o údajnej trestnej činnosti policajných funkcionárov v sprievode vtedajšieho advokáta Daniela Lipšica a jeho kolegu Petra Kubinu. O jeho plánoch spolupracovať s orgánmi činnými v trestnom konaní vedeli aj jeho blízki spolupracovníci Peter Koščo, Marek Švarc aj Tiger. Advokáta mu dohodol riaditeľ SIS Vladimír Pčolinský.

Nuž a redaktorka televízie Markíza spolu s novinárom, ktorý bol aj pred špeciálnou prokuratúrou a zverejnil tiež záber Jána Káľavského spred domu Petra Košča, čakali aj tento rok vo februári pred budovou inšpekcie, keď tam vraj úplnou náhodu šiel vypovedať práve Peter Petrov.

V júli 2021 aj na základe výpovede Petra Petrova, obvinili aj vtedajšieho riaditeľa inšpekcie Adriána Szabóa, ktorý sa však zrejme priznal k tomu, čo ani urobiť nemohol. V decembri 2020 obvinili vyšetrovateľa NAKA Mariána Kučerku. V apríli 2022 obvinili príslušníka SIS Martina Ciriaka, ktorý je tiež z Levíc  a s Tigrom pozná takmer 20 rokov. Napokon na základe výpovedí  Tigra v máji 2022  obvinili aj Tomáša Emmela. Nedávno vzniesli obvinenie aj Ľudovítovi Makóovi.

Z kajúcnika kajúcnik

Pred časom Peter Petrov, v postavení svedka, na jednom z verejných pojednávaní na špecializovanom súde začal rozprávať o tom, ako s ním pracovali policajti. Z výsluchu vyplynulo mnoho podozrení.

Podľa viacerých zdrojov z bezpečnostného prostredia aktuálne Tigra vyťažuje a aj vypočúva inšpekcia k manipuláciám trestných stíhaní v rokoch 2020 až 2023 a vypovedá proti policajtom z NAKA.

Pozn. autorky 1.: Celú chronológiu v súvislosti s obvinenými policajtmi na základe výpovedí Tigra prinesiem v samostatnom článku.

Pozn. autorky 2.: Petra Petrova nepoznám, nikdy som s ním nekomunikovala, videla som ho iba raz na pojednávaní vo veci Dušana Kováčika, kedy po výsluchu  v postavení svedka doslova ušiel z budovy súdu. Nemám k nemu žiaden vzťah. Informácie v článku pochádzajú z verejných hlavných pojednávaní na súde, rôznych iných výpovedí, uznesení, verejných zdrojov a menšia časť aj zo zdrojov bezpečnostného prostredia.

Júlia Piraňa Mikolášiková

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *