12. mája 2024

Karol Farkašovský o Remišovej:Kôl v plote je a bude vždy iba kôl v plote.

0

Karol Farkašovský o Remišovej:
Kôl v plote je a bude vždy iba kôl v plote.

V slovenskej politike je žiaľ úplne bežnou diagnózou mocenská slepota. Podaktorí ľudia, ktorí sa odborne a psychicky nepripravení ocitnú vo vysokých funkciách, jednoducho oslepnú a stratia kontakt s realitou.

Prejavuje sa to tým, že politici začnú tárať. Že v diskusiách do nemoty opakujú stále rovnaké mantry. A pritom sú hlboko presvedčení, že svojimi nudnými floskulami ešte niekoho ohúria.

Spomeňte si na typické mantry koaličných politikov. V prvom roku vládnutia „lebo prázdna špajza“. V druhom roku – lebo Fico a v treťom roku vládneho trápenia – lebo návrat mafie…

Politická slepota sa prejavuje aj tým, že inkriminovaný politik nedokáže počúvať diskusného partnera a nemá prakticky žiadne argumenty. Potom nastupuje neistota – tak v myslení ako aj vo vyjadrovaní. Môže to prerásť do komických situácií.

O jednu sa postarala v Sobotných dialógoch „už len“ poslankyňa Veronika Remišová. Nechápem na základe akých kritérií alebo „politického výtlaku“ ju RTVS stále volá do diskusie. Poslankyňa, ktorá je v parlamente poslankyňou i predsedníčkou už iba seba samej. Za čias Miloša Jakeša sa tomu hovorilo sama ako „kôl v plote“. V. Remišová si zrejme chcela aspoň zaspomínať na svoje hviezdne časy ? V pretrvávajúcej mocenskej slepote si trochu poohýbala slovenčinu.

Slovenčina prirodzene a regulárne používa tykanie, vykanie, kedysi dávno aj onikanie. V Sobotných dialógoch sme už najnovšie počuli aj „my-kanie“.

To poslankyňa Veronika Remišová – si chcela pridať na vlastnej dôležitosti a začala si vo vysielaní sama sebe my-kať.
Predsedníčka strany, z ktorej už všetci zutekali a ktorá už nemá výtlak ani unikajúceho dymu. Celé to pôsobilo tragikomicky.

Namiesto nástojčivej tvrdohlavosti by to chcelo skôr úprimnú sebakritiku. A veľa sebakritiky.

Diagnóza politická slepota však bráni tomu, aby človek na sebareflexiu dorástol. Nedokáže sa včas spamätať a nakoniec ostáva sám samučičký. A nepomôže mu ani to, keď si sám sebe bude „mykať“ .
Kôl v plote je a bude vždy iba kôl v plote.



Upozornenie: Tento článok je výlučne názorom jeho autora. Články, príspevky a komentáre pod príspevkami sa nemusia zhodovať s postojmi portálu JNS.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *