16. mája 2024

Ozbrojené sily Ukrajiny teda nastupujú alebo nie? — analýza

0

Bojové operácie vo viacerých sektoroch frontu sa 4. júna zintenzívnili a v súčasnosti pokračujú útoky viacerými smermi.

Kde sa Ozbrojené sily Ukrajiny pokúšali útočiť najaktívnejšie?

Ozbrojené sily Ukrajiny sa snažia postúpiť v oblasti Vremjovského výbežku v smere na Záporožie a ostreľujú aj pozície Ozbrojených síl RF v Novodarovke, Neskučnom, Rovnopolí a Novopolí, 10 km západne od Velikej Novosjolky. Na tomto úseku frontu sa podarilo odraziť pokusy o postup Ozbrojených síl Ukrajiny pri obci Prijutnoje a Levadnoje. Hlavný smer ukrajinského útoku zjavne prechádza cez obec Novodoneckoje, Volnovašský okres, 13 km juhovýchodne od obce Velikaja Novosjolka.

Útoky Ozbrojených síl Ukrajiny boli tiež odrazené na východ od tohto úseku, v oblasti Zlatej Nivy. Podľa očakávania sa boje zintenzívnili v smere na Soledar a pri Ugledare. V niektorých oblastiach sa ľahké vozidlá Ozbrojených síl Ukrajiny dokázali priblížiť k pozíciám, ale boli zničené.

Akú techniku ukrajinské​​ jednotky používajú?

Predtým sa na podporu prieskumu Ozbrojených síl Ukrajiny používala maximálne čata tankov (tri až päť jednotiek), teraz sa tieto sily minimálne zdvojnásobili: z jednej na dve tankové roty (10-16 tankov), niekoľko desiatok obrnených áut „MaxxPro“ a ľahkých HMMWV, ako aj značný počet ľahkých pásových obrnených transportérov M113 s prívesmi, v ktorých sú odmínovacie nálože M58 „Mine Clearing Line Charge“ (MICLIC). Takáto technika by mala slúžiť na prerazenie bezpečných koridorov v mínových poliach, no vyskytli sa prípady, keď ju Ozbrojené sily Ukrajiny použili na ničenie poľných opevnení, zrejme pre nedostatok raketového a kanónového delostrelectva.

Tanky T-72B sa tiež používajú hlavne na palebnú podporu. Vo všeobecnosti sa súbor techniky nelíši od predchádzajúcich pokusov o otvorenie palebných línií Ozbrojených síl RF.

Aká technika v ofenzíve chýba?

V žiadnej z oblastí v súčasnosti nebola zaznamenaná prítomnosť ťažkých obrnených vozidiel zahraničnej výroby: BMP M2 „Bradley“ alebo CV90, tanky „Challenger 2“ a „Leopard 2“, francúzske kolesové obrnené vozidlá AMX-10RC a ďalšie.

Neexistujú ani dôkazy o masívnom využívaní nových delostreleckých systémov AS90, „Caesar“ 8×8, „Archer“ a ďalších. Nebolo zaznamenané ani použitie MLRS M142 HIMARS či zvýšená aktivita nepriateľských lietadiel. Nezaznamenala sa ani ťažká ženijná technika potrebná na vytvorenie priechodov cez bariéry, čo je nepriamy znak krátkeho trvania útokov.

Aký záver možno vyvodiť?

Intenzita útokov a počet síl zapojených do útokov vo viacerých smeroch sa minimálne zdvojnásobili. Existuje dôvod domnievať sa, že Ozbrojené sily Ukrajiny v súčasnosti vykonávajú takzvaný prieskum bojom (reconnaissance in force) alebo silovú rozviedku, podľa terminológie NATO.

Na rozdiel od sondovania je tento typ prieskumu väčšou operáciou, ktorá zahŕňa oveľa väčší počet techniky a jednotiek. Spravidla sa silová rozviedka vykonáva s podporou delostrelectva, čo bolo zaznamenané niekoľko dní pred začiatkom útokov.

Účelom takéhoto útoku je vtiahnuť nepriateľa do dlhotrvajúcej bitky, aby sa odhalila nielen prítomnosť, ale aj zloženie síl, dostupnosť podpory, rýchlosť a charakter reakcie. Hlavné zložky Ozbrojených síl Ukrajiny v smere Soledar, Ugledar, Záporožie a Južno-Doneck stále nie sú zapojené a sú v zálohe.

Aký je výsledok?

Napriek kvantitatívnemu posilneniu sa Ozbrojeným silám Ukrajiny nepodarilo prelomiť frontovú líniu ani s výrazne zvýšenými stratami. Ak sa pri predchádzajúcich pokusoch o vykonanie prieskumu bojom obetovala asi jedna alebo dve čaty, teraz sa straty takmer zdvojnásobili tak na technike, ako aj na ľuďoch. Minimálny odhad ukrajinských obetí za včerajšie útoky – 250 ľudí – s najväčšou pravdepodobnosťou nezahŕňa zranených a tých, ktorí zomreli v nemocniciach. Straty na technike — od 35 do 40 obrnených vozidiel, asi 15 tankov.

Vojennaja chronika



Upozornenie: Tento článok je výlučne názorom jeho autora. Články, príspevky a komentáre pod príspevkami sa nemusia zhodovať s postojmi portálu JNS.



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *