10. mája 2024

Luboš Blaha kritizuje Čaputovej návštevu Kyjeva: Už nech konečne pochopí, že je prezidentkou Slovenska!

0

Opozičný poslanec Ľuboš Blaha (Smer-SD) reaguje na návštevu prezidentky SR Zuzany Čaputovej v Kyjeve. Prezidentka sa podľa neho správa, ako keby nebola slovenskou, ale ukrajinskou prezidentkou. Po internete cez týždeň kolovali fotky a odkazy, v ktorých Čaputová vyjadrovala rešpekt ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému. I českému prezidentovi Petrovi Pavlovi. Nie je však jasné, či Čaputová so Zelenským okrem vrúcnych slov preberala aj dôvody, pre ktoré oficiálne nepožiadal Brusel o stíhačky Mig-29 tak, ako bolo dohodnutéA pre ktoré Slovensko príde o 350 miliónov eur z európskeho rozpočtu.

Čaputová v Kyjeve, Blaha na východnom Slovensku

Blaha sa počas Čaputovej návštevy Kyjeva nachádza na východnom Slovensku, kde s občanmi okrem iného preberá aj skúsenosti s ukrajinskými utečencami. „Namiesto toho, aby Čaputová chodila po Slovensku ako my, ona sa zase vyteperila do Kyjeva. Robí si zaľúbené fotky s českým prezidentom a srdiečko jej trepoce za Volodymyrom. Už nech konečne láskavo pochopí, že je prezidentkou Slovenska a nie Ukrajiny. V Michalovciach a v Trebišove majú ľudia svoje problémy s Ukrajincami. Niekoľko mesiacov chodili Ukrajinci cez hranicu plieniť hotovosť z bankomatov, lebo špekulovali s kurzom – a Slováci sa nedostali k hotovosti. V obchodoch majú Slováci poloprázdne vozíky, lebo už nemajú peniaze na predražené potraviny, ale vozíky Ukrajincov praskajú vo švíkoch,“ uviedol na sociálnej sieti Blaha.

Prezidentke politik zároveň pripomína, že základná hodnota, ktorej presadzovanie v súčasnosti občania od politikov očakávajú, je mier a nie vojna: „Slováci chcú mier – v roku 1945 nám ho priniesli národy ZSSR na čele s Rusmi a my sme boli položiť vence na cintorín Červenej armády v Michalovciach. Slovensko odmieta vojnu a nenávisť voči ruskému národu – to nech si Čaputová zapíše za uši.“

Máme sa obávať manipulácie volieb?

Okrem ukrajinských problémov sa Smer počas tohto týždňa vyjadroval aj k možnej manipulácii blížiacich sa parlamentných volieb. Tej sa zároveň obáva až takmer každý druhý volič. Strana v parlamente navrhla, aby boli zverejňované zápisnice z volebných komisii. S takýmto návrhom však nie sú stotožnené strany Progresívne Slovensko, Demokrati, SaS a časť OĽANO.

„Ľudia sa všade pýtajú na manipuláciu volieb – potvrdzujú to aj prieskumy, vyše 41% sa obáva, že voľby budú sfalšované. Vôbec sa im nečudujem. Američania urobia všetko pre to, aby Slovensko ostalo prekladiskom zbraní na Ukrajinu a aby mali v úradoch svojich tajtrlíkov,“ uzavrel Blaha.



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *