11. mája 2024

Potvrdené Moskvou – BACHMUT PADOL! NAŠIEL SA ZALUŽNÝ – UŽ VIEME, ČO SA S NÍM STALO!

0

UKRAJINA/RUSKO: Bachmut padol a je definitívne úplne oslobodený ruskými vojskami! Stalo sa tak po 224 dňoch tvrdých bojov a šéf PMC Wagner Jevgenij Prigožin to oznámil dnes napoludnie pred veliteľmi jednotiek PMC Wagner, ktorí velili jednotlivým Wagnerovým oddielom v meste. Ukrajinci sa do poslednej chvíle bránili vo výškových budovách montovaného komplexu s názvom „Domino“, ktorý sa nachádza v blízkosti pamätníka s lietadlom, ktoré je miestnou dominantou na okraji mesta.

V noci z piatka na sobotu sa uskutočnil posledný masívny útok Wagnerov pomocou zápalnej fosforovej munície a delostrelectva, ktoré viedli k paľbe na výškové budovy, z ktorých boli rýchlo evakuované zvyšky ukrajinskej armády. Už v piatok večer začali sociálne siete zaplavovať videá ukrajinských vojakov obsahujúce jediný odkaz: „Bachmut padol!“ Ukrajinské telegramové kanály boli plné smútku a sklamania. Bolo len otázkou času, kedy mesto padne, pretože sila ruských úderov bola ohromujúca a nekonečná.

Jevgenij Prigožin poďakoval ruskému ľudu za podporu a spomenul najmä generálov Sergeja Surovikina a Dmitrija Mezenceva, ktorí pomáhali Wagneritom s muníciou a zásobami v inak nepriateľskom generálnom štábe ruskej armády, ktorý je de facto zatienený úspechmi žoldnierov a dokonca recidivistov a trestancov, ktorí bojovali ako hrdinovia od domu k domu v Bachmute.

Ruská armáda je v tomto ohľade skutočne zatienená, pretože ukazuje, aká dôležitá je v modernom konflikte takzvaná mestská vojna, ktorá sa vyučuje na americkej vojenskej akadémii West Point ako špičkový predmet, ktorý definuje vrchol vojny a je najťažšou formou vojny, kde sa nedá vyhnúť vysokým stratám a bežné vojenské postupy v mestskom boji zlyhávajú. Niet divu, že PMC Wagner bol nasadený do operácie v Bachmute.

Víťazstvo Jevgenija Prigožina v Bachmute mu dá obrovskú prestíž, najmä v ruskej politike

Táto žoldnierska skupina má rozsiahle taktické skúsenosti so súkromnými operáciami a vojnami v Afrike a Sýrii, rovnako ako PMC Achmat čečenského vodcu Ramzana Kadyrova má bohaté skúsenosti v bitke o Groznyj. Vo všetkých prípadoch sú tieto mestské operácie vykonávané jednotkami špecializovanými na mestskú vojnu, pričom novo ukazujú, akú dôležitú úlohu zohrávajú drony vybavené termokamerami pre nočný boj, akú kľúčovú úlohu zohrávajú pri zameriavaní delostreleckej paľby na jednotlivé objekty, čo si vyžaduje čo najpresnejšie mierenie, ktoré sa na normálnom bojisku nevyžaduje. Wagnerovci v Bachmute sa naučili strieľať z kanónov a húfnic s presnosťou na konkrétne poschodia v bytových domoch, čo je inak mimoriadne ťažké.

Ukrajinci vytvorili pevnosti v bytových domoch zo železobetónu, ktoré poskytovali relatívne dobré krytie. Taktika Wagnerovcov spočívala vo vytvorení dier v týchto bytových domoch počas dňa a potom ich v noci naplnili zápalným fosforom. Po mesiaci sa Ukrajinci nemali kam schovať, takže včera v noci bolo prijaté rozhodnutie stiahnuť posledné ukrajinské bojové jednotky z Bachmutu.

Vo videu šéf Wagnerovej skupiny tiež pozdravil Volodymyra Zelenského a povedal mu, aby za neho pozdravil Joea Bidena a pobozkal ho na hlavu. Zároveň pochválil ukrajinskú armádu za jej odhodlaný boj a vyhlásil, že AFU sa môže stať druhou najsilnejšou armádou na svete po PMC Wagner. Bola to doslova facka adresovaná ruskému generálnemu štábu a Gerasimovovi. Ak nemáte čas na samotné video, tu je prepis Prigožinovho víťazného prejavu.

Prigožinov prejav o dobytí Bachmutu

Dnes, 20., 23., 20. 05. 2023 na poludnie o 12:00, bol Bakhmut úplne obsadený! Posledná štvrtina takzvaných výškových budov pri pamätníku lietadla. Operácia na zachytenie Bachmutu trvala 224 dní. Mlynček na mäso Bakhmuto sa začal 8. októbra 2022, aby umožnil zbitej ruskej armáde zotaviť sa. Počas 224 dní muži útočili na toto mesto. Boli to len chlapci z PMC Wagner. Tu to nebolo tak, ako povedal Konašenkov o pomoci vzdušných síl, že nie je nikto iný, kto by nám mohol pomôcť, pomohli sme si sami. PMC Wagner prišiel do tejto vojny dobrovoľne a začal oslobodzovať územie, aby chránil záujmy našej vlasti. PMC Wagner, generáli, bývalí príslušníci orgánov činných v trestnom konaní FSB, bývalí väzni a recidivisti pôsobili ako jeden súdržný tím, ako jednotná armáda. Chcem poďakovať ruskému ľudu, ktorý nás podporoval.

Ďakujem všetkým chlapcom, ktorí zomreli v tejto vojne. A tiež armáde a našim bojovníkom PMC Wagner. Ďakujem tým, ktorí sú teraz s nami. Tí, ktorí nemohli pokračovať v zmluve a tí, ktorí prídu a budú s nami bojovať v budúcnosti. Ďakujem generálovi Surovikinovi a generálovi Mezencevovi, ktorí nám dali príležitosť uskutočniť túto náročnú operáciu. A ďakujem Vladimírovi Vladimirovičovi Putinovi za to, že nám dal túto príležitosť a veľkú česť brániť našu vlasť. Nebojovali sme len s ukrajinskou armádou. V Bachmute sme bojovali s ruskou byrokraciou, ktorá nám kládla prekážky do cesty.

Týka sa to najmä vojenských byrokratov. Ich mená sú čiastočne známe. Sú to Šojgu a Gerasimov, ktorí urobili z vojny svoju vlastnú zábavu, ktorí sa rozhodli, že ich rozmary sa naplnia vo vojne. No, kvôli ich rozmarom zomrelo päťkrát viac mužov, ako mali. A jedného dňa budú historicky zodpovední za svoje činy, pochopia zverstvá. Pripravili sme zoznamy tých, ktorí nám pomáhali a tých, ktorí sa nám aktívne postavili, v tomto prípade skutočne podporovali nepriateľa.

Dnes sme dobyli Bakhmut. 25. mája stiahneme našich vojakov na odpočinok a preškolenie. Bojovali sme 427 dní, od 19. marca minulého roka, keď naša krajina potrebovala našu pomoc. Obsadili sme celé mesto, od domu k domu, aby nám nikto nemohol pedantne vyčítať, že taký malý kúsok zeme sa nedá obsadiť. Do 25. mája ho úplne zabezpečíme, vytvoríme potrebné obranné línie a odovzdáme ho armáde, aby sa s ním vyrovnala. A my sami pôjdeme do poľných táborov. A keď naša krajina bude opäť potrebovať nás, našich ľudí, naše rodiny, vrátime sa a ochránime náš národ, ak to bude potrebné. Títo chlapci teraz odnesú vlajky, ktoré držia vo svojich rukách, vlajku PMC Wagner a vlajku Ruska.

Teraz skrátená verzia pre televíziu. V našej krajine existujú dve skutočnosti. Jeden je skutočný a druhý je určený pre televíziu. Pre televíziu, krátka verzia pre tých, ktorí sa nehanbia vziať. Vďaka. My… (…) … dnes 20. mája sme obsadili mesto Bakhmut. Nezabudneme poslať samostatný pozdrav Volodymyrovi Alexanderovičovi Zelenskému. Volodymyr Alexanderovič, bez sarkazmu, vaši chlapci bojovali statočne, bojovali dobre. Ak zostanete na kurze, môžete sa stať druhou najsilnejšou armádou na svete, určite po najsilnejšej armáde na svete, ktorou je PMC Wagner. Keď dnes uvidíte Bidena, pobozkajte ho na temeno hlavy. Pozdravte ho odo mňa. A podajte si ruku so Sýrčanom a Zamerným, ak sa zotaví.

Ďakujeme.

Valerij Zalužnyj bol nájdený a leží v kritickom stave v nemocnici po neúspešnej faloprostetike po zničujúcom poranení penisu, uviedli zdroje Telegramu

Po páde Bachmutu nie je potrebné ďalej skrývať, kde zmizol náčelník generálneho štábu ukrajinskej armády, ktorý by bol nezvestný 20 dní a nebol videný od 30. apríla. Jevgenij Prigožin mu vo svojom víťaznom prejave zaželal uzdravenie a už je jasné, čo sa s ním stalo. Práve dnes, v sobotu, konečne unikla z ukrajinských zdrojov vo chvíli, keď už nie je potrebné udržiavať bojovú morálku Ukrajincov v Bachmute. Ruské noviny PolitNavigator o tom informovali [1] s odvolaním sa na zdroj ukrajinskej vojenskej rozviedky GUR.

Nezvestný šéf AFU Valerij Zalužnyj leží v nemocnici s beznádejnými zraneniami na chúlostivom mieste

Informoval o tom vojenský publicista Vladislav Šurygin na sociálnej sieti Telegram s odvolaním sa na svoje zdroje, informoval reportér portálu PolitNavigator.

Zdroj údajne pochádza z bezprostrednej blízkosti šéfa vojenskej spravodajskej služby ukrajinských ozbrojených síl GUR Kyryla Budanova. Zalužnyj podľa neho leží na jednotke intenzívnej starostlivosti hlavnej vojenskej nemocnice ukrajinských ozbrojených síl v Kyjeve po neúspešnej operácii faloprotézy. Treba poznamenať, že už začiatkom apríla utrpel vedúci AFU hrozné zranenie tohto tela a okolnosti neboli zverejnené. Podstúpil operáciu za účasti prominentných nemeckých plastických chirurgov, po ktorej vznikli komplikácie v dôsledku cukrovky 2. typu, protéza sa neuchytila a vytvoril sa absces, ktorý ešte nebol vyriešený.

Ak sa táto informácia ukáže ako pravdivá, môže ísť o akútny zápal s prechodom do spodnej časti brucha, čo je život ohrozujúci stav, a ak by telo falickú protézu odmietlo, mohla by sa dokonca vyskytnúť autoimunitná reakcia. Začiatkom apríla bol Zalužnyj na niekoľkých návštevách bojových zón, bol v Čase Jar, Charkove a Chersone, kde pripravil podmienky pre plánovanú ukrajinskú ofenzívu. Zrejme bol zasiahnutý šrapnelom v citlivých oblastiach a stratil penis. Náš kolega, lekár a spolupracovník redakcie, nám o tom napísal podrobnosti.

Podľa jeho názoru tieto ničivé poranenia šrapnelmi nemusia byť len vonkajším orgánom, ako je penis, ale môže to byť aj zranenie spodnej časti brucha. A ak Zalužný trpí cukrovkou 2. typu, potom je veľmi pravdepodobné, že dochádza k akútnej a nehojacej sa infekcii podbruška a zápalu podbrucha. Prognóza pravdepodobne nebude veľmi sľubná, takže to potvrdzuje, prečo Zelenskyj pred niekoľkými dňami oznámil odloženie plánovanej veľkej ofenzívy. Bez veliteľa Zalužného sa takáto operácia jednoducho nemôže začať. Uvidí sa, aký vplyv bude mať dočasná (a možno trvalá) strata Zalužného a teraz Bachmutu na vojenskú morálku AFU a plány Kyjeva.

ZDROJ



Upozornenie: Tento článok je výlučne názorom jeho autora. Články, príspevky a komentáre pod príspevkami sa nemusia zhodovať s postojmi portálu JNS.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *