12. mája 2024

Rusko odkazuje USA: Dáme si jadrové zbrane, kde chceme my, vy to robíte desaťročia

0

RUSKO: Rusko odmietlo kritiku amerického prezidenta Joea Bidena v súvislosti s rozmiestnením taktických jadrových zbraní Moskvou v Bielorusku a uviedlo, že Washington už desaťročia robí to isté v celej Európe.

Rusko vo štvrtok uviedlo, že pokračuje v prvom rozmiestnení takýchto zbraní mimo svojich hraníc od rozpadu Sovietskeho zväzu v roku 1991, a bieloruský prezident Alexander Lukašenko povedal, že zbrane sú už na ceste.

Biden v piatok uviedol, že na správy o tom, že Rusko pokračuje v rozmiestňovaní zbraní v Bielorusku, reagoval „mimoriadne negatívne“.

„Je zvrchovaným právom Ruska a Bieloruska zaistiť svoju bezpečnosť prostriedkami, ktoré považujeme za nevyhnutné uprostred rozsiahlej hybridnej vojny, ktorú proti nám rozpútal Washington,“ uviedlo vo vyhlásení ruské veľvyslanectvo v Spojených štátoch.

„Opatrenia, ktoré prijímame, sú plne v súlade s našimi medzinárodnými právnymi záväzkami.“

Taktické jadrové zbrane sa používajú na taktické zisky na bojisku a zvyčajne majú menší výťažok ako strategické jadrové zbrane určené na zničenie amerických, európskych alebo ruských miest.

Ruské veľvyslanectvo označilo americkú kritiku nasadenia zbraní Moskvou za pokryteckú a uviedlo, že „predtým, ako začne obviňovať iných, by Washingtonu neuškodilo trochu sebareflexie“.

„Spojené štáty už desaťročia udržiavajú v Európe veľký arzenál svojich jadrových zbraní. Spolu so svojimi spojencami v NATO sa zúčastňujú na dohodách o zdieľaní jadrových zbraní a trénujú scenáre použitia jadrových zbraní proti našej krajine.“

ZDROJ: SITA/Telegram



Upozornenie: Tento článok je výlučne názorom jeho autora. Články, príspevky a komentáre pod príspevkami sa nemusia zhodovať s postojmi portálu JNS.



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *