20. mája 2024

Slovenský poslanec Alojz Baránik (taxikár) má až tri parlamentné asistentky, ktoré pracujú zároveň v jeho súkromnej advokátskej kancelárii. Tieto svinstvá platíte vy, slovenskí občania

0

SLOVENSKO: Poslanec Alojz Baránik (SaS) má až tri parlamentné asistentky. Problém je, že dve z nich pracujú zároveň v jeho súkromnej advokátskej kancelárii. Skutočne ich štát platí za prácu pre poslanca?

Štátna kasa je k poslancom Národnej rady SR štedrá. Majú svoj päťtisícový plat, nárok na preplatenie kancelárie aj viac ako tri tisícky eur na asistentov. Kým niektorí poslanci zamestnávajú jedného, nájdu sa aj takí, ktorí sumu prerozdeľujú mesačne medzi dvoch či troch ľudí.

Aj tam, aj tam

Poslanec Alojz Baránik má napríklad až tri asistentky. Problém je, že dve z nich zároveň pracujú v jeho súkromnej advokátskej kancelárii. Cez parlament však jedna mesačne inkasuje sedemsto a druhá deväťsto dvadsať eur. A tu vzniká otázka, či skutočne berú plat za výkon poslaneckých asistentiek, alebo sú nebodaj platené cez štát za prácu pre súk­romnú firmu saskára.

Ani prvý, ani posledný

Je to podľa vás normálne? Opýtali sme sa poslanca Alojza Baránika. „Je. Sú separátne odmeňované ako asistentky a ako advokátky. Takto to fungovalo vždy. Ani zďaleka nie som prvý, kto to tak má,“ vyhlásil Baránik.

Verejnosti neostáva iné, ako mu veriť. Po našej otázke však ostal advokát, ktorý je zároveň podpredsedom Ústavnoprávneho výboru NR SR, dosť nesvoj. „Neviem o tom, že by to bolo predmetom verejného záujmu, ako sú asistenti viazaní k poslancom,“ snažil sa nám nahovoriť.

Nuž, nie je to celkom tak. Ročne ide na asistentov poslanca takmer štyridsaťtisíc eur zo štátneho rozpočtu. Počas celého mandátu, ktorý trvá štyri roky, suma prevyšuje stopäťdesiattisíc eur. U jediného poslanca Národnej rady.

Podozrivé

Oslovení politológovia sa zhodujú, že to nie je v poriadku. Ak asistentky poslanca pracujú aj v jeho súkromnej firme, vzbudzuje to oprávnené pochybnosti.

„Keďže asistentky pracujú v poslaneckej kancelárii, je otázne, či dokážu plnohodnotne robiť prácu v advokátskej firme a naopak. Ak sa to stiera, jednoznačne to môže vyzerať, ako keby štát tie pracovníčky advokátskej kancelárie vyplácal. Nepovažujem to za korektnú záležitosť,“ myslí si politológ Tomáš Koziak.

Ani podľa ďalšieho politológa Miroslava Řádka to nie je v poriadku. „Vzbudzuje to podozrenie, že ľudia, ktorých poslanci zamestnávajú, neplnia úplne tie úlohy, ktoré by mali, napríklad nejakú organizačnú podporu pre poslancov. Je otázka, čo naozaj plnia za mzdu, ktorú získavajú. Často si potom poslanci postranne vynakladajú verejné prostriedky na účely, ktoré neplnia akýkoľvek verejný záujem,“ vyhlásil Řádek.

Iní môžu a ja nie?

Poslanec Baránik nevedel presne povedať, ako si asistentky prácu medzi advokátskou kanceláriou a parlamentom delia. „Neexistuje tam nejaká pevná hranica, ale nie je to nič ilegálne ani amorálne a už vôbec nie protiprávne. Funguje to tak už veľmi dlho a zďaleka nielen u mňa,“ tvrdí.

Argument, že ak niečo dlho funguje, je to v poriadku, neberieme. Mesačne ide na asistentov všetkých stopäťdesiatich poslancov okolo pol milióna eur. Ročne je to skoro šesť miliónov. Otázka, čo vlastne robia poslaneckí asistenti platení štátom, je viac ako legitímna.

ZDROJ

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *