11. mája 2024

BREITBART: Washington vie, že bez pomoci USA prehráme a keď padne Bachmut, bude ma verejnosť tlačiť k mieru, lamentuje Zelenskyj (VIDEO)

0

UKRAJINA/USA: Prezident Volodymyr Zelenskyj aj napriek povedačke o strategickej bezvýznamnosti Bachmutu vyhlásil, že ak dôjde v ňom k porážke, tak to povedie ako medzinárodnú komunitu, tak „unavenú“ ukrajinskú verejnosti, aby ho tlačila ku kompromisom s Ruskom, čo on urobiť nechce.

Zelenskyj v interview s riaditeľkou Associated Press Juliou Pace nielenže urobil úprimné priznanie, že administratíva Joe Bidena v Spojených štátoch „naozaj chápe, že keď nám pomáhať neprestanú, tak zvíťazíme,“ varoval ale, že porážka v Bachmute by bola pre ukrajinské vojnové úsilie väčšie , než to niektorí analytici chápu, čím mal najskôr v úmysle vyvolať tlak na Ameriku, aby nepoľavovala vo svojom tempe finančnej a vojenskej pomoci.

Tvrdil, že ruský prezident Vladimír Putin „to víťazstvo Západu, svojej spoločnosti, Číne, Iránu i všetkým ostatným krajinám od Brazílie po Latinskú Ameriku predá tak,“ že v dôsledku toho niektorí prívrženci Ukrajiny a vôbec medzinárodná komunita môžu prestať s podporou vojnového úsilia Kyjeva, ak budú obrancovia Bachmutu premožení, tak ich to podnieti, aby v Kyjeve lobovali za prijatie podmienok Moskvy.

S tým, ako Ukrajina pri obrane Bachmutu trpela čím ďalej tým väčšími stratami, tak činitelia USA začali prichádzať s verejnou kritikou odhodlania Kyjeva brániť toto východné mesto, kedy začiatkom roku 2023 začali na Kyjev tlačiť, aby sa sústredil skôr na Jarnú protiofenzívu než na upevnenie obrany tohto mesta.

Táto rada však nebola prijatá, keď aktualizovaná správa britského spravodajstva zo stredy poukazovala, že Ukrajinské vojská v skutočnosti vkladajú viac zdrojov do protiútokov v tomto meste, aby znovu otvorili zásobovacie trasy.

Zelenskyj AP tvrdil, že keď Putin „pocíti nejakú krv – pach, že sme slabí – tak bude tlačiť, tlačiť a tlačiť,“ čo môže byť pokus o ospravedlnenie tejto vzdorovitosti, keď varoval, že pri porážke v Bachmute: „Pocíti naša spoločnosť únavu . Naša spoločnosť ma bude tlačiť ku kompromisom s Ruskom.“

Poviedačka o Bachmute sa počas dlhej bitky o toto mesto niekoľkokrát pretvorila.

Na začiatku mediálne kanály Západu vrátane AP tvrdili, že zabráni Bachmutu Ruskom „by rozbilo ukrajinské zásobovacie trasy a Ruským vojskám by otvorilo prístupy, aby tlačila na Kramatorsk a Slovjansk, tj na kľúčové ukrajinské bašty v provincii Doneck.“

Neskôr to vyzeralo, ako by bol konsenzus o tom, že Bachmut je „strategicky bezvýznamný,“ kedy Západní činitelia takým ako AFP hovorili, že Rusko si kvôli svojmu odhodlaniu zabrať ho aj napriek ťažkým stratám bude ešte „škrabkať hlavu.“

Zelenského tvrdenia pre AP, že porážka v Bachmute mu môže skomplikovať udržanie podpory verejnosti pre nekompromisný postoj, by mohlo čiastočne vysvetliť, prečo tie rady neprijal, a tiež to poukazuje, že to neboli len Západné vlády ako Spojené štáty a Veľká Británia, kto roku 2022 vykoľajili vyjednávanie o zastavení paľby, keď bývalý izraelský premiér Naftali Bennett hovoril, že sám Zelenskyj sa zjavne zdráhal uvažovať o mierových kompromisoch.

Ako dlho môžu Západné mocnosti pokračovať v podpore ukrajinskej vojnovej mašinérie na súčasnej úrovni, budia však dosť pochybnosti, keď aj taký ako Jens Stoltenberg, generálny tajomník aliancie NATO, varoval, že Ukrajina spotrebováva muníciu rýchlejšie, než ako ju Západná vybrakovaná výrobná základňa môže vyrobiť.

„Súčasné tempo spotreby munície na Ukrajine je mnohokrát vyššie ako naše súčasné tempo výroby. To náš obranný priemysel preťažuje,“ lamentoval.

Už aj britská vláda, jeden z najzarputilejších podporovateľov Kyjeva, signalizovala, že asi úlohu vyzbrojovania Ukrajiny dlhodobo nezvládne, keď Výberová obranná komisia Dolnej snemovne má obavy, že „Británia a jej spojenci v NATO dovolili vybrakovanie zásob munície na nebezpečne nízku úroveň,“ a varuje , že doplnenie arzenálov tejto krajiny môže trvať „viac ako dekádu.“

AUTOR: Jack Montgomery

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *