12. mája 2024

Definícia termínu „novinárska žumpa“ versus „novinárska alternatíva“

2

Termín „novinárska žumpa“ sa používa na označenie novinárskej práce, ktorá sa zameriava na senzácie, bulvárne spravodajstvo a nekvalitné novinárske praktiky. Tento termín sa používa pre novinárov, ktorí sa snažia zaujať čitateľov za každú cenu a často používajú neetické praktiky, ako sú napríklad klamstvá, manipulácia s informáciami a zverejňovanie neoverených informácií. Novinárska žumpa sa často zameriava na osobné príbehy celebrít, škandály a iné kontroverzné témy, ktoré majú zaujať čitateľov, ale nemajú význam pre verejnosť. Tento druh novinárskej práce je kritizovaný za to, že podkopáva dôveru verejnosti v novinárov a médiá ako celok.

Kto podporuje existenciu novinárskych žúmp ?

Je dôležité si uvedomiť, že novinárska žumpa, teda nekvalitné a neobjektívne novinárske spravodajstvo, môže byť podporované rôznymi skupinami ľudí alebo organizáciami. Niektoré z možných príčin, prečo sa novinárska žumpa môže šíriť, môžu zahŕňať:

  1. Politické strany alebo organizácie, ktoré sa snažia ovplyvniť verejnú mienku a získavať podporu pre svoje názory a programy.
  2. Korporácie alebo iné záujmové skupiny, ktoré sa snažia ovplyvniť verejnú mienku a získať podporu pre svoje produkty alebo služby.
  3. Individuálne novinári alebo médiá, ktoré sa snažia získať pozornosť a zvýšiť svoju čitateľskú základňu.
  4. Osoby alebo organizácie, ktoré majú záujem na šírení dezinformácií a konšpiračných teórií.

Je dôležité, aby sme si uvedomovali, že kvalitné a objektívne novinárske spravodajstvo je kľúčové pre zdravý a demokratický spoločenský diskurz. Preto by sme mali podporovať novinárov a médiá, ktoré sa snažia poskytovať kvalitné a objektívne spravodajstvo a kriticky sa pozerať na informácie, ktoré sa šíria.

V záujmu objektivity, je dôležité si uvedomiť, že označenie „novinárska žumpa“ je subjektívne a môže sa líšiť v závislosti od názoru jednotlivcov. Niektorí ľudia môžu považovať určité médiá alebo novinárov za nekvalitných alebo neobjektívnych, zatiaľ čo iní môžu mať opačný názor.

Všeobecne platí, že kvalita novinárskeho spravodajstva na Slovensku v posledných 3 rokoch prerazila dno imaginárnej žumpy, Najme pokiaľ sa jedná o mainstream platený rôznymi mimovládkami ,korporáciami a oligarchami.

Definícia termínu „novinárska alternatíva“

Termín „novinárka alternatíva“ sa používa na označenie novinárov, ktorí pracujú pre nezávislé médiá alebo alternatívne médiá, ktoré sa snažia poskytovať alternatívne pohľady na spravodajstvo a informácie, ktoré sa často neobjavujú v hlavných médiách.

Títo novinári sa často snažia zamerať na témy, ktoré sú pre mainstreamové médiá menej zaujímavé alebo kontroverzné, a snažia sa poskytnúť hlbší pohľad na tieto témy. Môžu sa zamerať na investigatívne spravodajstvo, ktoré sa snaží odhaliť korupciu, zneužívanie moci alebo iné nezákonné aktivity.

Novinári alternatívnych médií sa často snažia byť nezávislí od politických alebo korporátnych záujmov a snažia sa poskytnúť objektívne a kritické spravodajstvo. Ich cieľom je poskytnúť verejnosti prístup k informáciám, ktoré by inak mohli byť utajené alebo zanedbané v hlavných médiách.

Zhrnutie čo je novinárska žumpa a novinárska alternatíva a aké sú zásadne rozdiely

Zásadný rozdiel medzi novinárskou žumpou a novinárskou alternatívou spočíva v kvalite a objektivite spravodajstva. Novinárska žumpa sa zameriava na senzácie a kontroverzné témy, ktoré môžu byť neobjektívne a nekvalitné, zatiaľ čo novinárska alternatíva sa snaží poskytnúť alternatívne pohľady na témy, ktoré sú pre mainstreamové médiá menej zaujímavé alebo kontroverzné, a snaží sa byť objektívna a kritická.

Kam ktoré Slovenské médium patrí si každý čitateľ používajúci rozum neovplyvnený mediálnou žumpou vie určiť sám.

JNS




2 thoughts on “Definícia termínu „novinárska žumpa“ versus „novinárska alternatíva“

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *