12. mája 2024

Maďarsko zúri kvôli uniknutým ukrajinským teroristickým plánom vyhodiť do vzduchu kľúčový plynovod Družba. Slovensko a Česká republika pokrytecky čuší.

0

Maďarsko: Energetická bezpečnosť Maďarska by utrpela ťažký úder, ak by Ukrajina realizovala plán na zničenie kľúčového ruského plynovodu.

Maďarské médiá sa hnevajú v reakcii na správu, ktorá unikla do denníka Washington Post, že Ukrajina plánuje vyhodiť do vzduchu ropovod Družba, ktorý prepravuje ropu z Ruska do Maďarska.

Podľa uniknutých dokumentov ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na februárovom stretnutí s podpredsedníčkou vlády Juliou Svyrydenkovou navrhol, aby Ukrajina vyhodila plynovod do vzduchu, aby odstavila časť maďarskej energetickej infraštruktúry závislej od ruskej ropy.

Hovorca vlády Zoltán Kovács reagoval v tweete krátkou otázkou: „Ako je možné, že Ukrajina plánuje sprisahanie proti krajine NATO??“

Maďarský bezpečnostný analytik Péter Tárjányi v príspevku na Facebooku uviedol, že by to bol „veľmi nepriateľský, chybný a hlúpy krok“.

Dodal: „Chápem, že Ukrajine sa nepáčia kroky a komunikácia maďarskej vlády, ale to neospravedlňuje takýto plán alebo dokonca myšlienku.“

Tarjányi potom pripomenul, že „Maďarsko, napriek všetkým názorovým rozdielom, pomohlo za posledných 15 mesiacov státisícom ukrajinských utečencov. Musíme pochopiť, že naša krajina im poslala pomoc, lieky a nakoniec hlasovala za VŠETKY sankcie proti Rusku.

Potom poukázal na to, že „okrem toho či onoho je nespochybniteľným FAKTOM, že Maďarsko je členom NATO, takže takéto plány by nedávali zmysel. Je to obrovský sebaklam zo strany Ukrajiny a Kyjev to musí veľmi rýchlo vysvetliť. Hlavná otázka znie: Prečo si ukrajinský prezident myslel, že takýto plán je oprávnený??? Prečo si myslel, že si môže dovoliť ohroziť podporu NATO vykonaním takéhoto útoku? Čakám na ďalšie informácie.“

Hoci ruská invázia na Ukrajinu výrazne znížila dovoz ruskej ropy do Európskej únie, podľa údajov Eurostatu Maďarsko vlani doviezlo z Ruska 4,8 milióna ton ropy, čo je o 1,4 milióna viac ako v roku 2021.

Únik bol súčasťou balíka dokumentov vojenskej spravodajskej služby, ktoré na Discorde zverejnil 21-ročný Jack Teixeira, ktorý slúžil ako letec pre Massachusetts National Guard Corps. Teixeira bol za tieto úniky informácií vzatý do väzby a v prípade usvedčenia mu hrozí dlhý trest odňatia slobody.

Ukážkový obrázok: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na slávnostnom odovzdávaní cien Karola Veľkého v nemeckom meste Ahy v nedeľu 14. mája 2023. (Federico Gambarini/DPA via AP, Pool)

UVEREJNIL POUŽÍVATEĽ Mandiner

ZDROJ

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *