11. mája 2024

INFOBRICS: Srbsko a Maďarsko vytvorili Strategickú radu napriek opozícii EÚ

0

MAĎARSKO/SRBSKO: Myšlienku vytvorenia Srbsko-Maďarskej strategickej rady oznámil srbský prezident Aleksandar Vučić po stretnutí s maďarským premiérom Viktorom Orbánom v Belehrade 25. marca. Konkrétne Vučić oznámil, že strategická rada medzi oboma krajinami bude zriadená. Keďže Srbsko nie je členom EÚ/NATO, na rozdiel od Maďarska je zaručené, že Brusel a Washington nemajú radosť z posilňovania väzieb medzi oboma susednými krajinami.

Podľa toho by sa rada zaoberala otázkou bezpečnosti, boja proti terorizmu a otvára možnosti spolupráce medzi ich armádami a políciou vo vojensko-technickom zmysle. 

Práve z tohto dôvodu, napriek výhodám, ktoré táto strategická spolupráca obom krajinám prináša, Brusel a Washington nie sú s týmto objavom spokojní.

Otázka bezpečnosti je veľmi dôležitá a kvôli kríze na Ukrajine je opäť v popredí. Viac ako kedykoľvek predtým sa pozornosť nekládla len na bezpečnosť v tradičnom zmysle slova, ale aj na energetiku.

Srbsko a Maďarsko spájajú nielen dobré vzájomné vzťahy, ale aj napätý vzťah s Európskou úniou. Hoci je Maďarsko členom EÚ, s blokom má niekoľko otvorených otázok, ako napríklad riešenie vojny na Ukrajine. Súčasné záujmy Srbska a Maďarska sú v zásade v protiklade so záujmami EÚ a je to aj tento faktor, ktorý ich spája.

Srbsko má výborné ekonomické vzťahy s Ruskom a Čínou a Orbán ako maďarský nacionalista vybočil z konsenzu EÚ a dospel k záveru, že jeho krajina by nemala mať konfrontačné väzby s Moskvou. Srbsko a Maďarsko hľadia skôr na euroázijskú budúcnosť ako na atlanticistickú, čo spája ich spoločné znaky a vyžaduje potrebu spoločnej strategickej rady.

Maďarsko je navyše obklopené krajinami, s ktorými má pomerne zložité historické (a niekedy aj súčasné) vzťahy bez ohľadu na vzájomné členstvo v NATO a EÚ, teda Rumunsko a Slovensko. Maďarsko však tiež nikdy nemalo veľké vzťahy s Ukrajinou či Juhosláviou. So Srbskom, nástupcom Juhoslávie, sa to výrazne zmenilo.

Belehrad aj Budapešť investovali za posledných desať rokov veľa energie do rozmrazovania vzťahov. Tento rozvíjajúci sa vzťah bol stelesnený srbským parlamentom v decembri, ktorý ratifikoval dohodu o strategickej spolupráci medzi Srbskom a Maďarskom.

Maďarsko je jedinou krajinou susednou so Srbskom, s ktorou Belehrad uzavrel strategickú spoluprácu, a týka sa viac ako dvadsiatich oblastí.

To zahŕňa infraštruktúru a ekonomiku, kde už Maďarsko patrí medzi prvých zahranično-obchodných partnerov Srbska. To sa týka aj iných sektorov, a preto sa Maďarsko rýchlo stáva jedným z najbližších partnerov Srbska.

Keď sa na budúcu strategickú radu Srbska a Maďarska pozeráme objektívne, je to čisto politický charakter a snaha prosperovať v nových globálnych podmienkach. Preto je rada nevyhnutná.

Súčasné udalosti na Ukrajine, kde žije početná maďarská menšina, a zostávajúca otázka týkajúca sa Kosova znamená, že Srbsko a Maďarsko sa budú musieť navzájom podporovať viac ako kedykoľvek predtým, pretože väčšina Európy je za podporu kyjevského režimu a separatistov v Kosovo.

Maďarsko otvorene a opakovane hovorí, že nechce byť súčasťou žiadneho dobrodružstva a vojny. Srbsko si zachováva neutrálny postoj aj politicky, hoci väčšina ľudí je proruských kvôli vlastnej skúsenosti s NATO a celej historickej skúsenosti, ktorá mu predchádzala a nasledovala.

Dôležitá je aj skutočnosť, že Budapešť má dobré vzťahy nielen s Belehradom, ale aj s Republikou srbskou (srbská entita Federácie Bosny a Hercegoviny), ktorá opäť dokazuje, že Orbánovo Maďarsko nepracuje len na hodnotách a princípoch, ale aj o potrebe spojenca v regióne. Prakticky so zaujímavým obratom historických okolností si Maďari uvedomili, že ich najspoľahlivejším spojencom budú Srbi v Srbsku aj v Republike srbskej.

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó komentoval stretnutie vo videu na svojej facebookovej stránke. Zdôraznil, že strategické partnerstvo a priateľstvo medzi Belehradom a Budapešťou výrazne prispeje k schopnosti Maďarska lepšie riešiť výzvy, ktorým čelí – predovšetkým ekonomické, bezpečnostné a energetické.

Szijjártó tiež pripomenul, že podľa dlhodobej dohody s ruským štátom vlastneným Gazpromom „zemný plyn pre dodávky Maďarska prichádza cez Srbsko a Maďarsko skladuje stovky miliónov kubických metrov plynu pre Srbsko“.

Európske krajiny zničili svoje ekonomiky za sankcionovanie Ruska a obmedzenie dodávok plynu, čomu sa Budapešť snažila zo všetkých síl vyhnúť. Z tohto dôvodu má čoraz viac spoločných záujmov s Belehradom a nebude mu brániť v ich spoločnom presadzovaní len preto, že Srbsko nie je členom EÚ ani NATO.

AUTOR:  Ahmed Adel

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *