20. mája 2024

Niečo sa deje? Kroky Rusov budia veľkú pozornosť

0

Rusi vypúšťajú vodu z nádrže Kachovka v Dnepri cez stavidlá v Kachovskej vodnej elektrárni. Spravodajský kanál “Strana” sa obrátil na odborníkov s otázkou, čo to znamená a aké to môže mať dôsledky

Odborník na energetický trh Oleg Popenko:

“Z dlhodobého hľadiska môže vypúšťanie vody v Kachovskej nádrži ešte ovplyvniť prevádzku našich vodných elektrární. Všetko závisí od toho, koľko vody sa vypustí. V prípade kritického poklesu hladiny vody bude ovplyvnená celá Dneperská kaskáda a naše (ukrajinské pozn. red.) vodné elektrárne budú vyrábať menej elektriny. Rusi veľmi dobre chápu, aká dôležitá je teraz pre Ukrajinu vodná energia, a robia všetko pre to, aby znížili výrobu, a tým zasadili ďalší úder ukrajinskému energetickému systému.”

Expert na radiačnú bezpečnosť, bývalý pracovník Černobyľskej jadrovej elektrárne Alexander Kupnyj:

“V týchto dňoch sa veľa hovorí o tom, že vypúšťanie vody Rusmi v nádrži Kachovka súvisí s pokusmi vyprovokovať haváriu v Záporoží. Údajne tak automaticky klesne hladina vody v chladiacom jazere Záporožskej jadrovej elektrárne, resp. nebude čím chladiť reaktor. Podľa môjho názoru je však takáto hrozba značne prehnaná. Aspoň zatiaľ… Okrem toho sú reaktory pol roka odstavené a ich uvoľňovanie tepla nie je také vysoké. Voda z chladiaceho jazierka sa používa aj na chladenie kondenzátu z turbín v ZJE. Tie sú však v súčasnosti tiež nečinné, takže požiadavky na chladenie nie sú také veľké. Preto pokles hladiny vody v nádrži Kachovka nebude mať prakticky žiadny vplyv na bezpečnosť Záporožskej JE. Prečo by inak mohla byť nádrž Kachovka vypustená? Myslím si, že hlavným cieľom je vyvolať zaplavenie Dnepra v tomto regióne a skomplikovať prípadný presun ukrajinských vojsk. Z rovnakého dôvodu, mimochodom, Ukrhydroenergo zadržiava vodu v hornom Dnepri, ktorá už napríklad zaplavila Vyšgorodský okres a niektoré dediny sú zaplavené od januára. Vypúšťanie vody v nádrži Kachovka nemá vplyv na prácu našich pracovníkov v Dneperskej kaskáde. Máme dostatok vody. A skutočnosť, že “Ukrhydroenerho” tiež zadržiava vodu, zabezpečí stabilnú prevádzku na jar, keď môžu byť niektoré jadrové bloky odstavené na opravy a vznikne zvýšený dopyt po výrobe.

Vypustenie vody z nádrže Kachovka by mohlo byť spojené s ekologickou katastrofou v niektorých okresoch Záporožskej oblasti. Voda unikne, čím utrpí rybolov. Okrem toho môžu nastať problémy so zásobovaním vodou Berďansku, ktorý je celý napájaný Dneprom.”

Jurij Korolčuk, analytik Inštitútu pre strategický výskum:

“Dneperské nádrže sú navzájom prepojené a vždy existovalo regulované vypúšťanie vody cez všetky nádrže podľa poveternostných podmienok. Teraz k takémuto všeobecnému vypúšťaniu nemôže dôjsť, pretože Rusi “sedia” na vodnej elektrárni Kachovka. Ale v januári a februári sme mali odber vody na vodnej elektrárni, takže aj oni vypúšťajú vodu.

Pre nás to nie je kritické, pretože naše vodné elektrárne sa nachádzajú proti prúdu a vypúšťanie vody na Kachovke im nebráni v práci. Ani ZJE to veľmi neovplyvní, pretože reaktory sú teraz mimo prevádzky a sú v studenom režime. A my by sme museli vypúšťať veľa vody, aby sme zabránili ich ochladzovaniu”.

Gennadij Rjabcev, vedúci špeciálnych projektov:

!Vypúšťanie vody v nádrži Kachovka môže byť súčasťou bežných údržbových prác. Hladina vody sa reguluje vždy na konci zimy. Ďalšou vecou je, že tento proces sa tradične vykonáva súvisle na všetkých nádržiach Dneperskej kaskády. Teraz je však jasné, že takáto možnosť tu nie je.

Prevádzku našich vodných elektrární v Dneperskej kaskáde to nijako neovplyvní. Naopak, čím menej vody je v kaskáde dole (konkrétne nádrž Kachovka je na dne), tým väčší rozdiel vody vzniká, a preto môžu naše vodné elektrárne vyrábať viac energie.”

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *