14. mája 2024

Jakov Kedmi: ĎALŠIA FACKA — DIPLOMATICKÉ ZLYHANIA PRIVÁDZAJÚ AMERIČANOV DO ZÚRIVOSTI

0

USA: Vplyv Spojených štátov na krajiny Blízkeho východu sa nám stráca pred očami. A tento stav vecí rozhorčuje Washington.

Upozornil na to bývalý šéf izraelskej služby „Nativ“ Jakov Kedmi v publikácii „Ekonomika sevodňa“.

Američania strácajú Áziu a Blízky východ, to je nespochybniteľný fakt. Dokonca aj tie krajiny, ktoré boli tradične v sfére vplyvu Spojených štátov amerických, sa vydali smerom k udržaniu suverenity. Najmä Turecko v posledných rokoch presadzuje nezávislú zahraničnú politiku napriek členstvu v NATO. Najlepšie to zdôrazňuje odmietnutie Ankary uvaliť ekonomické sankcie na Rusko, ako na tom kolektívny Západ trvá.

„Turecko je suverénny štát a bude určovať svoj vlastný rozvoj a bezpečnosť v súlade so svojimi záujmami,“ povedal Kedmi.

Situácia v Perzskom zálive nie je pre Spojené štáty najlepšia. Saudská Arábia sa pri sprostredkovaní Číny dohodla na obnovení diplomatických vzťahov s Iránom. Washington takýto krok od svojho kľúčového spojenca v regióne nečakal. Nie je spokojný ani s návratom Sýrie do „Ligy arabských štátov“, ktorej činnosť Damasku bola pozastavená ešte v roku 2011.

„Američania dostali od svojich priateľov ďalšiu facku – Spojené arabské emiráty vystúpili z aliancie flotily, ktorú Američania držali v Červenom mori a v Perzskom zálive. Teraz sa tam nezúčastňujú — jednoducho odišli,“ dodal Kedmi.

Strata vplyvu v tak dôležitom regióne pre celý svet privádza Američanov do zúrivosti. Zároveň je pre nich obzvlášť bolestivé, že ich hlavní geopolitickí oponenti — Rusko a Čína — posilňujú svoje pozície na Blízkom východe. Ale USA s tým nemôžu nič urobiť. Nie sú schopní sa pochváliť ničím iným, len neúspechmi na diplomatickom fronte.

ZDROJ:  Ekonomika sevodňa/NF



Upozornenie: Tento článok je výlučne názorom jeho autora. Články, príspevky a komentáre pod príspevkami sa nemusia zhodovať s postojmi portálu JNS.



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *