14. mája 2024

Ako je to možné? Čaputovej „Odor vláda“ s 30% dôverou Slovákov schválila svoje programové vyhlásenie. Prioritou je nepretržitá pomoc Ukrajine a výdavky na zbrojenie min. 2%

0

Ako je to možné? Čaputovej „Odor vláda“ s 30% dôverou Slovákov schválila svoje programové vyhlásenie. Prioritou je nepretržitá pomoc Ukrajine a výdavky na zbrojenie min. 2%

Čaputovej „Odor vláda“ schválila svoje programové vyhlásenie. Prioritou je nepretržitá pomoc Ukrajine a výdavky na zbrojenie min. 2%, pritom jej verí len niečo cez 30% obyvateľov!

SLOVENSKO: Vláda v pondelok schválila svoj program. Kabinetu ho predložil premiér Ľudovít Ódor. Programové vyhlásenie vlády (PVV) následne predloží na rokovanie Národnej rady (NR) SR a požiada parlament o dôveru.

„Našou prioritou bude okrem riešení aktuálnych problémov aj dôraz na budúcnosť, konkurencieschopnosť a úspech Slovenska. Krajina sa nedá donekonečna riadiť zo spätného zrkadla, nemôžeme ignorovať trendy, ktoré určujú život v 21. storočí,“ uviedli predkladatelia. V kľúčových oblastiach sľubujú pripravenie strategických materiálov s konkrétnymi krokmi pre budúcu vládu. Zároveň vláda odborníkov nebude otvárať kultúrno-etické témy.

Vládny kabinet si kladie za cieľ riadny chod štátu do volieb, zodpovedný rozpočet a proeurópsku a západnú zahraničnú politiku. „Spojíme odborné kapacity štátu a pripravíme možnosti pre budúcu vládu, ako zabezpečiť poriadok vo verejných financiách. Slovensko potrebuje realistický, efektívny a zodpovedný plán konsolidácie,“ ozrejmil.

Za kľúčovú považuje vláda prípravu a implementáciu opatrení, ktoré pomôžu slabším príjmovým skupinám v boji s vysokou infláciou a jej dosahmi. „Namiesto adresnej pomoci tým, ktorí to naozaj potrebujú, dominujú plošné riešenia. A tie si v našej súčasnej rozpočtovej situácii nemôžeme dlhodobo dovoliť,“ skonštatovali predkladatelia. Pomáhať slabším a rešpektovať menšiny môže mať podľa vlády ekonomické benefity pre celú krajinu.

Ministri chcú zabezpečiť efektívne využívanie finančných prostriedkov z Európskej únie, aby sa minimalizovalo ich prepadnutie. Chcú preto navrhnúť spôsoby, ako efektívnejšie, transparentnejšie a profesionálnejšie riadiť tieto vzácne zdroje.

Vláda si dáva za cieľ udržať a prilákať talenty. „Slovensko nielenže nevie udržať svojich talentovaných ľudí, ale stáva sa neatraktívne pre šikovné mozgy zo zahraničia. Spoločnými silami musíme docieliť, aby sa tento trend postupne zvrátil,“ poukázala.

Vláda chce byť aj naďalej „spoľahlivým a angažovaným partnerom, ktorý uprednostní spoločné európske riešenia pred jednostrannými krokmi“.

Prioritou vlády je NEUTÍCHAJÚCA pomoc Ukrajine

Ľudovít Ódor, Martin Sklenár, zdroj: FB/Eduard Chmelár

Podpora Ukrajiny, udržanie obranných výdavkov minimálne na úrovni dvoch percent HDP a pokračovanie modernizačných projektov s dôrazom na systémy protivzdušnej obrany sú prioritami vlády Ľudovíta Ódora v oblasti obrany a bezpečnosti. Vyplýva to z programového vyhlásenia vlády, ktorý kabinet schválil v pondelok.

Zbrojenie víťazí

„Vláda bude reagovať na meniace sa bezpečnostné prostredie v kontexte ruskej agresie proti Ukrajine, teroristických, kybernetických a hybridných hrozieb, dezinformácií a výziev digitalizácie,“ deklaruje kabinet v dokumente. Avizuje zodpovedné opatrenia na zvyšovanie obranyschopnosti SR v rámci systému kolektívnej obrany NATO s dôrazom na ťažkú mechanizovanú brigádu pozemných síl.

Cieľom vlády je zvýšiť pripravenosť štátu čeliť bezpečnostným hrozbám a výzvam. Pri rozhodovaní chce vychádzať z euroatlantického ukotvenia Slovenskej republiky. Potvrdzuje tiež podporu posilnenia opatrení odstrašenia a kolektívnej obrany, ktoré ďalej zvýšia obranyschopnosť krajiny a Aliancie. Zámerom kabinetu je tiež aktívne vysvetľovať dôležitosť obrany štátu a odolnosti spoločnosti voči hrozbám z dezinformácií.

Ako strednodobú prioritu si vláda určila prehlbovanie medzinárodnej spolupráce so spojencami. Plánuje tiež pokračovať v zefektívňovaní procesov domáceho krízového manažmentu v prospech bezpečnosti štátu.

Zámerom sú tiež investície do rozvoja domácej obrannej infraštruktúry a podpora národného obranného priemyslu. Kabinet chce klásť dôraz na rozvoj a vytváranie podmienok pre novú výzbroj a techniku, podporu spojeneckých síl na našom území a zvyšovanie energetickej efektívnosti. Ambíciou je tiež kontinuálne zabezpečovať dosahovanie priaznivého stavu osobného výstroja profesionálnych vojakov.

Vláda deklaruje pri budovaní kapacít, modernizácii a budovaní infraštruktúry obrany uplatňovanie princípov transparentnosti, hodnoty za peniaze a nulovej tolerancie korupcie.

Bude sa venovať boju s hybridnými hrozbami 

Boj s hybridnými hrozbami či udržateľné financovanie zahraničnej služby patria tiež medzi priority vlády v oblasti zahraničnej politiky. Chce tiež pripraviť návrhy strednodobej stratégie zahraničnej politiky aj reformy rozvojovej spolupráce a humanitárnej pomoci.

„Centrálnou úlohou našej diplomacie zostáva obhajoba a presadzovanie národných záujmov, ochrana práv a záujmov našich občanov v zahraničí a podpora internacionalizácie slovenských podnikov. Udržanie európskej a transatlantickej jednoty a rovnako domácej podpory členstva v Európskej únii a NATO, ktoré sú garanciou našej štátnosti, bezpečnosti a prosperity, bude vo svete pribúdajúcich kríz imperatívom na nadchádzajúce obdobie,“ skonštatovala vláda.

Ku krátkodobým prioritám patrí ďalšia pomoc Ukrajine, a to politická, humanitárna i vojenská. „Vláda tiež pripraví opatrenia zamerané na posilnenie zapojenia slovenských subjektov do procesov obnovy a rekonštrukcie Ukrajiny,“ uviedla. Ďalším cieľom je pripraviť opatrenia zamerané na dlhodobo udržateľné a medzinárodne konkurencieschopné financovanie zahraničnej služby. Prioritou vlády je boj s hybridnými hrozbami. V rámci neho chce zabezpečiť rozvoj udržateľných národných kapacít naprieč štátnou a verejnou správou pre strategickú komunikáciu a boj s hybridnými hrozbami vrátane dezinformácií.

Medzi strednodobé priority vláda zaradila sformulovanie strednodobej stratégie zahraničnej politiky s cieľom poskytnúť ucelenú víziu pre smerovanie zahraničnej a európskej politiky. Navrhnúť chce aj reformu rozvojovej spolupráce a humanitárnej pomoci. „Jej súčasťou bude plán finančných zdrojov na bilaterálne aktivity rozvojovej spolupráce a humanitárnej pomoci,“ ozrejmil kabinet. Za prioritu si vyčlenila aj aktívnu prácu so Slovákmi žijúcimi v zahraničí. „Vláda vykoná analýzu možností inštitucionálneho zabezpečenia úloh, ktoré s tým súvisia, vrátane návrhov na možnú transformáciu Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí,“ priblížila.

Čaputovej vláda má menej percent podporu ako Hegerova light vodka

Úradníckej vláde dôveruje 34 percent obyvateľov Slovenska. Vyplynulo to z prieskumu agentúry Focus pre reláciu televízie Markíza Na telo. Naopak, vláde Ľudovíta Ódora nedôveruje 48 percent obyvateľov. Úradnícka vláda má teda nižšiu mieru nedôvery než vláda Ivety Radičovej, ktorej nedôverovalo 65 percent obyvateľov. Rovnako je to aj u vlády Roberta Fica, ktorej nedôverovalo 63 percent, vlády Petra Pellegriniho (64 percent), Igora Matoviča (53 percent) či Eduarda Hegera, ktorej nedôverovalo 76 percent obyvateľov Slovenska. Agentúra Focus vykonávala prieskum od 24. do 31. mája na vzorke 1012 respondentov.

ZDROJ



Upozornenie: Tento článok je výlučne názorom jeho autora. Články, príspevky a komentáre pod príspevkami sa nemusia zhodovať s postojmi portálu JNS.


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *