12. mája 2024

Návrat cenzúry a odpor voči exorcistom – vyháňačom dezinformácií 

0

Česi sa čoraz viac boja verejne vysloviť názor. Dokonca, už viac ako polovica Čechov sa bojí otvorene vyjadriť svoje názory. Čo sa týka dezinformácií, tie sú podľa nich najviac šírené vládnymi politikmi, verejnoprávnymi a mainstreamovými médiami. Vyplynulo to z prieskumu o stave slobody prejavu agentúry SANEP, ktorý bol spracovaný pre Spoločnosť pre obranu slobody prejavu (SOSP). Informuje web parlamentnilisty.cz.

Prieskum, ktorého výsledky zverejnila SOSP v uplynulom týždni, ukázal, že otvorene vyjadrovať svoje názory sa bojí viac ako polovica Čechov. Celých 54,7 percent opýtaných odpovedalo kladne na otázku, či sa niekedy bojí otvorene vyjadriť svoje názory. 45,3 percent opýtaných dalo najavo, že sa nezdráha svoje názory hovoriť otvorene.

Politikmi a mainstreamom mlčaní starší ľudia

Najviac sa boja otvorene vyjadriť svoje názory ľudia starší ako 50 rokov, vyjadrilo sa tak až 72,8 percent opýtaných. U ľudí vo veku 30 až 49 rokov boli odpovede vyrovnané, 49,7 percent percent sa obáva otvorene vyjadrovať svoje názory a 50,3 percent sa vyjadrovať názory nebojí. Vo vekovej skupine 18 až 29 rokov sa 41 percent percent ľudí bojí svoj otvorený názor prejaviť; naopak 58,4 percent túto obavu nemá.

Zaujímavý fakt

Prieskum ukázal, že najmenej sa bojí vyjadriť svoje názory nízkopríjmová skupina ľudí, až 53,7 percent. Najviac sa boja vyjadriť svoje názory ľudia patriaci do vysokopríjmových skupina, celkom 59,9 percent.

Návrat cenzúry

Ďalej prieskum podľa vekových kategórií zisťoval podľa, či Česi majú pocit, že sa do našich životov vracia cenzúra a obmedzovanie slobody prejavu. Tu sa ľudia vo veku 30 až 49 rokov a ľudia vo veku 50 a viac rokov zhodujú, že cenzúra a obmedzovanie slobody prejavu silnie. Prvá skupina si to myslí zo 64 percent a druhá zo 64,5 percenta. V prípade ľudí vo veku 19–29 rokov vníma cenzúru a obmedzovanie slobody prejavu 41,5 percent a 34,2 percent ten pocit nemá.

Odpor voči exorcistom – vyháňačom dezinformácií 

Opýtaní sa tiež vyjadrili k otázke, či je potrebné bojovať s nepravdivými informáciami. Ľudia hovoria jednoznačné ‚nie‘, pričom na tom panuje zhoda bez ohľadu na vek či príjem. Všetky vekové skupiny sa vo svojej väčšine jednoznačne zhodujú, že to nie je potrebné. Respondenti vo veku 50+ si zo 42,6 percenta myslia, že nepravdivé správy sa odstrániť nedajú, ten istý názor zastáva aj 31,2 percenta ľudí vo veku 30 až 49 rokov a 32,1 percenta ľudí vo veku 18 až 29 rokov.

Toto je najlepšia ukážka bohorovnosti politikov a mainstreamu

Ako vprieskum následne ukázal, podľa respondentov nepravdivé informácie šíria predovšetkým vládni politici, verejnoprávne a mainstreamové médiá. Aj tu je medzi ľuďmi zhoda bez ohľadu na vek či príjem. Že vládni politici šíria nepravdivé informácie si myslia 72,1 percenta ľudí vekovej skupiny 50 a viac rokov, 69,4 percenta ľudí vo veku 30 až 49 rokov a 61,5 percenta opýtaných vo veku 18 až 29 rokov.

Podľa opýtaných v prieskume klamlivé informácie šíria verejnoprávne médiá, myslí si to až 63,1 percenta ľudí vekovej skupiny 50 a viac rokov, 60,3 percent ľudí vo veku 30 až 49 rokov a 55.4 percent opýtaných vo veku 18 až 29 rokov.

Mainstreamové médiá šíria klamstvá podľa 61,3 percenta ľudí z vekovej skupiny 50+, myslí si to aj 58,1 percenta percent ľudí z vekovej skupiny 30 až 49 rokov a 49.2 percenta respondentov od 18 do 29 rokov

Ivan Brožík



Upozornenie: Tento článok je výlučne názorom jeho autora. Články, príspevky a komentáre pod príspevkami sa nemusia zhodovať s postojmi portálu JNS.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *