10. mája 2024

The Washington Post odhaľujú utajenú AGRESIU ZELENSKÉHO! Cieľom útokov je aj ropovod DRUŽBA

0

Zelenskyj v súkromí plánuje odvážne útoky v Rusku! Poukazujú na to uniknuté tajné informácie. The Washington Post odhaľujú agresívne inštinkty ukrajinského vodcu, čo je v značnom kontraste s jeho imidžom stoického štátnika, ktorý odoláva brutálnemu náporu Ruska.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj si získal dôveru západných vlád tým, že odmietol použiť zbrane, ktoré mu poskytujú, na útoky vo vnútri Ruska a uprednostnil zameranie ruských síl v rámci hraníc Ukrajiny.

Za zatvorenými dverami

Ale za zatvorenými dverami ukrajinský líder navrhol ísť odvážnejším smerom – okupovať ruské dediny, aby získal páku na Moskvu, bombardovať ropovod, ktorým sa prepravuje ruská ropa do Maďarska, ktoré je členom NATO, a súkromne získať rakety dlhého doletu, aby zasiahli ciele vnútri ruského územia. Dokazujú to uniknuté tajné dokumenty amerických tajných služieb, ktoré podrobne opisujú jeho internú komunikáciu s najvyššími pomocníkmi a vojenskými vodcami.

Dokumenty, ktoré neboli predtým zverejnené, sú súčasťou širšieho úniku amerických tajomstiev, ktoré kolovali na platforme Discord a ktoré získal The Washington Post. Odhaľujú vodcu s agresívnymi inštinktmi, ktoré ostro kontrastujú s jeho imidžom na verejnosti ako pokojného a stoického štátnika odolávajúceho brutálnemu náporu Ruska. 

Tieto poznatky boli získané prostredníctvom zachytenej digitálnej komunikácie, ktorá poskytla vzácny pohľad na Zelenského rokovania uprostred ruských útokov na infraštruktúru. Pentagon, kde boli vysokopostavení americkí vojenskí vodcovia informovaní o záležitostiach načrtnutých v uniknutých dokumentoch, nespochybnil pravosť materiálov.

The Discord Leaks – Na internet unikli desiatky vysoko utajovaných dokumentov, ktoré odhaľujú citlivé informácie určené pre vysokých vojenských a spravodajských predstaviteľov. V exkluzívnom vyšetrovaní The Post tiež preskúmal množstvo ďalších tajných dokumentov, z ktorých väčšina nebola zverejnená.

V niektorých prípadoch je vidno, že Zelenskyj obmedzuje ambície svojich podriadených; v niekoľkých ďalších navrhuje riskantné vojenské akcie.

Útoky v Rusku

Na stretnutí koncom januára Zelenskyj navrhol Ukrajine „uskutočniť útoky v Rusku“ a zároveň presunúť ukrajinské pozemné jednotky na nepriateľské územie, aby „obsadili bližšie nešpecifikované ruské pohraničné mestá“, podľa jedného dokumentu označeného ako „prísne tajné“. Cieľom by bolo „poskytnúť Kyjevu vplyv pri rozhovoroch s Moskvou,“ uvádza sa v dokumente.

Na samostatnom stretnutí koncom februára s generálom Valerijom Zalužným, najvyšším vojenským veliteľom Ukrajiny, Zelenskij „vyjadril znepokojenie“, že „Ukrajina nemá rakety dlhého doletu schopné zasiahnuť rozmiestnenie ruských jednotiek v Rusku, ani nič, čím by na ne zaútočila“. Zelenskyj potom „navrhol, aby Ukrajina zaútočila na nešpecifikované miesta nasadenia v Rostove, regióne v západnom Rusku,  pomocou bezpilotných lietadiel. 

Ukrajina na príkaz USA odložila výročné útoky na Rusko.

Ropovod Družba vyhodiť do vzduchu!

Na stretnutí v polovici februára s podpredsedníčkou vlády Júliou Svrydenkovou Zelenskyj navrhol Ukrajine „vyhodiť do vzduchu“ sovietsky ropovod Družba, ktorý dodáva ropu nielen Maďarsku, ale aj na Slovensko! „Zelenskyj zdôraznil, že… Ukrajina by mala jednoducho vyhodiť do vzduchu ropovod a zničiť maďarský priemysel premiéra Viktora Orbána, ktorý je vo veľkej miere založený na ruskej rope,“ píše sa v dokumente. (Na slovenský priemysel, na priemysel krajiny, ktorá dala Ukrajine už všetko, čo mohla, Zelenskyj nemyslel, pozn. red.).

Pri podrobnom rozhovore predstavitelia spravodajských služieb pripúšťajú, že Zelenskyj „vyjadroval hnev voči Maďarsku, a preto by mohol robiť hyperbolické, nezmyselné hrozby“, čo je kvalifikácia, ktorá nesprevádza ostatné správy o Zelenskom, ktoré naznačujú odvážnu vojenskú akciu. Hoci je Maďarsko formálne súčasťou západnej aliancie, Orbán je všeobecne považovaný za lídra v Európe, ktorý je najviac naklonený Kremľu.

Zelenskyj klamal v priamom prenose

Na otázku, či navrhol okupáciu častí Ruska, Zelenskyj počas rozhovoru pre The Post v Kyjeve odmietol tvrdenia amerických tajných služieb ako „fantázie“, ale obhajoval svoje právo použiť nekonvenčnú taktiku na obranu svojej krajiny.

„Ukrajina má plné právo chrániť sa a my to robíme. Ukrajina nikoho neokupovala, ale naopak,“ povedal Zelenskyj. „Keď zomrelo toľko ľudí, boli masové hroby a naši ľudia boli mučení, som si istý, že musíme použiť akékoľvek triky.“

Ukrajinský konflikt smeruje k tomu, že sa vymkne spod kontroly USA

Použitie rakiet dlhého doletu na zasiahnutie vnútri Ruska je obzvlášť citlivou témou pre Biely dom, ktorý sa už dlho obáva, že ukrajinský konflikt by sa mohol vymknúť spod kontroly a vynútiť si katastrofický pat medzi Spojenými štátmi a Ruskom, najväčšími svetovými jadrovými veľmocami.

Hoci Washington poskytol Zelenskému pokročilé zbrane v hodnote miliárd dolárov, prezident Biden neustále odmietal požiadavku ukrajinského vodcu na ATACMS s dlhým doletom, skratku pre armádny taktický raketový systém, schopný zasiahnuť ciele vzdialené až 285 míľ. Od začiatku vojny Biden povedal, že Spojené štáty „nepodporujú ani neumožňujú Ukrajine udrieť za jej hranicami“.

Keď sa ho pýtali na informácie, ktoré naznačujú, že zvážil použitie rakiet dlhého doletu na zasiahnutie Ruska, Zelenskyj povedal: „Nikto v našej krajine nevydal rozkazy na ofenzívy alebo útoky na ruské územie.“ 

Zelenského sprisahanie

Nie je jasné, či Spojené štáty zdieľali správy o Zelenského sprisahaní so spojeneckými krajinami, ale ukrajinský prezident sa naďalej teší silnej podpore západných vlád, ktoré mu poskytujú čoraz sofistikovanejšiu škálu zbraní.

Minulý týždeň sa Británia stala prvou západnou krajinou, ktorá poskytla Ukrajine rakety dlhého doletu Storm Shadow, raketový systém s plochou dráhou letu so schopnosťami utajenia, ktorý má dosah 155 míľ, ďaleko presahujúci 50 míľový dosah odpaľovacích zariadení HIMARS dodaných USA.

Britský minister obrany Ben Wallace v piatok povedal, že raketa poskytne Ukrajine „najlepšiu šancu“ na obranu a bude ju možné použiť iba „v rámci ukrajinského suverénneho územia“. Hovorca britského veľvyslanectva vo Washingtone odmietol komentovať, či by Zelenského uniknuté poznámky mohli Londýnu pozastaviť jeho rozhodnutie.

Bidenova administratíva tvrdí, že Zelenského zachytené komentáre nie sú dôvodom na zadržiavanie ATACMS.

„Ukrajina sa opakovane zaviazala používať zbrane dodané USA zodpovedne a strategicky, keď to bude potrebné na boj proti ruskej agresii, a sme presvedčení, že to tak bude aj naďalej,“ povedal predstaviteľ obrany USA, ktorý, rovnako ako ostatní, s ktorými sme hovorili pre túto správu, vyžaduje podmienku anonymity diskutovať o citlivej téme.

Od minulého roka Zelenskyj sľubuje, že Ukrajina nikdy nepoužije americké zbrane na útok v Rusku, čo je podľa Bieleho domu sľub, ktorý zatiaľ splnil. „Prezident Zelenskij dodržal sľuby, ktoré dal prezidentovi Bidenovi, a neveríme, že sa to zmení,“ povedal vysoký predstaviteľ administratívy.

Jedným z dôvodov neposkytnutia rakiet dlhého doletu je „pomerne málo ATACMS“, ktoré majú Spojené štáty na svoje vlastné obranné potreby, povedal v marci pre Defense One generál Mark A. Milley, predseda Zboru náčelníkov štábov .

Zelenskyj však uviedol, že verí, že Spojené štáty neposielajú zbrane, pretože neveria Kyjevu. „Myslím, že sa obávajú, že by sme ich mohli použiť na území Ruska,“ povedal Zelenskyj pre The Post. „Vždy by som však našim partnerom povedal… ‚Máme prioritný cieľ, na ktorý míňame balíky munície, ktoré dostávame, a míňame ich na deokupáciu čisto ukrajinských území,“ povedal.

Drony už na ruskom území už operujú

Zatiaľ čo nič nenasvedčuje tomu, že by Ukrajina použila západné rakety na zásah na ruské územie, to isté sa nedá povedať o tom, že Kyjev použil ozbrojené drony.

Výbuchy spôsobené bezpilotnými lietadlami sa v Rusku stali bežným javom, a to aj v Rostove, kde sa tento mesiac zrútil dron do ropnej rafinérie. Ukrajinskí predstavitelia sa k incidentom často hanbia priznať a naznačujú, že sú zodpovední bez toho, aby si priamo pripisovali zásluhy.

Dva decembrové útoky bezpilotných lietadiel na ruskú leteckú základňu Engels v Saratove, viac ako 370 míľ od ukrajinských hraníc, ukázali, „že máme schopnosť dostať sa o mnoho kilometrov ďalej, než by mohli očakávať“, uviedol Oleksiy Danilov, tajomník ukrajinskej národnej bezpečnosti a obrany, v rozhovore začiatkom tohto roka.

Rusko tento mesiac obvinilo Ukrajinu z toho, že v Kremli zinscenovala bezpilotný útok s cieľom zabiť prezidenta Vladimira Putina. Videá, ktoré kolujú na sociálnych sieťach a ktoré overil The Post, ukazujú dva drony smerujúce ku Kremľu približne o 2:30 miestneho času. Ukrajinskí predstavitelia vrátane Zelenského toto obvinenie rázne odmietli.

Zelenskyj v nedávnom rozhovore povedal, že si vyhradzuje právo preskúmať celý rad vojenských možností. „Mám veľa generálov, s ktorými spolupracujem,“ povedal Zelenskyj. „A toto sú moje osobné rozhovory.“

„Vojna je o okupácii Ukrajiny,“ dodal. „Ukrajina musí vyhrať.

Kto je za únik dokumentov zodpovedný? 

Jack Teixeira, mladý člen leteckej národnej gardy v Massachusetts, bol obvinený z vyšetrovania úniku stoviek strán tajných vojenských spravodajských služieb. The Post informoval, že jednotlivec, ktorý zverejnil informácie, zdieľal dokumenty s malým okruhom online priateľov na platforme Discord.

Drony už na ruskom území už operujú

Zatiaľ čo nič nenasvedčuje tomu, že by Ukrajina použila západné rakety na zásah na ruské územie, to isté sa nedá povedať o tom, že Kyjev použil ozbrojené drony.

Výbuchy spôsobené bezpilotnými lietadlami sa v Rusku stali bežným javom, a to aj v Rostove, kde sa tento mesiac zrútil dron do ropnej rafinérie. Ukrajinskí predstavitelia sa k incidentom často hanbia priznať a naznačujú, že sú zodpovední bez toho, aby si priamo pripisovali zásluhy.

Dva decembrové útoky bezpilotných lietadiel na ruskú leteckú základňu Engels v Saratove, viac ako 370 míľ od ukrajinských hraníc, ukázali, „že máme schopnosť dostať sa o mnoho kilometrov ďalej, než by mohli očakávať“, uviedol Oleksiy Danilov, tajomník ukrajinskej národnej bezpečnosti a obrany, v rozhovore začiatkom tohto roka.

Rusko tento mesiac obvinilo Ukrajinu z toho, že v Kremli zinscenovala bezpilotný útok s cieľom zabiť prezidenta Vladimira Putina. Videá, ktoré kolujú na sociálnych sieťach a ktoré overil The Post, ukazujú dva drony smerujúce ku Kremľu približne o 2:30 miestneho času. Ukrajinskí predstavitelia vrátane Zelenského toto obvinenie rázne odmietli.

Zelenskyj v nedávnom rozhovore povedal, že si vyhradzuje právo preskúmať celý rad vojenských možností. „Mám veľa generálov, s ktorými spolupracujem,“ povedal Zelenskyj. „A toto sú moje osobné rozhovory.“

„Vojna je o okupácii Ukrajiny,“ dodal. „Ukrajina musí vyhrať.

Kto je za únik dokumentov zodpovedný? 

Jack Teixeira, mladý člen leteckej národnej gardy v Massachusetts, bol obvinený z vyšetrovania úniku stoviek strán tajných vojenských spravodajských služieb. The Post informoval, že jednotlivec, ktorý zverejnil informácie, zdieľal dokumenty s malým okruhom online priateľov na platforme Discord.

14 | 05 | 2023 I Diana Zaťková



Upozornenie: Tento článok je výlučne názorom jeho autora. Články, príspevky a komentáre pod príspevkami sa nemusia zhodovať s postojmi portálu JNS.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *