18. októbra 2024

Majerský si myslí, že v PVV je veľa textu, ale málo obsahu. Taraba sľubuje legislatívnu smršť. Matovič provokoval pri pultíku

Peter Kmec, Denisa Saková a Robert Fico. Vpredu Igor Matovič. Foto: FB/OĽaNO

Zdielajte....

👉 Snažíme byť s Vami neustále v kontakte. Sledujte nás tiež na telegrame👈

👉Sledujte nás tiež na X. com 👈


oslanci Národnej rady pokračujú v stredu v diskusii o programovom vyhlásení vlády (PVV). Prihlásených ostalo písomne ešte zhruba 40 rečníkov. Po nich sa budú môcť poslanci hlásiť aj ústne. K napĺňaniu PVV chce vláda pristúpiť s maximálnym nasadením, čo avizuje v dokumente s názvom „Lepšie, pokojnejšie a bezpečnejšie žiť“. Priebeh schôdze sledujeme online.

UTOROK

19:24 Diskusia o PVV bude pokračovať v stredu, prihlásených ostalo okolo 40 rečníkov

Poslanci Národnej rady (NR) SR budú v diskusii o PVV pokračovať v stredu ráno od 9.00 h. Do diskusie ostalo písomne prihlásených ešte zhruba 40 rečníkov, po nich sa budú môcť poslanci hlásiť aj ústne.

Vládnemu programu sa venovali aj parlamentné výbory. Zahraničný výbor odporučil plénu vládny program nepodporiť. Uznesením chce tiež výbor vyzvať vládu, aby odsúdila vojenskú agresiu Ruskej federácie proti Ukrajine, pokračovala v poskytovaní všestrannej pomoci Ukrajine aj v modernizácii slovenskej armády.

18:52 Taraba: Vieme, ako budeme riadiť štát, príde legislatívna smršť

Vláda má jasnú predstavu o tom, čo chce so Slovenskom urobiť. Národnú radu (NR) SR čaká legislatívna smršť. Vyhlásil to minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) v pléne parlamentu počas diskusie o PVV.

„Nemusíte sa obávať, že PVV nie je jasne zadefinované. Každý z nás veľmi dobre vie, čo sa pod ktorou vetou skrýva, a presne vieme, kedy s akým zákonom prídeme,“ povedal Taraba. Skonštatoval, že ak budú poslanci chcieť spolupracovať, bude priestor na vylepšovanie zákonov. „Nemusíte sa obávať, že nevieme, čo chceme,“ povedal poslancom s tým, že vláda bude riadiť krajinu efektívne a dobre.

Za viaceré krátkodobé ciele envirorezortu označil napríklad potrebu odstrániť problémy a nezrovnalosti, ktoré vznikli pri zmenách legislatívy v uplynulom volebnom období. Poukázal na negatívne dôsledky pre samosprávy aj na nedostatky v zákonoch. Kritizoval aj reformu národných parkov, vidí za tým snahu o realitný biznis.

Minister reagoval aj na výčitky opozície, že PVV obsahuje málo konkrétnych krokov. Poznamenal, že predchádzajúca vláda svoj program tvorila tak, že doň zaradila všetky predvolebné sľuby, a nepodarilo sa jej ich plniť. V rámci reakcie tiež poznamenal, že KDH malo možnosť byť súčasťou vlády a vedome sa rozhodlo byť v opozícii. Myslí si, že spoločne mohli vo vláde presadiť omnoho viac.

Predsedníčka poslaneckého klubu KDH Martina Holečková pripomenula predvolebné sľuby KDH o tom, že do vlády so Smerom-SD nepôjde. „Sľub sme aj dodržali,“ podčiarkla. Deklarovala, že pri žiadnom zákone nebude hnutie „obchodovať“ s vládou, ale sa bude pozerať na jeho obsah.

„Neviem, či sa máme tešiť alebo skôr báť,“ reagoval na Tarabove slová o legislatívnej smršti líder hnutia Slovensko Igor Matovič. Verí, že vládnej väčšine sa napokon nepodarí zmeniť volebný systém na Slovensku.

Vladimíra Marcinková (SaS) označila za absurdné, že Taraba využil priestor v NR SR na „kopnutie si“ do opozičnej strany miesto toho, aby bližšie predstavil PVV. Prístup kabinetu k rokovaniu o jeho programovom vyhlásení označila za dôkaz, že vláda svoj program vníma ako zdrap papiera a nepovažuje ho za dôležitý. Nesúhlasí s kritikou reformy národných parkov a deklarovala zámer ich ochrany do budúcna.

18:14 Majerský: V programovom vyhlásení je veľa textu, ale minimum obsahu

PVV obsahuje veľa textu, ale minimum obsahu. Predseda KDH Milan Majerský to uviedol v utorkovej parlamentnej diskusii. V dokumente mu chýba vízia, ako krajinu posunúť dopredu. Vyžaduje si podľa neho výrazné dopracovanie. KDH preto vládny program nepodporí.

„Očakávali sme, že programové vyhlásenie bude obsahovať jasné ciele a míľniky, ktoré sa budú dať jasne odmerať, skontrolovať a jasným spôsobom poukázať na to, čo sa po štyroch rokoch podarilo. Nič z toho PVV neobsahuje, vyzerá to, že bolo šité horúcou ihlou len preto, aby si vláda čo najskôr splnila svoju povinnosť,“ vyhlásil Majerský. Podotkol, že sa tomu nečuduje, pretože dve z troch vládnych strán nemali svoj program.

Namieta, že k vládnemu programu sa opozícia dostala len pár hodín pred schvaľovaním. Prejavom politickej kultúry by podľa neho bolo aj to, keby sa o dokumente debatovalo aj s odbornými kruhmi, verejnosťou aj opozíciou.

V PVV mu chýba predstava o tom, ako zabezpečiť udržateľnosť verejných financií či vízia, ako rozprúdiť ekonomiku. Negatívne vníma hnutie cieľ vlády zvyšovať dane fyzickým osobám a firmám. Od vlády očakáva zákon o energetickej chudobe. V programe mu chýba, ako chce vláda opatrenia financovať.

Veľké rezervy vidí Majerský v prorodinnej politike. Absentuje podľa neho vôľa pomáhať jednorodičovským domácnostiam, zdravotne znevýhodneným či zmienka o práci s Rómami. V oblasti zdravotníctva je podľa neho PVV príliš všeobecné. Poukázal napríklad aj na chýbajúcu zmienku o nemocnici Rázsochy. Chýba mu tiež väčší dôraz na zlepšenie dostupnosti zdravotnej starostlivosti. Pozitívne vníma vôľu pokračovať v modernizácii trestného práva napríklad v oblasti alternatívnych trestov.

Majerský upozornil, že nestačí dať viac financií z eurofondov regiónom, ale aj posilniť ich kompetencie. Vyzval vládu aj na spustenie odbornej diskusie o viacerých volebných obvodov.

16:37 Richter deklaroval podporu PVV, apeloval na sociálnu pomoc a dialóg

Poslanci Smeru sú pripravení v plnej miere podporiť PVV. Deklaroval to predseda poslaneckého klubu Ján Richter počas diskusie o vládnom programe. Apeloval na silný sociálny dialóg s tripartitou aj ďalšími inštitúciami, ako aj na pomoc v sociálnej oblasti. Vie si predstaviť zavedenie bankovej dane aj riešenia na zatraktívnenie práce prostredníctvom príplatkov k minimálnej mzde.

„Toto PVV myslí ďaleko viac na ľudí. Namiesto rušenia sociálnych benefitov ich bude aj rozširovať. Takúto vládu v plnej miere podporujem,“ vyhlásil Richter. Kritizoval pritom predchádzajúcu vládu. Vyčítal jej prepad ekonomiky, nárast počtu ľudí ohrozených chudobou aj zhoršenie sociálnej situácie ľudí. Pripomenul viaceré sľuby jej predstaviteľov, ktoré sa podľa neho nenaplnili.

Richter si vie do budúcna prestaviť napríklad zavedenie bankovej dane s cieľom redistribuovať nadmerné zisky finančných inštitúcií, aby sa aj banky spolupodieľali na financovaní základných funkcií štátu. V hospodárstve treba podľa neho udržať rast a pokračovať v riešení situácie s dlhodobo nezamestnanými. Priestor vidí aj na doplnenie odborníkov do firiem a oblastí, v ktorých chýbajú, aj na opätovné zavedenie súbehu minimálnej mzdy s niektorými dávkami. „Ak chceme, aby sa niekto zamestnal za minimálnu mzdu, nechajme mu na pol roka, na rok sociálne dávky, ktoré bral ako nezamestnaný, a plus k tomu minimálnu mzdu. Musí vidieť, že sa oplatí pracovať na Slovensku a nie čakať na valorizáciu sociálnych dávok,“ uviedol. Ocenil, že PVV rieši aj otázky opatrovania a sociálnych služieb. Upozornil, že na túto oblasť sa treba do budúcna viac zamerať.

16:21 SaS nepodporí PVV

Poslanecký klub strany Sloboda a Solidarita (SaS) nepodporí v Národnej rade SR programové vyhlásenie vlády Roberta Fica. Na dnešnej tlačovej besede to avizoval poslanec parlamentu Branislav Gröhling (SaS).

Programové vyhlásenie vlády podľa Gröhlinga len reflektuje to, ako Smeru záleží na Slovensku a dokument označil za „všeobecný paškvil nejakých sľubov“. Dodal, že pre SaS neprijateľné ako vyššie dane, tak aj audit druhého dôchodkového piliera, ktoré sú obsiahnuté v programovom vyhlásení, ale aj mnohé iné body dokumentu.

16:06 KDH: Pripomína to „novoročné predsavzatie po bujarej silvestrovskej noci“

Kresťanskodemokratické hnutie oznámilo, že PVV nepodporí. Ako ďalej KDH uvádza v stanovisku, očakávali, že vláda, ktorá nie je nováčik, predloží program obsahujúci jasné ciele a míľniky, ktoré budú ľahko merateľné. Nič z toho však programové vyhlásenie neobsahuje a podľa hnutia je skôr „novoročným predsavzatím po bujarej silvestrovskej noci“.

,,Kam zmizli vaše sľuby o lacnejších potravinách? Kde je adresná pomoc pre najviac ohrozené skupiny, ktoré to najviac potrebujú? Kde je adresná pomoc dôchodcom? Kde je pomoc seniorom, chorým a odkázaným? Kde je výraznejšia podpora pre opatrovateľov a ľudí pracujúcich v sociálnych službách?“ pýta sa v tejto súvislosti predsedníčka poslaneckého klubu KDH Martina Holečková. Poslanec Jozef Hajko zase kritizuje, že vláda nepredstavila, ako chce zabezpečiť udržateľnosť verejných financií a ich krytie. „Programové vyhlásenie vlády sa financiám venuje len okrajovo, aj keď je to jedna z najdôležitejších tém. Zároveň chýba vízia, ako chce vláda rozprúdiť ekonomiku a veľmi negatívne vnímame cieľ vlády zvyšovať dane fyzickým osobám a firmám,“ skonštatoval.

Podľa šéfa KDH Milana Majerského to vyzerá tak, že programové vyhlásenie bolo šité príliš rýchlo, len aby si kabinet Róberta Fica (Smer) čo najskôr odškrtol povinnosť. „Tejto vláde nejde o riešenia a pomoc ľuďom, inak by to programové vyhlásenie vyzeralo inak,“ dodal Majerský.

15:41 Igor Matovič kritizoval koalíciu aj opozíciu

Poslanec za hnutie Slovensko vláde vyčítal neplnenie sľubov spred volieb, hovorí o rozkrádaní štátu a korupcii. Matovičovi vadilo aj to, že rokovania parlamentu sa nezúčastnili všetci ministri. V pléne pripomenul predvolebné sľuby novej vlády a poukázal na jej aktuálne kroky.

Hovorí o okrádaní dôchodcov či rodín s deťmi. Tvrdí, že jeho vláda prijala opatrenia na pomoc týmto skupinám napriek krízam, pričom vlády Smeru-SD podľa neho za osem rokov hojnosti urobili na pomoc ľuďom málo. Kritizoval aj vládne návrhy predložené na aktuálnu schôdzu NR SR. Novela zákona o kategorizácii ústavnej zdravotnej starostlivosti podľa neho zoberie ľuďom nárok na včasné zákroky. Líder hnutia Slovensko adresoval kritiku aj do radov opozície. Napriek tomu jej zástupcov, s výnimkou SaS, pozval 17. novembra o 17.00 h na Hodžovo námestie, kde jeho hnutie pripravuje podujatie k výročiu novembra 1989.

Ešte predtý, po Ficovom vystúpení k pultíku v pléne, prišiel Matovič s tabuľkou, na ktorej mal napísané „klamár bez svedomia“ a nakreslenú červenú šípku, ktorá bola nasmerovaná na predsedu vlády.

14:58 Krúpa označil program vlády za sloh plný balastu a protichodných vyjadrení

PVV je plné kontroverzií a balastu, je málo ambiciózne z pohľadu zahraničnej, bezpečnostnej a obrannej politiky. Skonštatoval to poslanec Juraj Krúpa (SaS) počas diskusie v parlamente. V predloženom programe podľa neho nie sú pomenované ambície, ktoré vláda už naznačila svojím konaním. Hovorí o snahe ovládnuť RTVS či zastrašovať policajtov a robiť čistky, ale aj o negatívnych zásahoch v oblasti kultúry aj ochrany prírody.

„Je to niečo ako slohová práca plná vaty, balastu a protichodných vyjadrení,“ opísal Krúpa vládny program. V súvislosti s bezpečnostnou a zahraničnou politikou sa obáva ústupu Slovenska z pozície rešpektovaného a akceptovaného partnera v rámci Európskej únie a NATO. Skonštatoval, že naši zahraniční partneri si urobia názor podľa krokov vlády a uvidia zmenu v orientácii Slovenska. Vo vládnom programe mu chýbajú aj zmienky týkajúce sa kyberpriestoru, pričom upozornil na hybridné hrozby.

Krúpa kritizoval aj doterajšie kroky novej vlády. Hovorí o čistkách v polícii a o zásahoch do súdnej moci, pričom poukázal na zmeny v Súdnej rade. Upozornil aj na snahu o ovládnutie RTVS. Dochádza podľa neho tiež k obmedzovaniu slobody v kultúre, a to „zakazovaním podľa ideologických predstáv nového a nekultúrneho vedenia ministerstva kultúry“. Kritizoval výmeny šéfov národných parkov a zásahy do financovania mimovládneho sektora.

14:36 PVV je podľa Šimečku vágne, deravé a zaseknuté v minulosti

Programové vyhlásenie vlády je nedostatočné, vágne, deravé, nekonkrétne a zaseknuté v minulosti. Takýmito prívlastkami označil základný dokument novej vlády Roberta Fica predseda najsilnejšej opozičnej strany Progresívne Slovensko Michal Šimečka v rozprave v parlamente. „Nielen, že ním vláda neplní svoje vlastné sľuby, ktoré dali strany pred voľbami, ale vôbec nereaguje na hlavné výzvy, ktorým Slovensko čelí,“ povedal. Dokumentu podľa neho chýba obsah, cesta aj cieľ. Skonštatoval, že ak má vláda takýto plán, tak presne také bude aj samotné vládnutie.

Šimečka vyslovil počudovanie nad tým, že takýto dokument predložil skúsený štvornásobný premiér. „Je to kompilát rôznych pasáží rôznej kvality, sú tam viaceré škodlivé a nerealizovateľné návrhy,“ povedal. Jediné, na čo má podľa Šimečku skutočne vláda plán, je pomsta a čistky na ministerstve vnútra, čo vidieť aj na prvých krokoch vlády. „Tam plán, cesta a cieľ skutočne existuje,“ zhodnotil.

14:10 Začala sa diskusia k PVV, 50 rečníkov sa prihlásilo písomne

V Národnej rade sa v utorok popoludní začala diskusia k programovému vyhláseniu vlády. Zatiaľ sa do nej prihlásilo 50 rečníkov písomne, z toho štyria sú za poslanecký klub. V úvode diskusie predstavil vládny program premiér Robert Fico (Smer). Podčiarkol potrebu rešpektovať Ústavu SR a požiadal o dôveru.

Následne vystúpil aj predseda parlamentu Peter Pellegrini (Hlas). Deklaroval, že vláda sa bude snažiť naplniť nádej občanov na lepší, pokojnejší a bezpečnejší život.

Strana Hlas-podporí PVV a vysloví tak dôveru vláde Roberta Fica. V pléne Národnej rady to avizoval Pellegrini. „Rokujeme o najdôležitejšom dlhodobom dokumente vlády SR. Napriek tomu nás však o štyri roky nebudú ľudia hodnotiť podľa tohto vyhlásenia, ale podľa skutočných činov, ktoré zlepšia ich život,“ uviedol Pellegrini.

Podľa rokovacieho poriadku môže písomne prihlásený člen snemovne rečniť maximálne 20 minút, ak je prihlásený za klub, tak pol hodiny. Zákonodarcovia môžu na jednotlivých rečníkov reagovať faktickými poznámkami, jedna môže trvať najviac dve minúty. Po vystúpeniach písomne prihlásených poslancov bude množné sa prihlásiť do diskusie ešte ústne. Hocikedy môžu požiadať o slovo členovia vlády, premiér, podpredsedovia a predseda NR SR.

Diskusia k PVV trvala aj v minulosti viac dní. Napríklad pri schvaľovaní programu kabinetu Igora Matoviča (OĽANO) trvala zhruba päť dní a zapojilo sa do nej okolo 70 rečníkov. Po rekonštrukcii vlády v roku 2018, keď Roberta Fica na premiérskom poste striedal Peter Pellegrini, sa do diskusie prihlásilo písomne 39 rečníkov z radov vtedajšej opozície. V roku 2016, keď o dôveru NR SR žiadal predchádzajúci Ficov kabinet, zasadala snemovňa šesť dní.

13:55 Fico požiadal poslancov o dôveru a apeloval na rešpektovanie Ústavy

Premiér Róbert Fico (Smer) predložil Národnej rade Programové vyhlásenie vlády a požiadal poslancov o dôveru. V pléne parlamentu vyzval zákonodarcov, aby sa pridali k jeho kabinetu a spoločne robili to, čo prikazuje Ústava SR. Poukázal aj na aktuálnu situáciu a stav verejných financií.

„Zhodneme sa na konštatovaní, že štartovacia čiara, z ktorej vláda štartuje, je veľmi hrboľatá, je plná mín a mechanizmov, ktoré ju ohrozujú. Zhodneme sa, že nikdy v histórii moderného Slovenska nepreberala vláda finančné, sociálne a ekonomické záležitosti v takom zdeštruovanom stave, ako to vidíme pri verejných financiách,“ skonštatoval Fico. Zlyháva podľa neho slobodný trh.

Dodal, že vláda prichádza do obdobia, kedy si uvedomujeme, že akékoľvek „multikulturálne pohľady sú za nami a neprinášajú efekt, ktorý sa od nich očakával“. Poukázal na situáciu vo svete a vojnové konflikty, hovorí o porušovaní medzinárodného práva aj o strate autority medzinárodných organizácií.

Predseda vlády preto vo svojom vystúpení apeloval na dodržiavanie medzinárodného práva a rešpektovanie našej ústavy. Deklaroval, že zahraničná politika Slovenska sa bude orientovať na všetky štyri svetové strany a že Slovensko bude vystupovať suverénne. Avizoval, že vláda bude chcieť odstraňovať defekty v právnom štáte a bude žiadať o podporu viacerých návrhov zákonov. Zdôraznil tiež, že štátna moc pochádza od ľudí a krajinu nemôžu riadiť médiá či mimovládne organizácie.

13:25 O čom budú poslanci diskutovať

Poslanci Národnej rady začali v utorok po 13 hodine rokovať o vyslovení dôvery vláde Roberta Fica.

Vláda v dokumente deklaruje, že cieľom je, aby obyvateľstvo Slovenska mohlo po skončení jej mandátu skonštatovať, že „na Slovensku sa žije lepšie, pokojnejšie a bezpečnejšie ako v rokoch 2020 – 2023“. Programové vyhlásenie vlády ako strategický dokument je podľa jeho tvorcov dôležitý pre obdobie zložitého spoločenského, politického, ekonomického i medzinárodného vývoja.

Nová koalícia vo svojom programovom vyhlásení vyjadrila i ambíciu reagovať na okolnosti a udalosti, ktoré majú vplyv na politickú, ekonomickú, sociálnu, finančnú aj právnu situáciu Slovenska a jeho postavenie vo svete. Vládny kabinet v tomto kontexte poukázal na to, že Slovensko sa za posledné roky prepadlo medzi najchudobnejšie štáty v Európskej únii, verejné financie sú rozvrátené, pričom pred vládou stoja výzvy v podobe vysokého deficitu i rekordného nárastu dlhu, a zároveň je podľa vlády ohrozené i čerpanie prostriedkov z eurofondov a plánu obnovy.

Kabinet tiež v programovom vyhlásení pripomenul nárast cien, a to najmä v prípade potravín, a dodal, že pred ním stojí aj výzva zaistiť bezpečné dodávky energií za dostupné ceny. Vláda má tiež v pláne obnoviť sociálny dialóg na všetkých úrovniach a k oprávneným požiadavkám partnerov plánuje pristupovať s rešpektom. Vláda taktiež plánuje zastaviť zneužívanie bezpečnostných zložiek na politické ciele a upokojiť polarizovanú spoločnosť, posilniť chce i suverenitu a štátnosť, národné sebavedomie a zdravé vlastenectvo, ale aj úctu k štátnym symbolom a tradíciám.

V dokumente avizuje aj zámer razantne chrániť obyvateľstvo pred negatívnymi dopadmi nelegálnej migrácie, ktorú podľa nich predošlé tri vlády ignorovali. Kabinet vyjadril i zámer pokračovať v podpore takých riešení konfliktu na Ukrajine, ktoré budú založené na princípoch medzinárodného práva, a to vrátane zvrchovanosti, nezávislosti a územnej celistvosti Ukrajiny, v rámci jej medzinárodne uznávaných hraníc a prirodzeného práva na sebaobranu.

Kabinet doplnil, že k predmetným výzvam sa stavia s rešpektom a chce využiť všetky skúsenosti i ponaučenia z minulosti, aby mohlo obyvateľstvo po skončení ich mandátu skonštatovať, že sa im žije lepšie, pokojnejšie a bezpečnejšie. „Vláda Slovenskej republiky pri príležitosti predloženia svojho programového vyhlásenia do Národnej rady SR prehlasuje, že základným prameňom, z ktorého vychádza jej program a o ktorý bude opierať svoje rozhodnutia a postoje, je Ústava Slovenskej republiky,“ uviedla v materiáli.

(tasr, sita, standart)



Dovoľujeme si Vás osloviť s prosbou o pomoc. Náš obsah nezamykáme.  Boj s liberálnou chobotnicou o právny štát po voľbách 2023 nekončí, práve naopak. Každý finančný príspevok sa ráta a pomáha nám pokračovať v našej práci. Ďakujeme



Discover more from Jednotné nezávislé Slovensko

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.