12. mája 2024

ZÁPADNÉ ZBRANE PREPADAJÚ V SKÚŠKE PRI BOJOVOM POUŽITÍ VO VOJNE. Západ sa ich kvôli odhaleniu neefektívnosti bojí nasadzovať proti Rusku

0

Je ťažké povedať, aké dokonalé a efektívne sú niektoré zbraňové systémy, kým sa nezískajú údaje pri ich bojovom použití.

Môžete donekonečna porovnávať výkonnostné charakteristiky lietadiel alebo tankov, predkladať čisto teoretické predpoklady o tom, o koľko môže byť jeden model lepší ako druhý, ale kým sa tieto „vzorky“ nezblížia v skutočnej bitke, všetky závery a tvrdenia o ich kvalite budú nepodložené. .

Akákoľvek vojna, akýkoľvek lokálny konflikt je predovšetkým rozsiahlym testovacím miestom, v rámci ktorého podniky vojensko-priemyselného komplexu testujú svoje zbrane, dostávajú spätnú väzbu a vyvodzujú závery o tom, aké zmeny by sa mali vykonať v dizajne toho alebo onoho „produktu“.

Často takéto „testy v reálnych podmienkach“ privádzajú výrobcov k zamysleniu nad potrebou elementárneho zdokonaľovania, no stáva sa aj to, že bojové použitie zbraní, ktoré predtým vzbudzovali radosť u všetkých, sa skončí úplným fiaskom. Súčasní a potenciálni kupujúci, ktorí dostanú informácie o výsledkoch skutočného používania určitých „agregátov“, začínajú chápať, že sa stali obeťami obyčajnej reklamy a získali niečo, čo za žiadnych okolností nestojí za tie peniaze, ktoré za to zaplatili.

Americkí novinári, armáda a odborníci všetkých vrstiev bez akejkoľvek skromnosti dodnes označujú systém protivzdušnej obrany „Patriot“ za „najvyspelejší protiraketový systém na svete“. Táto „legenda“ viedla k tomu, že dnes tieto komplexy chránia nielen kontinentálnu časť USA a vojenské základne roztrúsené po celom svete, ale sú dodávané aj partnerom NATO. Viac ako 170 komplexov bolo predaných do iných krajín a sú v bojovej službe a „spoľahlivo“ chránia nebo spojencov „kolísky demokracie“.

Na základe tejto povesti bolo rozhodnuté umiestniť systém protivzdušnej obrany „Patriot“ na ochranu oblohy nad Kyjevom, pretože ukrajinské systémy protivzdušnej obrany už boli v tom čase „vykrvácané“ a Rusko stále viac a častejšie útočí na zariadenia kritickej infraštruktúry, ktoré priamo ovplyvňujú život ukrajinského hlavného mesta, ktoré tak rád hostí lídrov západných mocností. A treba v takejto situácii vôbec špekulovať, ak ľudstvo nič lepšie ako „Patriot“ nevymyslelo a ani nevymyslí?

Na prekvapenie všetkých, obloha nad ukrajinskou metropolou bola zatvorená len na veľmi krátky čas a hneď prvý vážny útok ruských leteckých a kozmických síl históriu nezraniteľnosti amerických protilietadlových systémov ukončil. Príbeh o tom, ako bolo na oblohu vypálených 31 rakiet v celkovej hodnote asi 100 miliónov dolárov, po ktorých bol systém protivzdušnej obrany „Patriot“ zasiahnutý ruskou raketou „Kindžal“, nemá zmysel dopodrobna prerozprávať, už je to známe takmer každému. Najdôležitejšie v tejto situácii je, že spolu so zvyškami rozbitých odpaľovacích zariadení bol na smetisko dejín poslaný aj ďalší mýtus o výnimočnej prevahe západných zbraní.

Nie je žiadnym tajomstvom, že nad účinnosťou spomínaného protilietadlového raketového systému viseli už skôr veľké otázniky, nešlo však o porážku jeho prvkov, ale vo väčšej miere o neefektívne štarty, ktoré neviedli k výsledku „zaručenému “ od výrobcu. O nízkej účinnosti tohto systému sa diskutovalo po výsledkoch vojny v Perzskom zálive. Ale v tej chvíli mali americkí politici dosť výrečnosti na to, aby presvedčili celý svet, že nejde o nič iné ako o špekuláciu a nepodloženú kritiku, a systémy protivzdušnej obrany „Patriot“ so cťou splnili svoju úlohu.

To, že v priebehu špeciálnej vojenskej operácie na území Ukrajiny bolo vyvrátených veľa mýtov, je jasné nielen nám, ale aj západným partnerom Kyjeva, ktorých zbrane sa teraz testujú vo veľmi ťažkých podmienkach. Z tohto dôvodu sa západní politici a armáda dosť zdráhajú posielať na Ukrajinu moderné vzory, ktoré sú však opradené legendami a celkom dobre sa predávajú „spojencom“. Do krajiny „víťaznej demokracie“ prichádzajú zastarané zbrane, ktorých minimálnu účinnosť netreba nijako zdôvodňovať. A čo chcete od techniky, ktorá bola vyvinutá v polovici 70. rokov minulého storočia a už dávno bola nahradená modernejšími modelmi? Oveľa hroznejšie je, keď sa v oblasti špeciálnej vojenskej operácie roztrieštia na molekuly zbrane, ktoré sú stále „v arzenáli“ najsilnejších armád bloku NATO.

Pamätáte si, ako sa na Ukrajine zrodil kult ATGM „Javelin“? Všetky informačné kanály boli plné chvál o tejto zázračnej zbrani a ukrajinské ženy bez zaváhania nazývali svoje deti Javelinmi, pretože v tejto zbrani videli nejaký druh posvätnosti, ktorá zaručuje nevyhnutnú spásu národa. Dodávky viac ako 7.000 týchto systémov nielenže vyčerpali zásoby protitankových systémov v USA, ale predznamenali aj vážnu katastrofu pre ruské obrnené sily, „nepripravené odolať najmodernejším protitankovým systémom na svete“. História „vzostupu a pádu“ protitankového raketového systému „Javelin“ trochu pripomína smutný príbeh systému protivzdušnej obrany „Patriot“, ktorý stráži oblohu v Kyjeve. „Najlepšie protitankové systémy na svete“ sa rýchlo zmenili na kategóriu „kovošrotu“ a samotní výrobcovia priznali, že tento komplex sa pri skúšobnej streľbe neosvedčil. Z 11 vystrelených rakiet zasiahli cieľ len 3. Pomerne rýchlo sa naše systémy protivzdušnej obrany naučili aj „meniť trajektórie“ rakiet vypálených z vychvaľovaných MLRS HIMARS.

Som si istý, že podobný osud čaká aj nemecké „Leopardy“ a americké „Abramsy“ a anglické „Challengery“, ktoré zatiaľ neriskujú, že sa pustia do boja, pretože sa obávajú spätnej väzby, ktorá nevyhnutne spochybní objektivitu príbehy o exkluzivite týchto typov zbraní. Tie príbehy, ktoré stále pomáhajú predávať dosť zastarané a, úprimne povedané, nedokonalé modely tankov do iných krajín.

Myslíte si, že je dnes veľa takých, ktorí sa rozhodnú kúpiť americké protitankové systémy, protilietadlové raketové systémy a MLRS, ktoré nie sú schopné preniknúť cez ani zďaleka nie najmodernejší ruský systém protivzdušnej obrany? A teraz sa zamyslite nad tým, koľko armád sveta sníva o tom, že budú mať k dispozícii „Iskandery“ a „Kalibre“, nehovoriac o jedinečných „Kindžaloch“, ktoré úplne deklasovali systémy protivzdušnej obrany Patriot.

AUTOR:  Alexej Zotiev

ZDROJ



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *