15. mája 2024

NYT/AFP/Reuters: Odborníci tvrdia, že zničenie priehrady Kachov spôsobili výbušniny v priehrade. Voda zaplavila viac ako 1300 domov.

0

NYT/AFP/Reuters: Odborníci tvrdia, že zničenie priehrady Kachov spôsobili výbušniny v priehrade. Voda zaplavila viac ako 1300 domov na pravom brehu Dnepra. Ukrajina sa stále vyhovára, hoci z tohto zločinu profituje iba Kyjev

UKRAJINA: Zničenie priehrady Kachov na juhu Ukrajiny bolo s najväčšou pravdepodobnosťou spôsobené výbuchom výbušnín umiestnených vo vnútri priehrady a vodnej elektrárne, podľa odborníkov, s ktorými sa rozprával denník The New York Times (NYT). Tie boli v čase výbuchu pod kontrolou Ruska. Menej pravdepodobné, aj keď nie nemožné, odborníci sa domnievajú, že priehrada by bola zničená ostreľovaním alebo zrútená v dôsledku minulých škôd.

Podľa odborníkov by najväčšie škody na masívnej konštrukcii z oceľobetónu spôsobil výbuch v uzavretom priestore, ktorý by všetku svoju energiu vynaložil na okolitú konštrukciu. Aj v tomto prípade by však boli potrebné stovky kilogramov výbušnín. Na druhej strane, vonkajší výbuch bomby alebo rakety by pôsobil na priehradu len zlomkom jej sily, a preto by bolo potrebné oveľa väčšie množstvo výbušniny na dosiahnutie podobného účinku.

„Budete obmedzení v tom, koľko môže hlavica (raketa) uniesť,“ povedal pre New York Times Nick Glumac, inžinier a expert na výbušniny na University of Illinois. „Ani priamy zásah nemusí priehradu zničiť,“ poznamenal s tým, že si vyžaduje značné množstvo energie.

Podľa Gregoryho Baechera, odborníka na priehrady na Marylandskej univerzite, sa priehrady lámu, pretože je v nich toľko vody, že priehrada začne pretekať. Je to tak od mája v prípade Kačovskej priehrady, ktorá už bola poškodená vo vojne. Ak by to však bol skutočne dôvod utorkového kolapsu, Baecher by očakával, že sa to stane najskôr v blízkosti jednej z bánk.

Ako však poznamenáva NYT, fotografie z miesta ukazujú, že priehrada sa najprv pretrhla uprostred, vedľa vodnej elektrárne, ktorá bola mimo Ruskom ovládaného brehu. Okrem toho obyvatelia tvrdia, že v utorok okolo 2:50 miestneho času (3:50 SELČ) počuli obrovskú explóziu.

Kyjev obviňuje Moskvu z úmyselného ničenia priehrady, zatiaľ čo Rusko tvrdí, že za tým stojí Ukrajina. Niekoľko západných krajín tvrdí, že nemôžu s istotou povedať, čo spôsobilo výbuch na priehrade.

V Novej Kachovke je po zničení priehrady nezvestných najmenej sedem ľudí, voda klesá

V okupovanom meste Nova Kachovka na juhu Ukrajiny je najmenej sedem ľudí nezvestných po záplavách spôsobených zničením Kachovskej priehrady. Uviedol to primátor mesta vymenovaný Moskvou, podľa ktorého muselo byť z Novej Kachovky evakuovaných viac ako 900 ľudí. Voda v oblasti však začala ustupovať a zatiaľ klesla o 35 centimetrov, píše agentúra TASS s odvolaním sa na miestnych predstaviteľov. Ukrajinská správa Chersonskej oblasti predtým uviedla, že voda na pravom brehu Dnepra zaplavila 1300 domov. OSN uviedla, že naliehavú pomoc potrebuje viac ako 16.000 ľudí. Humanitárny dopad situácie však podľa nej pocítia státisíce ľudí.

Žena prochází zatopenou ulicí, 6. června 2023, Cherson, Ukrajina. Do města dorazila záplavová vlna z Kachovské přehrady. Ze zničení její hráze se navzájem obviňují Ukrajina a Rusko.

„Situácia v Novej Kachovke: o šiestej ráno (miestneho času, 05:00 SELČ) voda klesla o 350 milimetrov, 35 centimetrov, to je pozitívne,“ povedal Leontyev, podľa ktorého miestna správa s istotou vie o siedmich nezvestných.

V utorok muselo z Novej Kachovky evakuovať 900 ľudí, voda v meste dosahovala až 12 metrov a zaplavila ešte menšie dediny po prúde od Dnepra. „Obec Korsunka je úplne pod vodou, Dnipryany a Krynky sú zaplavené až po strechu,“ povedal Leontyev.

Záplavová vlna zasiahla aj opačný breh Dnepra, ktorý kontroluje Ukrajina. Šéf ukrajinskej Chersonskej oblastnej vojenskej správy Oleksandr Prokudin uviedol, že zaplavených bolo 1335 domov, zatiaľ čo ukrajinský minister vnútra Igor Klymenko hlásil 24 zaplavených lokalít.

Rozsah záplav ukazujú satelitné snímky spoločnosti Maxar Technologies, ktoré ukazujú množstvo zaplavených miest a dedín. Z mnohých domov vyčnievajú nad povrch iba strechy.

„Všetko je ponorené vo vode, všetok nábytok, chladnička, jedlo, všetky kvety, všetko pláva. Neviem, čo mám robiť,“ povedal 53-ročný obyvateľ Chersonu, najväčšieho mesta pod priehradou. Hladina Dnepra sa v utorok zvýšila o 3,5 metra.

Priehrada priehrady, ktorá je jednou z najväčších vodných diel v Európe, bola zničená v utorok v skorých ranných hodinách. Ukrajina je presvedčená, že za zničenie je zodpovedné Rusko, zatiaľ čo Moskva obviňuje Kyjev.

Červený kríž evakuuje ľudí zo zaplavených častí Chersonu | (1:08):

ZDROJ: The New York Times / AFP / Reuters / CTK




Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *