29. septembra 2024

Stíhačky pre Ukrajinu od Macrona – Ale až v roku 2025

Mirage_2000C_in-flight_2_

Zdielajte....

„Nemalo by existovať žiadne tabu!“ Francúzsky prezident Emmanuel Macron opäť hovoril o posielaní zbraní a francúzskych vojakov na Ukrajinu. Ukrajincom chce poslať francúzske stíhačky aj francúzskych vojakov. Medzitým ruský prezident Vladimir Putin zrejme mylne priznal, aké vysoké sú straty Rusov na Ukrajine. A koľko vojakov verbuje každý mesiac.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron prisľúbil Ukrajincom, že im dodá bojové lietadlá Mirage 2000. „Umožňujú Ukrajine chrániť svoj terén a vzdušný priestor,“ povedal pred televíznymi kamerami. O jeho slovách informoval aj nemecký denník Bild. Prisľúbil tiež, že vycvičí 4 500 ukrajinských vojakov. Opäť oznámil svetu, že je naklonený poslať francúzskych vojakov do zadnej časti ukrajinského bojiska, aby trénovali Ukrajincov brániacich svoju vlasť.

„Nemalo by existovať žiadne tabu,“ zdôraznil. Pred dvoma dňami ukrajinský minister obrany požiadal spojencov o výcvik na Ukrajine, povedal Macron. „To znamená, že existuje žiadosť a vždy, keď je žiadosť, premýšľame o tom, ako môžeme pomôcť,“ povedal Macron.

V podobnom duchu bude pravdepodobne hovoriť aj počas osobného stretnutia so Zelenským. Očakáva sa, že stretnutie oboch štátnikov sa uskutoční neskôr dnes.

Mirage fighters sú viacúčelové bojové stroje. The Kyiv Independent pripomenul, že ide o stroje štvrtej generácie. Stroje Mirage 2000-5 majú byť do roka prevezené na Ukrajinu. Je to lietadlo, ktoré sa vyvíja od 70. rokov minulého storočia.

Holandsko plánuje začať dodávať svoje stíhačky F-16 na Ukrajinu túto jeseň po tom, čo Dánsko začne presúvať svoje lietadlá už toto leto, uviedla holandská ministerka obrany Kajsa Ollongrenová na tlačovej konferencii vo Vilniuse.

„Zajtra začneme novú spoluprácu a oznámime presun stíhačiek Mirage 2000-5 na Ukrajinu, vyrábaných francúzskym výrobcom Dassault, a budeme trénovať ich ukrajinských pilotov vo Francúzsku,“ povedal Macron počas rozhovoru. Vybrané západné krajiny uviedli, že Ukrajina bude môcť použiť F-16 na útoky v Rusku, ale schopnosť Ukrajiny prevádzkovať F-16 v blízkosti medzinárodných hraníc závisí od schopnosti Ukrajiny zničiť prostriedky protivzdušnej obrany v Rusku. Ruskú protivzdušnú obranu by mohli Ukrajinci zničiť pomocou západných zbraní.

Ruský prezident zároveň pravdepodobne nechtiac naznačil, aké veľké straty majú Rusi mesiac čo mesiac na Ukrajine.

„5. júna Putin neúmyselne naznačil, že ruské sily by mohli na Ukrajine utrpieť zhruba 20 000 strát mesačne, čo, ak by bolo presné, by bolo zhruba rovnaké alebo tesne nižšie ako počet nových pracovníkov, ktorých Rusko údajne generuje mesačne,“ napísal Inštitút pre štúdium vojny (ISW) so sídlom vo Washingtone a dodal, že Putin odhalil, že každý mesiac je na Ukrajine zabitých približne 5000 vojakov. Podľa klasických vojenských výpočtov, ktoré hovoria, že na každú osobu zabitú v boji pripadajú zvyčajne traja zranení, by to znamenalo, že každý mesiac je zranených 15 000 ruských vojakov.

15. januára 2024 zástupca náčelníka generálmajora ukrajinského Hlavného riaditeľstva vojenskej spravodajskej služby (GUR) Vadym Skibitskyi oznámil, že Rusko podľa ISW prijíma približne 30 000 pracovníkov mesačne. Podobne Ruslan Pukhov, vedúci moskovského Centra pre stratégiu a technologickú analýzu a člen civilného poradného výboru ruského ministerstva obrany, v polovici apríla 2024 tvrdil, že súčasné úsilie Ruska o mobilizáciu kryptomien generuje každý mesiac zhruba 30 000 nových síl.

Podľa ISW podpredseda výboru Verchovnej rady Ukrajiny pre ľudské práva, deokupáciu a reintegráciu Ruslan Horbenko naznačil, že ukrajinská armáda v roku 2024 naverbuje zhruba 120 000 vojakov, hoci zjavne pomalý príchod západnej bezpečnostnej pomoci pravdepodobne obmedzí schopnosť Ukrajiny primerane poskytnúť a vybaviť tieto sily. V rozhovore pre ukrajinský portál Ukrinform zverejnenom 6. júna Horbenko povedal, že ukrajinské vojenské velenie a velitelia frontovej línie uviedli, že ukrajinská armáda potrebuje v roku 2024 100 000 až 110 000 regrútov.

Zdroj



Dovoľujeme si Vás osloviť s prosbou o pomoc. Náš obsah nezamykáme.  Boj s liberálnou chobotnicou o právny štát po voľbách 2023 nekončí, práve naopak. Každý finančný príspevok sa ráta a pomáha nám pokračovať v našej práci. Ďakujeme



Discover more from Jednotné nezávislé Slovensko

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.