29. septembra 2024

Pre zástancu vojny Macrona je výsledok EP volieb katastrofa

Pre zástancu vojny Macrona je výsledok EP volieb katastrofa

Zdielajte....

Francúzsky prezident v nedeľu v reakcii na predbežné výsledky volieb do EP oznámil rozpustenie Národného zhromaždenia a zvolanie predčasných parlamentných volieb, ktoré sa budú konať 30. júna a 7. júla. V nedeľňajšom prejave Macron povedal, že predbežné výsledky v eurovoľbách sú pre jeho vládu katastrofou, ktorú nemôže ignorovať.

Voľby do Európskeho parlamentu (EP) vo Francúzsku priniesli prekvapujúce výsledky

Krajne pravicové Národné združenie (RN) zvíťazilo so ziskom 31,4 percenta hlasov. Tento výsledok bol pre francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona šokom, jeho centristická strana Obroda (RE) utrpela tvrdú porážku.

V reakcii na výsledky Macron oznámil rozpustenie Národného zhromaždenia a vypísanie nových volieb. Prvé kolo volieb je naplánované na 30. júna, druhé na 7. júla. Macronov krok je považovaný za obrovský risk a reakciu na vzostup nacionalizmu a krajnej pravice, ktorý označil za nebezpečenstvo pre Francúzsko.

Macron vyjadril presvedčenie, že Francúzi sa v predčasných parlamentných voľbách rozhodnú správne. „Verím, že Francúzi dokážu urobiť správne rozhodnutie pre seba a pre budúce generácie. Mojou jedinou ambíciou je byť užitočný pre našu krajinu, ktorú tak veľmi milujem,“ napísal Macron v príspevku na sociálnej sieti.

Podľa ľudí z Macronovho okolia je cieľom prezidenta vo voľbách zvíťaziť

a získať v dolnej komore väčšinu. Podľa agentúry AFP Macron môže dúfať, že k voľbám do národného parlamentu príde viac voličov, ktorí budú chcieť zastaviť rast krajnej pravice. Podľa politológa Vincenta Martignyho chce Macron vyvolať dojem odvážneho prezidenta, ktorý sa nevyhýba problémom. „Emmanuel Macron môže využiť strach z chaosu,“ uviedol Martigny. Prezident sa môže tiež využiť na zvýšenie svojich preferencií priaznivý efekt napríklad olympijských hier, uviedol historik Jean Garrigues.

Tieto udalosti naznačujú významný posun v politickom spektre Francúzska a možno aj celého kontinentu, čo môže mať dôsledky na budúcu politiku a smerovanie Európskej únie.

Zdroje:
(1) Katastrofa vo Francúzsku?! Macron je z výsledkov eurovolieb zhrozený. https://www.cas.sk/clanok/2935577/katastrofa-vo-francuzsku-macron-je-z-vysledkov-eurovolieb-zhrozeny/.
(2) Vzostup nacionalistov: vo Francúzsku vyhrali s veľkým náskokom, Macron sa púšťa do obrovského risku. https://spravy.pravda.sk/eurovolby-2024/clanok/713202-vzostup-nacionalistov-vo-francuzsku-vyhrali-s-velkym-naskokom-macron-sa-pusta-do-obrovskeho-risku/.
(3) Zemetrasenie vo Francúzsku! Macron reaguje na tvrdú porážku jeho strany: Rozpúšťam parlament a vypíšem nové voľby. https://www.topky.sk/cl/11/2779347/Zemetrasenie-vo-Francuzsku–Macron-reaguje-na-tvrdu-porazku-jeho-strany–Rozpustam-parlament-a-vypisem-nove-volby.
(4) Macron v reakcii na výsledky eurovolieb rozpustil parlament – Správy RTVS. https://spravy.rtvs.sk/2024/06/macron-v-reakcii-na-vysledky-eurovolieb-rozpustil-parlament-a-vyhlasi-predcasne-volby/.
(5) Macron po prehraných eurovoľbách rozpúšťa parlament, Francúzsko …. https://spravy.pravda.sk/eurovolby-2024/clanok/713167-macron-po-prehranych-eurovolbach-rozpusta-parlament-francuzsko-cakaju-nove-volby/.
(6) Európa sa posunula doprava. Macron vyvodil dôsledky a čo Scholz …. https://hnonline.sk/eurovolby-2024-volby-do-europskeho-parlamentu/96153651-europa-sa-posunula-doprava-macron-vyvodil-dosledky-a-co-scholz-pytaju-sa-nemci.



Dovoľujeme si Vás osloviť s prosbou o pomoc. Náš obsah nezamykáme.  Boj s liberálnou chobotnicou o právny štát po voľbách 2023 nekončí, práve naopak. Každý finančný príspevok sa ráta a pomáha nám pokračovať v našej práci. Ďakujeme



Discover more from Jednotné nezávislé Slovensko

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.